info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Vali Yerlikaya: "Zulüm Etmemiş Bir Ecdadın Torunlarıyız"

Tekirdağ Merkeze bağlı Yukarıkılıçlı Köyü’nde, Balkan Harbi yıllarında Bulgarlar tarafından yakılarak 43 kişinin şehit edildiği ‘Kaz vakasının anma törenine katılan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, “Ecdadımız yönetiminde bütün dinlere, ırklara insanlığa adaletle ve hakkaniyetle davranıldı. Yenerken de yenilirken de zulüm etmemiş bir ecdadın torunlarıyız.” dedi.

 

Tekirdağ Merkeze bağlı Yukarıkılıçlı Köyü’nde, Balkan Harbi yıllarında Bulgarlar tarafından yakılarak 43 kişinin şehit edildiği ‘Kaz vakasının anma törenine katılan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, “Ecdadımız yönetiminde bütün dinlere, ırklara insanlığa adaletle ve hakkaniyetle davranıldı. Yenerken de yenilirken de zulüm etmemiş bir ecdadın torunlarıyız.” dedi.
 
Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şubesi tarafından, 1913 yılında Bulgarlar tarafından bir samanlığa doldurulup yakılarak şehit edilen 43 kişinin anısına mevlit okutularak anma programı düzenlendi. Anma programı Bulgar katliamının gerçekleştiği köy olan Tekirdağ Merkeze bağlı Yukarıkılıçlı’da yapıldı. Törene, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, İl Jandarma Komutanı Kazım Rıfkı Ayan, İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, NKÜ Rektör Yardımcısı İhsan Soysal, İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Tekirdağ Müftüsü Mahmut Gürlen, İl Dernekler Müdürü Şevki Ülker, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, Ak Parti Tekirdağ Merkez İlçe Başkanı Emrah Tunca, Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Süt Birliği Başkanı Şerif Baykut, CHP eski İl Başkanı Kadir Albayrak, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.
 
Cuma namazına müteakip köy camisinde Tekirdağ Müftüsü Mahmut Gürlen ve cami imamları tarafından okunan mevlitle başlayan anma töreninin açılış konuşmasını Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Bayol yaptı.
 
Başkan Bayol, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği olarak tarih bilincini geliştirmeye yönelik mini konferanslar düzenlediklerini söyledi. Bayol, Osmanlı’nın Balkan Harbinde aldığı mağlubiyetin Osmanlının iç siyasi çekişmelerinden kaynaklandığını belirtti. Balkanların Osmanlı idaresinde beş asır adaletle idare edildiğini aktaran Bayol sözlerini şöyle sürdürdü: “İç çekişmelerle Rumeli topraklarını, iki milyonu Türk ve Müslüman olan beş milyon insanımızı kaybettik. Tek bir kurşun atmadan, savaşmadan, 158 günde Balkanlardan çekildik. Bugün koca bir cihan imparatorluğunun varisi olan bizlere düşen nedir? Bunu çok iyi düşünmeliyiz. Tüm bu acıları, bu kayıpları unutalım mı, yoksa tarihten dersler çıkaralım mı? 100 yıl geçti… Artık hafızamızı berraklaştırmalıyız. Koca bir İmparatorluğu tarihe gömenlerden çok, sevinenler oldu. Geçmişimize ihanet edenler oldu. Bizler sevapların ve hataların sebep ve sonuçlarını iyi irdelemeliyiz ve bunlardan dersler çıkarmalıyız.”
 
Kaz vakası olarak bilinen ve Yukarıkılıçlı köyünde 43 kişinin yakılmasıyla sonuçlanan katliama dikkat çekmek ve şehit olanları anmak üzere bir toplantı tertip ettiklerini söyleyen Bayol, “Bu köydeki katliamda 43 insanımızın nasıl ateşe verilerek yakıldıklarını unutmayalım. Burada, katliamın işlendiği bu yerde tarih boyunca şehitlerimizi bize hatırlatacak bir anıtın yapılması, atalarımıza karşı bir görev sayılmalıdır. Dileğimiz bu anıtın en kısa zamanda yapılması konusunda çalışmaların başlatılmasıdır.” diyerek sözlerini noktaladı.
 
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ise, gazeteci Şerif Baysalan’ın kitabı dolayısıyla ilk kez ‘Kaz Vakası’ndan haberdar olduğunu söyledi. Yerlikaya, tarihte birçok büyük devletin kurulduğunu ancak hiçbirinin Osmanlı’nın adaletli ve hakkaniyetli yönetimini gösteremediğini aktardı. Vali Yerlikaya, “Ecdadımız yönetiminde bütün dinlere, ırklara insanlığa adaletle ve hakkaniyetle davranıldı. Yenerken de yenilirken de zulüm etmemiş bir ecdadın torunlarıyız. Rumuyla, Ermenisiyle komşu komşu yaşamışız. Öyle bir an gelmiş ki araya fitne girmiş, fesat girmiş makam, mevki ve mal gibi dünyevi istekler araya girmiş.” dedi.
 
Kaz vakası hakkında da kısa bilgi veren Vali Yerlikaya, “Yukarıkılıçlı köyünden Bulgar askerleri köye ait 3 adet kaza el koymak istiyor. Köylü ile Bulgar askerler arasında münakaşa çıkıyor. Olayı duyan Bulgarların komutanı Yukarıkılıçlı ve civardaki bütün köylerin erkeklerini bir samanlığa doldurup ateşe vererek 43 vatandaşımızı şehit ediyor.” diye konuştu.
 
Osmanlı’nın tarihinde güçsüzlere, sivillere karşı böyle bir zulmün olmadığını belirten Vali Yerlikaya, “Atalarımız başımızı öne eğecek bir iş yapmadılar. Bu anma vesilesiyle Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği’ni kutluyorum. Tören vesilesiyle toprak altında ismini bilip bilmediğimiz ecdadımız sayesinde bugün dünya sahnesinde yer alıyoruz. Tarihe bakarak galibiyetlerimizden övünüp, mağlubiyetlerimizden ders çıkarmayı öğrenmeliyiz.” diyerek sözlerini noktaladı.
 
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç ise,  Balkanlar’ın karışık ulusların bir arada yaşadığı bir kara parçası olduğunu Osmanlı döneminde bu karışık milletlerin 5 yüzyıl boyunca barış ve kardeşlik içinde yaşadıklarını hatırlattı. 1800’lü yılların sonlarında baş gösteren milliyetçilik akımının bölge halkını zor duruma soktuğunu belirten Başkan Dalgıç, “Balkanlarda Türkler zulme uğradılar. Unutmayacağız. Unutturmayacağız. Kaz vakası gibi olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum. Tarih Bilinci Derneği’nin çalışmalarını tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından, Tarihçi Mehmet Serez ve Malkara Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Murat Taşan ‘Kaz Vakası’ olayının detaylarını ve dönemin şartlarını içeren bir konferans verdiler. Törenin sonunda köy sakinleri tarafından katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.