info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2820
Dolar Satış
:
34.3438
Euro Alış
:
37.3363
Euro Satış
:
37.4035
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yaşayan Manevi Miras: Yunus Emre Paneli

NKÜ Üniversitesi Edebiyat Topluluğu tarafından Yunus Emre’ye farklı pencereden bakmak amacıyla “Yaşayan Manevi Miras: Yunus Emre” Paneli düzenlendi. Piramit Salon’da gerçekleştirilen panele NKÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Boynukara, öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

 

NKÜ Üniversitesi  Edebiyat Topluluğu tarafından Yunus Emre’ye farklı pencereden bakmak amacıyla “Yaşayan Manevi Miras: Yunus Emre” Paneli düzenlendi. Piramit Salon’da gerçekleştirilen panele NKÜ Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Boynukara,  öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.
 
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan panelin açılış konuşmasını NKÜ Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Şenler gerçekleştirdi. Prof. Dr. Şenler konuşmasında “Dünya kültür mirası insanların geleceği demektir.  Geleceğimiz gençlerdir. İdeal fikirlerle gençlerin fikirlerini geliştirmek bizlerin görevidir. Gençlerimizin kültür miraslarına duyduğu hassasiyetten dolayı mutluyum. Kültür ile okumayı birleştiren Üniversite olarak geleceğimizi belirlemek için buradayız.” Sözlerine yer verdi.
 
Panelin ilk sunumunda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, “Hangi Yunus” konusunu ele alarak, çok sayıda Yunus Emre adı altında pek çok şairin şiiri bulunduğunu belirtti. Prof. Dr. Kavukçu, Bu güne kadar kayda geçen 15 civarında Yunus Emre’nin mezarı olduğu sanılan yer olduğunu ancak, gerçek Yunus Emre’nin mezarının Aksaray’da olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Prof. Dr Kavukçu, Yunus Şiirlerini dil, üslup, beslendiği kaynak, kullanılan malzeme olarak ayırt edilebileceğini aktardı.
 
Arş. Gör. Sabri Koz ise sunumunda “Sözlü Kültürün Yaşattığı Ölümsüzlük” konusunu ele aldı. Koz, “Tasavvufi gelenekte şiirlerin hangi Yunus’a ait olup olmaması önemli değil. Yunus Emre bizim için çok önemli. Bunlardan ilki Anadolu’daki Türkçe’nin mimarı Yunus Emre’den başkası olamaz.  Yunus Emre o dönemin tüm özelliklerini şiirlerinde yansıtmıştır. Diğer nokta ise İslam Tasavvufunun kollarının birleştiği yer Anadolu’dur ve Yunus Emre’nin şiirleri bu farklı kollardan beslenmiştir” dedi.
 
NKÜ Üniversitesi  Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ” Yrd. Doç. Dr. İmran Gür ise sunumunda “Tek Seçenekli Evren Modeli ve Yunus’un Söylemi Üzerine” konusuna yer verdi.
 
Panelin ardından panelistlere günün anısına teşekkür plaketi takdim edildi.