info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Vali Yerlikaya Derin Deniz Deşarj Basın Toplantısı Düzenledi

Temiz Ergene yolunda 6 Mayıs 2011 de başlanan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde yapılan ve bu gün %25 seviyelerine gelen çalışmalar hakkında Vali Ali Yerlikaya tarafından basın açıklaması yapıldı.

Çorlu Derin Deniz Deşarj İnşaat ihaleleriyle ilgili bu gün yapılan toplantıda geniş açıklamalar yaparak 2 yıl gibi kısa bir sürede dağınık halde olan sanayiden 8 OSB kurulduğunu bu OSB lerle ilgili 200 den fazla bilim adamı ve teknik adamın emeği olan ülkemizin en büyük çevre koruma projesine başlandı. Ergene Havzası kolektör tüneller ve derin deşarjı inşaatları ihaleleri 4 etapta ihaleye çıkarılacaklarını, 1.ihale 19 Kasım 2014 Çorlu deri OSB de “DERİN DENİZ DEŞARJ İNŞAATI” 2. Velimeşe OSB de “TÜNEL A HATTI İNŞATI” (21 Kasım 2014),3.ihale Ergene 2.OSB de”24 Kasım 2014 TÜNEL B HATTI İNŞAATI”,4.ihale Çerkezköy OSB 26 Kasım 2014 “KARABORU HATTI İNŞAAT” ihaleleri yapılacak.
 
Muratlı , Hayrabolu ve Malkara da yapımı süren evsel atıklarla ilgili artıma tesisini de çok sıkı denetlenerek renk ve iletkenlik konusunda arıtma yapılması denetlenecek. Evrensekiz ve Büyükkarıştıran da yapımı süren arıtma tesislerini de ana hatta bağlanması hususunda Kırklareli valiliği ile çalışmalar sürmektedir.
 
Tüm arıtma tesislerinin denetimleri İstanbul Büyükşehir belediyesi İSKİ tarafından yapılacaktır.
 
 
 
İHALELER KAMUOYUNA AÇIK USULDE YAPILACAKLAR.
 
Derin Deşarj Projesi miktarı olan 3,2 Milyar TL devlet destekli en büyük devlet yatırımı ve proje sahipleri tamamen Türk mühendislerce yapılmış bir milli proje olarak uygulanmaya başladı. 2000 den fazla sanayi arıtma tesisi yerine 5 ortak ileri atık su arıtma tesisi yapılacak. Hem denetim ve izlemesi kolay olacak maliyetler azalacak tesis kapasitesi de 30 bin m3 den 200 bin m3 gün aralığında yükseltilecek. KOİ çıkış değeri < 200mg/L olacak.
 
Arıtılmış atık su kolektör hattı onaylı sınırlara dahil oluyor. Bakanlar kurulu kararıyla acele kamulaştırma yapılan 82 km kolektör hattı için 600 bin m2 kamulaştırılan alan OSB lerin onaylı sınırları içinde kalacak.
 
2 yılda bitirilmesi planlanan bu proje içinde olan OSB lerde ki sanayicilerin 3 yıl ödemesiz 10 yıl ödemeli ve %2 faizle bakanlıktan verilecek kredi çerçevesinde ödeme yapacakları miktar kadar normal banka faizinden %50 istifadeleri olacak. %25 gerçekleşme oranında olan çalışmaların 86,5 KM nin 20 Km si tünel olarak yapılacak.
 
Derin deniz deşarj hattı uzak alan taşınım modellemesi neticesinde ülkemizin en uzun hattı kıyıdan 4.500 Mt uzaklıkta deniz yüzeyinden 47.5 Mt derinde, 2438 çapında çelik boru yaklaşık 260.000 deniz kazısı,yaklaşık 120.000 m3 deniz dolgusu yapılacak.
 
Arıtma tesislerinden elde edilecek suyun deniz suyu 30.000 mikro simens olduğu arıtmadan sonra çıkacak olan su yumuşak bir su olduğundan sadece denize verilebileceği için bu arıtmadan çıkan suyun tarım ve hayvancılıkta tuzlu olması sebebiyle uygun olmayacağından bilim adamları ortak kararıyla denize deşarj edileceği kaydedildi.
 
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya tarafından çağın projesi olarak nitelediği bölgenin çılgın projesi Meriçten sanayi bölgelerine su getirme projesinin çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Teknik bilgilerde günde 622.000 m3 su temin edileceğini 88.500 metre çapında çelik isale hatlarıyla suyun büyük Mandıra Göletine aktarılacağını söyledi, Nihayi kapasitesi 810.000 m3 arıtma tesisi yapılacağı, 30 km den fazla şebeke hattı yapılacağını alternatif kaynak olarak da Tunca nehrinden günde 188.000 m3 su temin edileceğini açıkladı.
 
 
 
 
 
Plandaki eylemlerin gerçekleşmesiyle başta havzaya ismini veren ve bölgenin hayat kaynağı olan Ergene nehri; Doğal debisinin 6 katı oranında fazla evsel ve endüstriyel atık sudan, atık su kanalı vazifesi yapmaktan beraberinde potansiyel çevresel sorunlardan kurtulacaktır. Kısa vadede 3.sınıf, uzun vadede 2.sınıf su kaynağı olması hedeflenen ve kirlilikten kurtulan Ergene, Zirai ilaç kullanımı ve sulama teknikleri hususunda bilinçlendirilen çiftçisine can suyu olacaktır.
 
Sanayici ortak olarak kurduğu ve işlettiği arıtma tesisleri, toplama ve deşarj hatları sayesinde çevre yatırımlarını daha kolektif yönetebilecek cezai yaptırımların yükünden kurtularak üretimde yaptığı tasaruflar ile birlikte ciddi kazançlar sağlayabilecektir.
 
Havzada planlanan yer üstü depolama tesislerinin işletmeye alınmasıyla, yer altı suyu gelecek nesillere miras bırakılabilecektir.
 
Nehrin Mansabında bulunan, ülkemizin cennet köşelerinden Saros körfezinin kirlenmesi önlenecektir. Eylem planının neticelenmesiyle sanayi, ziraat, hayvancılık ve turizm çevreyle dost olarak birlikte gelişecek, havza hem ülkemizi hem de dünyanın refah seviyesi en yüksek bölgelerinden olacaktır.dedi.
 
Yapılan toplantıya Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Derin Deniz Deşarj A.Ş Genel müdürü Mehmet Ceyhan ve ilgili teknik elemanlar katıldılar.