info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2757
Dolar Satış
:
34.3374
Euro Alış
:
37.3528
Euro Satış
:
37.4201
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yeni Schengen de Transit ve Toplu Vize Kalktı

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından "Schengen Vizesi Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi.

 

Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası tarafından "Schengen Vizesi Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan Yunanistan Edirne Konsolosu Paraskevi Tzeveleki; "Yeni schengen yönetmeliği bazı vize türlerini iptal ediyor. Artık transit ve toplu vize uygulaması yok. Yönetmelikle schengen üyesi ülkeler ile işbirliği artmış durumda" dedi. 
 
Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda düzenlenen toplantıda konuşan ÇTSO Başkanı İsmail Güleroğlu; "Ticaret ve Sanayi Odaları olarak Trakya bölgesinde en çok karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi vize konusu. Bölgemizde ki iş adamlarının ticari ve sosyal olarak sınır komşularımızla ilişkilerini geliştirmek konusunda karşı karşıya kaldıkları en büyük problem vizedir. Bizler oda başkanları olarak dönem dönem konsoloslarımıza bunları dile getirdik. Önümüzde ki süreçte bu toplantıları daha sıklaştıracağız." 
 
Yunanistan Edirne Konsolosu Paraskevi Tzeveleki; "Tekirdağ, Çorlu ve Çerkezköy Ticaret Odaları Trakya ekonomisinin lokomotifi konumunda. Bu 3 oda ile hem ben hem de benden önceki konsolosların gayet iyi bir iş birliği vardı. Vize konusu iş adamlarını uğraştıran bir konu. Bizim konsolosluğumuzun yetki bölgesi Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ. AB ile Türkiye arasında vize ve schengen uygulaması var. Yunanistan’da 25 ülke gibi schengen uygulamasına üye. Ve bunun kurallarına uyarak gereklerini yerine getirmek zorunda. Bulgaristan AB üyesi ama schengen üyesi değil. Dolayısıyla Bulgaristan ulusal vize vermeye devam ediyor. Yunanistan konsolosluğunun alacağınız bir schengen vizesi ile Bulgaristan’a gidebilirsiniz. Ama Bulgaristan’dan alacağınız ulusal vizesi ile Yunanistan’a gidemezsiniz. Şuanda Bulgaristan schengene üye olabilmek için bir denetimden geçiyor. Denetim süreci bittiğinde Bulgaristan’da schengen üyesi olacak ve arada ki bu farkta ortadan kalkacak. Biz bölge olarak 3 ülkenin birleştiği bir noktada bulunuyoruz. Ve sık sık karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi de bu."
 
Tzeveleki; "5 Nisan 2010 tarihinden itibaren yeni schengen yönetmeliği kabul edildi. Schengen üyesi olan tüm ülkeler bu yeni yönetmeliği uyguluyor. Yeni schengen yönetmeliği bazı vize türlerini iptal ediyor. Artık transit ve toplu vize uygulaması yok. Yönetmelikle schengen üyesi ülkeler ile işbirliği artmış durumda. Ayda birkaç kez Ankara veya İstanbul’da diğer ülkelerin konsolosluk temsilcileriyle buluşuyoruz. Hem denetime tabiyiz hem de onlara karşı sorumluyuz. Schengen vizesi ile Amerikan vizesi arasında temel bir fark var. Schengen vizesini aldığınız zaman veya başvurduğunuz zaman nereye, ne zaman gideceğiniz belli olması lazım. Bir vatandaş bir tur atmak istiyorum ama hangi ülkeye gideceğimi bilmiyorum derse vize alamaz. Amerikan vize sistemi ise bu şekilde işlemiyor. Amerikan vize sisteminde çok sıkı bir denetimden geçiyorsunuz. Eğer gerekli koşullar varsa bu kişide 10 veya 20 yıllık bir vize veriliyor. İstediği zaman seyahat edebiliyor." 
 
