Yeni hedefimiz Uzak Doğu
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, son beş yıl içerisinde 73 milyar dolarlık yabancı yatırım gerçekleştiğini ifade ederek, AB ülkelerinin yanı sıra yeni hedeflerinin Uzak Doğu, Çin, Hindistan, Tayvan ve körfez sermayeleri olduğunu söyledi.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı olarak doğrudan yabancı yatırımcının gelmesi noktasında katkı sağladıklarını ifade eden Alpaslan Korkmaz, son 5 yıl içerisinde Türkiye ye 73 milyar dolarlık yabancı sermaye geldiği söyledi. Yabancı yatırımcıların yanı sıra mevcut yatırımcılar içinde katkıda bulunduklarını kaydeden Korkmaz, "Türkiye doğrudan yatırımcılar konusunda son beş sene içerisinde aslında bir lig atladı. Şuan çok farklı bir konumdayız. Doğrudan yabancı yatırım olarak son beş sene içerisinde 73 milyar dolar yatırım geldi Türkiye ye. Bu rakamlar borsaya giriş-çıkışları da içermez. Son 30 yıla baktığınız zaman 19 milyar dolar gelmiş. Son 5 yılda 73 milyar dolar giriş yapmış, bu çok önemli. Bunu hepimizin bir şekilde görmesi gerekiyor. Şunu ifade etmek istiyorum Türkiye artık lig atladı. Uluslar arası arenada eskiden belki üçüncü ligde oynarken, şuanda artık birinci ligde oynuyoruz. Elbette 2008 senesini hepimiz dünyadan bir şekilde etkilendik. Bu yatırımların trendi biraz azaldı. Türkiye ye 18 milyar dolar giriş oldu. Bir önceki sene 22 milyar dolardı. Dolayısıyla bir iniş oldu ama şunu artık anlamak lazım. Artık bir baz oluştu, Türkiye bu bazın altına artık inmez. Türkiye birinci ligde oynuyor, diğer birinci lig oyuncuları da biraz kan kaybetti. Yatırım dünyada azaldı. Hatta bazı ülkelerde yüzde 50 nin üzerinde düşüş oldu. Türkiye de ise yüzde 18 civarında bir düşüş oldu. Piyasaya göre çok büyük bir düşüş değil. Şimdi stratejik eksenler belirleyip şuandaki nakit zengini kurum ve kuruluşlar yatırıma geçiyorlar.
Çünkü onlar için tam yatırım zamanı. Uluslar arası finansal çalkantılar ve şuandaki reel ekonomiyi de etkilemiş olan çalkantılar aslında onlar için yatırım fırsatı. Kriz fırsatçılığından ziyade onlar şunu düşünüyorlar Yatırım süreci zaten 1-2 sene sürecek. 2 sene sonra bu ürünü piyasaya lanse ettiğimizde büyük dalga geçmiş olacak. Biz o an hazır olacağız düşüncesiyle nakit zengini kuruluşlar şuanda o yatırımı yapabilecek kabiliyette olan kuruluşlar bu yatırımları şuanda yapıyorlar. Bizde bunların peşinden koşuyoruz" dedi.
"20 AYDA BİN 250 SORUNU ÇÖZÜME KAVUŞTURDUK"
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı olarak son 20 ayda bin 250 vakaya müdahale ederek çözüme ulaştırdıklarını belirten Korkmaz, "Biz ajans olarak son 20-24 ayda içerisinde bin 250 vakaya müdahale etmişiz Türkiye de. Bunların yüzde 71 i doğrudan tamamen Türk sermayesi, tamamen Türk müteşebbisi. Herhangi bir yerde noktalamış, bloke olmuş, işleri sıkışmış, kilitlenmiş, biz müdahale ettik ve işleri çözdük. Elbette sermayeye doğrudan etken oluyoruz ama aynı zamanda mevcut olan yatırımcılarında kilitlenmiş işlerini çözmek görevimiz" diye konuştu.
