info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yatırımlara Af mı Geliyor?

Devlet Yardımlarının İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, Af Getiriyor Tartışmalarına Neden Oldu.

Muhalefet, TBMM Genel Kurulu nda görüşülmeye başlanan Devlet Yardımlarının İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı nın af niteliği taşıdığını ileri sürdü. Tasarıya göre, 31 Aralık 2001 tarihinden önce düzenlenmiş ve yatırım süresi bitmiş yatırım teşvik belgelerinden; Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce iptal edilenler, Yap- İşlet-Devret modeli kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar için düzenlenenler ve Kaynak Kullanımı Destekleme Primi ihtiva edenler hariç diğerleri, herhangi bir işlem yapılmaksızın gerçekleşmiş haliyle tamamlanmış sayılacak. Bu belgelerde, ihracat taahhüdü aranmayacak.

Devlet Yardımlarının İzlenmesi ve Denetlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı nın, Bazı yatırımların tamamlanmış sayılması başlıklı geçici 5 inci maddesi muhalefetin af getiriyor eleştirilerine neden oldu.

-CHP: BU AÇIKÇA BİR AF MADDESİ -

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Genel Saymanı Faik Öztrak, tasarıda yer alan geçiçi 5. maddedeki düzenlemeyle, 31 Aralık 2001 tarihinden önce düzenlenmiş ve yatırım süresi bitmiş, yatırım teşvik belgesi kapsamında yer alan yatırımların tamamlanıp tamamlanmadığına bakılmaksızın tamamlanmış sayılması hükmü getirildiğini söyledi. Bu açıkça bir af maddesidir. Söz konusu af maddesinden hangi işletmeler yararlanacaktır? diye soran Öztrak, Bu sorunun cevabı Genel Kurul da açıklanmalıdır. Ayrıca, bunun bir vergi iadesi sorununa yol açıp açmayacağı konusu da mutlaka değerlendirilmelidir dedi.

-MHP: AF NİTELİĞİ TAŞIYOR, YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEYENLER MÜKAFATLANDIRILACAK -

MHP Denizli Milletvekili Haluk Ayhan da, Tasarının geçici 5 inci maddesiyle yapılmak istenen düzenleme, uzun süredir devam eden ve çözülmesi gereken problem olmakla birlikte af niteliği taşıması, kamuoyunu tatmin edecek nitelikte aydınlatıcı bilginin ortaya konulamaması, buna ilave olarak yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin mükafatlandırılması izlenimini vermesinin -vatandaşlarda yaratacağı- vatandaşları rahatsız edeceğinin düşünülmesi nedeniyle uygun görülmemektedir diye tepki gösterdi.

-BABACAN: AF YOK -

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da, tasarıda af hükmü olmadığını belirterek, şöyle dedi:

Yasa Tasarısı nda 2001 yılı öncesindeki teşviklerle alakalı bir konu var. Düzenlemede Mali sorumluluklara ilişkin herhangi bir af hükmü yok. Sadece bu belgelerin teker teker tamamlama işlemini bu düzenlemeyle, yasal düzenlemeyle kaldırmış oluyoruz. 1984-2001 dönemine ait bu belgelerin tamamlama vizesi işlemlerinde fiziki problem yaşandığı için bu tür bir düzenlemeye gitme ihtiyacı oluşmuştur.