Tzeveleki; "Schengen bölgesinde Yunanistan’ın bir farkı var. Türkiye ile sınırı olan tek schengen olan ülkesi. Bu konuda olabildiğince esnek davranmaya çalışıyoruz. Yunanistan her alanda Türkiye ile ilişkilerin gelişmesini istiyor. Ve bunu da olabildiğince destekliyor. Schengen yönetmeliğinin bazı koşulları bizi zor durumda bırakıyor. Bir taraftan bu sözleşmeye imza atmış ülke var. Yunanistan AB ülkesi. AB ülkesi diğer ülkeler var. Diğer taraftan da Türkiye’de ki dostlarımız var. Onlarla her türlü ilişkiyi geliştirmeye çalışıyoruz. Schengen yönetmeliğinin önemli noktalarından bir tanesi de schengen bölgesinde kalınabilecek en fazla süre. Bu 6 aylık süre içinde 90 günden fazla olamaz. AB’ye seyahat eden ve orada uzun süre kalan insanlar bu koşulda da zarar görüyor. Artık konsolosluk ve gümrükteki görevlisi bir kişinin pasaportunda ki giriş ve çıkış damlarından schengen bölgesi içinde kaç gün kaldığını saymak zorunda. Bu durum uzun süreli vizenin gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Bu kesin bir koşul. Kişi 90 günü aşarsa tekrar başvuruda bulunamaz." 
 
Tzeveleki; "Yeni schengen yönetmeliğinde uygulamasına önem verilen diğer bir noktada, hangi ülke varış noktası ise o ülkenin konsolosluğuna başvurmak zorundasınız. Yunanistan başkonsolosluğuna başvurup 30 günlük 2 girişli bir vize alıp da Almanya’ya gidip 20 gün kalması mümkün değil. Bu schengen yönetmeliğini ihlali anlamına gelir. Bu şekilde davranan vatandaş olduğunda hakkında önlemler alınır. Schengen anlaşmasına üye bazı ülkeler bu maddeyi çok sıkı bir biçimde uyguluyor. Böyle bir durumla karşılaştıklarında o vatandaşa hiç bir şey söylemeden ülkeye girişine izin veriyorlar ama çıkış yaparken sorun yaratabilecekler listesine ekliyorlar. Bir sonra ki başvuruda bu kişi ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. Biz Edirne’de Yunanistan konsolosluğu olarak başka bir yol izliyoruz. İnsanlara bilgi veriyoruz."
 
Tzeveleki; "Vize konusunda kurum ve iş adamlarına öncelik tanıyoruz. Pazartesi ve Salı günleri kurumlar ve iş adamları ile çalışıyoruz. Schengen yönetmeliğini temel bir kuralını uygulamıyoruz. Başvuran kişinin bizzat kendisi olması gerektiği kuralıdır. Bizim için Ticaret Odası Başkanının sunduğu bir yazı bu kişi üyemizdir yazısı çok önemlidir. Kişinin sunduğu belgelerin de denetimi yapılmaktadır. Vatandaşların ise bizzat gelmesi gereklidir. Vize süresi konusunda esnek davranmaya çalışıyoruz. Çok girişli ve uzun süreli veriyoruz. İlk kez schengen bölgesine seyahat ediyorsa uzun süreli ve çok girişli vermiyoruz. Bu sadece birinci kez seyahat edenler için geçerli. İş adamlarının Yunanistan’ı daha çok gidebilmesi için uzun süreli vize vermek istiyoruz. O nedenle ticaret olası yönetim kurullarına 1 veya 2 yıllık vize vermeyi kararlaştırdık. Eğer aldınız vizeyi kullanmıyorsanız bu daha sonra sizin aleyhinizde bir durum oluşturur. Sabit geliri olmayan bir kişini vize başvurusunda bulunması mümkün değil. Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu veya üyesi ilk kez yurt dışına çıkıyorsa kendisine 1 veya 2 yıllık vize verilemez. 1 yıllık vize ile 120 kez Bulgaristan’a ve 1 kez Yunanistan’a giderseniz konsolosluğu zor durumda bırakmış olursunuz."