Vatan savunmasında canı pahasına görev yapan uzman jandarmaların sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini bildiren Yüceer, iktidarın artık kronikleşen bu sorunları görmezden gelmeyi bırakmasını ve uzman jandarmaların haklı feryadına kulak vermesini istedi.
CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, uzman jandarmaların kronikleşen sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi hazırlayan Yüceer, uzman jandarmaların, bir yıllık uzman jandarma okulunda çağın gereklerine uygun, modern bir eğitim ile donatılmış, kadrolu personel olarak hizmet verdiklerini bildirdi.
UZMAN JANDARMALAR MAĞDUR EDİLİYOR
Sayıları 25 bini bulan uzman jandarmaların, Jandarma Genel Komutanlığı’nın % 45’ini oluşturduğunu hatırlatan Yüceer, özlük hakları son derece kötü olan uzman jandarmaların özlük haklarının temin edilmesi ve statülerinin düzeltilmesi gerektiğini söyledi.
Uzman jandarmaların ordu mensupları gibi, orduevlerinden, sosyal tesis ve kamplardan tam kapasite ile yararlanamadığına dikkat çeken Yüceer, ‘TSK bünyesinde görevli sivil memurlar ve aileleri bile rahat bir şekilde sosyal tesisler ve orduevlerinden yararlanırken, uzman jandarma mağdur edilmektedir’ dedi.
EŞİTLİK BUNUN NERESİNDE?
Uzman jandarmaların sorunlarının acilen çözülmesi gerektiğini bildiren Yüceer, ‘Uzman jandarmaların çığ gibi büyüyen sorunları göz ardı edilemez. İktidar, vatan savunmasında canı pahasına görev yapan uzman jandarmaların sesine maalesef kulak vermiyor. Uzman jandarmalar TSK tazminatları ve maaş farklarından dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır. İktidar ücret politikasını “ eşit işe eşit ücret olarak’ açıkladı ancak, uzman jandarmanın ek göstergesi 2200 TL, aynı timde omuz omuza görev yaptığı astsubayın ek göstergesi ise 3600 TL. Eşitlik bunun neresinde? Ücrette adaletin sağlanması için uzman jandarmaların ek göstergeleri bir an önce düzenlenmelidir’ diye konuştu.
BAŞBAKAN’A SORULAR
Yüceer, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti:
-Hükümetinizin ücret politikasını “ eşit işe eşit ücret olarak “ açıkladığınız ve mali sosyal hakların belirlenmesinde ‘performans’ kriterinin önemli bir yer tuttuğu hususu doğru mudur? Eşit işe eşit ücret uygulaması kamuda hayata geçirilmiş, tüm kamu çalışanlarını kapsamış mıdır?
-Ülkemizde jandarma, polis ve sahil güvenlik teşkilatları aracılığıyla, işlenmiş ve teşebbüs halinde kalmış suçlarla ilgili tahkikat yürütülmekte olup, kolluk tahkikat aşamasında Cumhuriyet Savcısının talimatları doğrultusunda işlemleri yerine getirmektedir. Bu bağlamda Cumhuriyet Savcısı – Kolluk Görüşme Tutanağı, kolluk tarafından tanzim ve imza ile gerekli kontrolleri müteakip Cumhuriyet Savcısı tarafından imzalanmakta ve tahkikata eklenmektedir. Yalnızca Ankara İli için 2012 yılı içerisinde jandarma tarafından tanzim olunan Cumhuriyet Savcısı – Kolluk Görüşme Tutanağı sayısı kaçtır?
-Jandarma tarafından 2012 yılında yalnızca Ankara ili için tanzim olunmuş bu görüşme tutanaklarında imzası bulunan kolluk görevlilerinin subay, astsubay ve uzman jandarma statüleri için sayısı ve genel sayının ülke geneline oranı nedir?
-Cumhuriyet Savcısı – Kolluk Görüşme Tutanaklarının tanzimi ve imzası itibarıyla tahkikatı yapan kolluk görevlisinin hukuki sorumluluğu nedir?
-Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında gösterilen Jandarma Genel Komutanlığı personelinden ataması valilikler emrine yapılan tek statü olan Uzman jandarmanın hukuki statüsü sizin nezdinizde ‘asker’ midir, ‘kolluk görevlisi’ midir?
-Uzman jandarmalarında diğer statüler gibi orduevlerinden, sosyal tesis ve kamplardan tam kapasite ile yararlanması yönünde yaptığınız bir çalışma var mıdır? Böyle bir çalışma yoksa bu durum anayasanın eşitlik ilkesi başta olmak üzere tüm temel insani haklara aykırılık teşkil etmemekte midir? Uzman jandarmaların orduevlerinden bu güne kadar yararlandırılmamış olması kendilerinin ordu mensubu sayılmamasından mı kaynaklanmaktadır?
-Uzman jandarmalar ordu mensubu sayılmıyorlarsa yıllardır üniforma içerisinde adli, mülki, askeri ve diğer görevlerde vazifelendirilmeleri ‘kaçak personel’ temini ve çalıştırılması kapsamında değerlendirilebilir mi?
-Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde birçok birimde en az bir astsubay bir uzman jandarma birlikte yan yana aynı görev, kadroların kapatılmasına istinaden de birçok görev yerinde astsubayın görevini uzman jandarmalar yapmaktadır. Jandarma Genel Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde ifa edilen görevler ise hemen hemen aynıdır. Üstelik jandarma, emniyet ve asayiş görevleri haricinde askeri görevleri de ifa etmektedir. Aynı timde görevli Uzman Jandarmanın ek göstergesi 2200, Astsubayın ek göstergesi ise 3600’dür. TSK tazminatları ve maaş farklarından dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır. Hükümetinizin polislerimizin ek göstergeleri üzerinde çalışmalar yaptığı ve çalışmanın tamamlanması halinde polislerin hem ücretlerinin iyileşeceği hem de emeklilik tazminatı ve maaşlarının artacağı basında yer almıştır. 6318 sayılı kanunun “Genel Gerekçeler” başlığı altında Uzman Jandarmaların eğitim seviyelerine göre derece kademelerinin düzenlenmesi ile ek göstergelerinin kamuda çalışan benzer statüdeki personel dikkate alınarak ek göstergeleri 2200 olarak belirlenmiştir. Bu durumda emniyet ve asayiş görevi yapan emsal memur polis memuru olduğu değerlendirilirse polislerimizin ek göstergeleri düzenlenirken Anayasada belirtildiği gibi “ücrette adaletin sağlanması” için uzman jandarmaların ek göstergeleri de düzenlenecek midir?
-Son 5 yılda her bir yıl ayrı ayrı gösterilmek üzere TSK’dan kaç uzman jandarma, hangi nedenlerle istifa etmiştir?