İhalesi iptal edilen Milli Piyango nun negatif bir etki yarattığını kaydeden Alpaslan Korkmaz, bunun yeni ihaleler ile aşılabileceğini söyledi. Korkmaz, "Doğrudan Milli Piyango ihalesi ile ilgili konuşmam uygun değil ama genel olarak o ihaleye gelen yatırımcılar farklı bir yatırımcılardı. Biz ise doğrudan yatırımcılar ile ilgileniyoruz. Tabiî ki ihaleye gelmesi için bir çok yatırımcılara da bilgi verdik. Burada böyle bir ihale oluşuyor Türkiye de diye. Bir ihalenin tehir edilmesi yada iptal edilmesi neticede çok pozitif bir hava olduğunu yarattığını kimse iddia edemez ama bunlar bir şekilde aşılacak yeni ihaleler oluşur" dedi.
Yabancı yatırımcılar konusunda Türkiye nin özellikle alt yapı ve enerji sektörlerinde büyük potansiyele sahip olduğun belirten Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz yeni hedeflerinin Uzak Doğu ve körfez ülkeleri olduğunu söyledi. Korkmaz, "Şuanda nakit zengini kuruluşlar örneğin birkaç ay önce anons ettiğimiz yatırım bilgisayar üretimiydi. İleri teknoloji üretimiydi ama Türkiye nin alt yapıda, enerjide, özellikle yenilenebilir enerjide büyük potansiyeli var. Bu yatırımlar bu sektörlere gelecek. Ayrıca şuanda yüksek teknoloji ya da çevreci teknoloji dediğimiz konusunda yatırımlar gelebiliyor. Bir çok alanda yatırımlar devam edecek. Yabancı sermaye devam ediyor.
Örneğin yeni ülkeler daha doğrusu potansiyeli değerlendirilmemiş uzak doğu olsun, Çin, Hindistan, Tayvan ve körfez sermayesi önemli yatırım alanları. Örneğin körfez sermayesi tarım ve tarıma dayalı gıda işleme sektörüne de çok ilgi duyuyor. Dolayısıyla aslında Türkiye nin bu konuda dünyanın lider ülkeleri olmaya aday kapasitesi olan bir ülkedir. Bu konuda o ülkenin sermayesi ile potansiyelini birleştirip daha güzel yerlere gelebileceğimizi düşünüyorum. Bu sene bu alanlarda yatırımlar olacak" şeklinde konuştu.
"YATIRIMLARIN ŞEKLİ DEĞİŞTİ"
Dünyadaki kriz ortamı ile birlikte yatırımcıların şeklinin de değiştiğini anlatan Korkmaz, Türkiye nin diğer ülkelere göre bu konuda daha az düşüş yaşadığını aktardı. Korkmaz, "Dünyadaki düşüş yüzde 30 ile yüzde 40 arasında. Türkiye de aşağı yukarı yüzde 19 luk bir düşüş oldu. Ama bu konuda bir karamsarlık olmaması gerekiyor. Zira uluslar arası yatırımcının şekli değişti. Birincisi coğrafik merkezi değişti. Son beş yılda Türkiye ye gelen 73 milyar doların yüzde 68 i Avrupa Birliği nden geliyor Türkiye ye. Bu trend biraz azaldı. Ama yeni kaynaklar oluşuyor, bunlar Uzak doğu ve körfez. AB bizim en büyük partnerimiz ama diğerlerini yükseltmekte fayda var. Birde yatırımcının şekli şu açıdan değişti. Nakit zengini olan kuruluşlar yani kendi nakitleri olan kuruluşlar yatırıma geçti. Finansa bulmak zorunda olan yatırımcılar yatırımlarını askıya aldılar. Bir süre daha bekleyelim çünkü uluslar arası finans piyasaları çalkantılı" ifadelerini kullandı.
Toplantı sonunda işadamlarının soru ve önerilerini dinleyen Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz daha sonra Tekirdağ dan ayrıldı.