info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yasaklar Şarköy’ü Vuracak

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren alkollü içkiler hakkındaki yönetmelikte yapılan son değişiklik CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü’yü harekete geçirdi.

Yapılan düzenlemeye göre; Türk vatandaşlarına fuarlarda alkollü içki tadımı yasaklanırken, bu yasaksadece pasaport gösterme durumunda geçerli değil. Köprülü, uygulama ile tüketicinin bilgi edinme ve tercih kullanma hakkının elinden alındığını belirtti.
 
Köprülü: “Tanıtım yasakları sebebiyle Türkiye’nin en çok şaraplık üzüm üreten ve en çok şarap fabrikasına sahip Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi başta olmak üzere, geçimini bu yolla sağlayan diğer turizm kentleri bu yasadan olumsuz etkilenir. Kolayca sahtesi yapılabileceği gibi, tüketicinin sahte ürüne yönelmesi ve kaçak alım-satımı kolaylaşır”
 
CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, “AKP’nin alkol paketinden üreticileri, sektörü yaralayan yeni bir uygulama daha ortaya çıkmıştır. Geçimini bu sektörden sağlayan yüzbinlerce çalışan, alkol yasasında yapılan son düzenleme ile bir darbe daha yemiştir.” dedi.
Köprülü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırması istemiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi verdi.
 
UZMANLAR: “UYGULAMA ANTİDEMOKRATİK”
 
Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe giren alkollü içkiler hakkındaki yönetmelikte yapılan değişiklik ile, Türk vatandaşlarına fuarlarda alkollü içki tadımı yasaklanıp pasaport gösterme şartı konulmasıyla, tüketicinin bilgi edinme ve tercih kullanma hakkının elinden alındığını belirten Köprülü, “Yine yönetmelikte yapılan değişiklik ile; yüksek para cezaları getirilirken, para cezalarının uygulama şekline dair hiçbir açıklama yapılmaması ve kimin hangi durumda hangi cezayı vereceği konusunun, ceza uygulayacak birimin takdirine bırakılması da sektörü kaygılandıran bir diğer sorun olmuştur. Yeni düzenleme hakkında açıklama yapan uzmanlar ve hukukçular ise, yönetmeliğin içeriğinin tamamen antidemokratik olduğuna vurgu yapmaktadırlar.” şeklinde açıklamada bulundu.
 
YASAKTAN BAŞKA SEKTÖRLER DE ETKİLENECEK
 
Köprülü, soru önergesinde;
Bu yasa ile sadece içki sektörünün değil, turizm ve dolayısıyla ekonominin de büyük darbe alacağına işaret eden uzmanların da dünyada yeni yeni tanınmaya ve tercih edilmeye başlanan yerli içkilerin de önünde büyük engel olduğuna dikkat çektiklerine değinerek, yerel pazarda güçlenemeyen ürünlerin uluslararası piyasada da başarılı olamayacağına vurgu yaptı.
 
ŞARKÖY OLUMSUZ ETKİLENECEK
 
Türkiye’nin en çok şaraplık üzüm üreten, en çok şarap fabrikasına sahip olan Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi başta olmak üzere, şarap festivallerinin düzenlendiği ve geçimlerini bundan sağlayan diğer turizm kentleri de bu yasadan olumsuz bir şekilde etkileneceklerinin altını çizen Köprülü, Tanıtım yasaklarının olması sebebiyle tüketici alkollü içkinin şişesi, ayrıştırıcı özellikleri hakkında bilgi edinemeyeceği için kolayca sahte ürüne yöneleceğine, kaçak alım ve satımın önünün açılacağına dikkat çekti.
 
ALKOL TÜKETİMİ DÜŞÜK DÜZEYDE
 
İçki yasağı ve son yapılan yönetmelikteki değişiklik ile özellikle turizm ilçelerindeki küçük esnafın yok olacağını, mağdur duruma düşeceğini savunan Köprülü, “Kamuoyu araştırmalarına göre, Türkiye nüfusunun yüzde 80’inin alkol tüketmediği, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü üyesi 34 ülke arasında en düşük düzeyde olduğu belirtilirken, yapılan bu düzenleme hükümetin iktidara geldiği günden bu yana yaptığı anti-demokratik uygulamaların, kişilerin özgürlük haklarını kısıtlayan ve yaşam tarzlarına müdahale eden uygulamaların bir örneği olarak tarihe geçecektir.” sözlerinin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M.Mehdi Eker’e aşağıdaki soruları yöneltti:
 
MİLLETVEKİLİ KÖPRÜLÜ, BAKAN EKER’E SORDU: 
 
“Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK), “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile; Türk vatandaşlarına fuarlarda alkollü içki tadımını yasaklamanızın ve pasaport şartı koymanızın gerekçesi nedir? Bu yönetmelik değişmeden önce, fuar alanlarına böyle bir yasak getirilmeden önce herhangi bir sorun, sıkıntı yaşanmış mıdır?
 
Hukukçular tarafından incelenen yönetmelikte pek çok maddenin ‘demokratik olmayan uygulamalar’ getirdiği yönündeki eleştirilerini dikkate alarak düzenlemeyi, sektör çalışanlarının çıkarlarını da dikkate alarak yeniden gözden geçirmeyi düşünüyor musunuz?
 
Alkol yasağı ve bahsi geçen yönetmelikteki değişiklikler sebebiyle; geçimini bundan sağlayan üretici, esnaf ve diğer çalışanların mağdur olacakları ortada iken buna dair bir önlem alacak mısınız?
 
Türkiye’nin en çok şaraplık üzüm üreten, en çok şarap fabrikasına sahip olan Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi başta olmak üzere, şarap festivalleriyle adını duyurmuş turizm ilçelerinde, getirmiş olduğunuz yasaklar sebebiyle adeta bir yıkım yaşatacağınızın farkında mısınız?
 
Alkollü içkilerle ilgili tanıtım yasakları sebebiyle ürünlerin tanıtımının yasaklanması neticesinde tüketicinin bilgi edinme ve tercih kullanma hakkını tamamen ortadan kaldırmış olmuyor musunuz? Bu yasaklar sonucu tüketiciyi kaçak ve sahte ürüne yöneltmiş olmayacak mısınız? Kaçak ve sahte ürünlerden ölümlerin sorumlusu kim olacaktır?
 
Yasaklar içeren bu yasalarınız kişilerin özgürlük haklarını ihlal ve yaşam tarzlarına müdahale anlamına gelmiyor mu?”