Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, TÜBİTAK'tan aldıkları destekle "Güneşin Oğlu" adını verdikleri güneş enerjisiyle çalışan otomobil tasarladı.
NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin güneş enerjisi kullanımına uygun bir ülke olduğunu ancak bunun yeterince değerlendirilemedeğini söyledi.
Dünyada güneş enerjisini kullanmak için çalışmalar yapıldığını, güneş enerjisiyle çalışan arabalar üretildiğini anlatan Çelen, kendilerinin de bu doğrultuda "Güneşin Oğlu" Projesini hazırladıklarını kaydetti.
Projeyi, Tekirdağ esnafı başta olmak üzere TÜBİTAK ve NKÜ'ün destekleriyle tamamladıklarını aktaran Çelen, "TÜBİTAK tarafından düzenlenen Formula G yarışına alternatif enerjiyle çalışan araçlar katılıyor. Biz de bu yarışa katılabileceğimizi düşündük. Makine mühendisliği, biyosistem mühendisliği, tarım makineleri bölümleri ve otomotiv programından öğrenci arkadaşlarımız ve 6 öğretim üyesinin de içinde bulunduğu bir takım kurduk. Aracı bu takımımızla hazırladık" diye konuştu.
"Ağırlığının azaltılması halinde aracın daha da hızlı gidebileceğini düşünüyoruz"
Çelen, aracın üzerindeki güneş panellerinin, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek aracın aküsünü beslediğini söyledi.
Aracın tasarımının, tamamen Formula G'nin belirlediği ölçülerde kurallara uygun hazırlandığını belirten Çelen, şöyle devam etti:
"O nedenle biraz büyük oldu. Sürüş koltuğunu, sürücünün ergonomik koşulları ve güvenlik ön planda olacak şekilde yaptık. 3 tekerlekli aracımızın arka tekerleğinde bir elektrik motoru var. Bu elektrik motorunun gücünü aldığı akü, kendini güneş panelleriyle şarj ediyor. Akümüz, bir kilovatlık enerji kapasitesine sahip, üzerine yerleştirdiğimiz güneş panelleri de 0,5 voltluk enerji üretiyor."
Çelen, aracın motorunun 3 kilovatlık bir Güce sahip olduğunu ve saatte 60 kilometre hız yapabildiğini aktararak, "400 kilogram olan ağırlığının azaltılması halinde aracın daha da hızlı gidebileceğini düşünüyoruz" dedi.
Projenin her aşamasını öğrencilerin hazırladığını ve aracın parçalarını kendilerinin söküp taktığını anlatan Çelen, "Çalışmalar sırasındaki onarımları kendileri yaptılar. Tabii bu onlara çok büyük katkı sağladı, gelecekte güneş enerjisi hakkında fikir verme aşamasında bir tecrübe kazandıklarına inanıyorum" ifadelerini kullandı.