info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.9529
Dolar Satış
:
35.0159
Euro Alış
:
36.6959
Euro Satış
:
36.7620
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye’de Bir İlk !

Trakya Gazeteciler Birliği’nce, Şarköy’ün Kızılcaterzi mevkiinde kurulması planlanan, Doğalgaz Çevrim Santrali projesine karşı çıkan çevrelerin iddialarını araştırmak ve söz konusu yatırımın bir benzerini yerinde incelemek üzere Türkiye’de ilk kez ’Enerji Gezisi’ düzenlendi.

Trakya Gazeteciler Birliği tarafından organize edilen; çevre dernekleri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve gazetecilerin katıldığı gezide, Bandırma'da bulunan Rüzgar tribünleri ile doğalgaz çevrim santrali gezildi.
 
Birlik Başkanı Naci Akyazı'nın başkanlığında 42 kişiden oluşan kafile, bölgede 3 yıldır faaliyet gösteren çevrim santralinin, doğaya etkilerini de araştırdı. Belde ve köylere giden heyet, vatandaşlarla görüştü.
 
Bir gece konaklamalı olarak gerçekleşen Enerji Gezisi'ne katılanlar, gezinin verimli geçtiğini ve önyargıları ortadan kaldıran bilgilere ulaştıklarını söyledi. Kafile, geziyi organize eden Birlik Başkanı Akyazı'ya teşekkür etti.
 
İLK DURAK RÜZGAR SANTRALİ
 
Heyet, kendilerine tahsis edilen otobüsle sabah saatlerinde Tekirdağ Valiliği önünden hareket etti.
 
Bandırma'ya ulaşan kafile, ilk olarak; bölgede 2006 yılında kurulan 35 MW gücünde enerji üretimi yapan, Bilgin Enerji'ye ait 23 Rüzgar Santrali'ni inceledi.
 
Rüzgar Enerjisi ve Su Santralleri İşadamları Derneği Başkanı Ümit Tolga Bilgin, burada heyete bilgiler verdi.
 
Bandırma Rüzgar Santrali projesinin 35 milyon Euro'ya mal olduğunu ifade eden Bilgin, kendilerinden sonra, Türkiye'de bir çok santralin yapıldığını anlattı.
 
Rüzgar tribünlerinin çalışma sistemi hakkında bilgiler aktaran Bilgin, "Rüzgar santrali, rüzgar varken dönüyor, yokken dönmüyor. Rüzgar yokken elektrik yok demek. O yüzden bunları destekleyici sistemler lazım. Bunların en önemlisi barajlı hidroelektrikler. Ancak bölgede sınırlı. Barajlı santrallerin dışında bunları tek destekleyecek santral, doğalgaz santralleri. Kömürler desteklemiyor. Çünkü kömürler hem baz çalışıyor, hem de çevreye zarar veriyor" diye konuştu.
 
'TÜRKİYE, RÜZGAR ZENGİNİ'
 
Türkiye'nin rüzgar bakımından son derece büyük zenginliğe sahip olduğunu işaret eden Bilgin, şöyle devam etti; "Türkiye'de karaları bitiremediğimiz için henüz denizlere geçmedik. Ancak yurtdışında özellikle Almanya'da ve Danimarka'da denizde, yaygın rüzgar santralleri var. Türkiye'nin ekonomisi bu konuda yetersiz olduğu için, Avrupa 2 katı alım garantisi verebiliyor. Böyle olunca sanayileri gelişiyor. Rüzgarı destekleyici kaynaklar olmadıktan sonra, bu santralin hiçbir anlamı yok" dedi.
 
Gezi kafilesi daha sonra şirketin Bandırma'daki Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali hakkında bilgi aldı.
 
Santralin soğutulması için denizden su çekilen bölgesi ile deşarj noktasındaki tesisleri inceleyen heyet burada, Bilgin Enerji Yatırım Holding A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Bilgin, Makina Yüksek Mühendisi - Teknik Danışman Zorlu Yalnız ile Proje Müdürü - İnşaat Mühendisi Fatih Mehmet Cavlı tarafından bilgilendirildi.
 
Doğalgazın temiz bir yakıt olduğunu ve artık Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde, evlerde ısınma amaçlı ve mutfaklarda kullanılan bu yakıtın, daha önceleri kömürden kaynaklı oluşan hava kirliliğine son verdiğini ifade eden Bilgin, Kızılcaterzi'de kurulması planlanan doğalgaz çevrim santralinin bir benzerinin Bandırma'da, 3 yıldır faaliyette olduğuna dikkat çekti.
 
Heyetin 2 günlük 'Enerji Gezisi', incelemeye katılan kafileyi memnun etti.
 
Verimli geçen gezide, rüzgar ve doğalgaz çevrim santralleri hakkında yerinde araştırma ve inceleme yapma fırsatı bulan heyet, geziyi organize eden Trakya Gazeteciler Birliği Başkanı Naci Akyazı'ya teşekkürlerini sundu.
 
Grup üyeleri, "Şarköy'ün Kızılcaterzi köyü mevkiinde kurulması planlanan doğalgaz çevrim santraline karşı olan önyargılar giderilmiş oldu. Gezide şirketin benzer yatırımlarını yerinde görerek inceleme fırsatımız oldu. Bu sayede bilgi ve fikir sahibi olduk. Tesisin çalışma sistemine ilişkin endişe duyduğumuz tüm konuları araştırdık, belde ve köy sakinlerinden bilgi aldık. Bu sayede içimiz rahat etti. Böylesine önemli bir geziyi organize eden Trakya Gazeteciler Birliği Başkanı Naci Akyazı'ya teşekkür ederiz." diye konuştu.
 
Heyet, iki günlük inceleme ve araştırma gezisinin ardından Tekirdağ'a döndü.