info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tümkasder’den Kültür Evi

Sosyal ve kültürel projeleriyle toplumsal çalışmaların öncüsü Tümkasder, yine çok önemli bir faaliyete imza atıyor ve 30 Nisan 2014 tarihine yetiştirilmek üzere Tümkasder Kültür Evi’nin hazırlıklarını sürdürüyor.

Tüm Kastamonulular Derneği (Tümkasder) Genel Başkanı Murat Çalık, Kültür Evi projesi için çalışmalarının aralıksız sürdüğünü, öncelikle Çorlu’da mekan arayışına başladıklarını belirterek, “Bununla birlikte Kastamonu’muzun 19 ilçesinin köylerinden ayrı ayrı toplanmak üzere 250 çeşit nostaljik ve tarihsel değeri olan ürünü getirme aşamasındayız. Dirgen, düven, gaz lambası, kömürlü ütü, beşik, yayık, çıkrık, pekmez küpü, iplik terazi, bahçe, mutfak, kıyafet ve evde birkaç kuşak öncesine kadar kullanılan, hayatın bir parçası olan ekipmanları, ürünleri toparlayarak herkesin gezip görebileceği, geçmişinden dersler çıkarabileceği, geleceğe köprü olabilecek bir kültürel mirası ortaya koyacağız. Bizim amacımız özellikle genç neslimizin geçmişleriyle yüzleşebilecekleri bir kültür harmanını sergileyebilmek, geçmişle gelecek arasında önemli bir kültürel köprüyü kurabilmek. Diğer yandan Kastamonu’muzun her birisi tarihsel değer sergileyen evlerinin de fotoğraflarını, tablolar halinde kültür evimizde herkesin beğenisine sunacağız” dedi. 
 
 
Dedelerinin, babalarının ve birkaç kuşak öncesindeki atalarının, tahmini olarak 1800 ile 1970 yılları arasında kullandıkları araç, gereç, kap kacak vb. ürünlerin, eşyaların çok büyük bir titizlikle ve itinayla toplanarak Kültür Evi bünyesine kazandırılacağını, bu ürünlerin neden kullanıldığı, nasıl kullanıldığı ile ilgili de bir kitapçık hazırlanarak ziyaretçilerin bilgilendirilmesi aşamasının gerçekleştirileceğini belirten Çalık, “Bu kültürel girişim, sadece Kastamonuluların değil, aynı zamanda Karadeniz yöresinde yaşayan, ortak kültür tarihinden beslendiğimiz tüm kardeşlerimizin geçmişiyle yüzleştiği bir çaba olacaktır” diye konuştu. 
 
2014 Nisan ayı sonu gibi planladıkları açılışlarının şimdiden kendilerini ve Tümkasder Yönetim Kurulu üyelerini heyecanlandırdığını, bu kültürel açılımın bölge insanına ortak tarih ve ortak kültür iklimini yaşatabilecekleri önemli bir vizyon olarak gördüklerini ifade eden Çalık, “Her birimizin kendi ecdadına ait değerleri, farklı özellikleri ve tarihsel zenginlikleri var. Önemli olan bu tarihsel değerleri ortaya çıkarmak, paylaşmak ve paylaştıkça artan bir yapıya kavuşturmak. Bizim amacımız Tümkasder’in kuruluş misyonuna ve vizyonuna uygun bir nitelikte bu çalışmaların ecdadımızın yadigarı olan her şeyin tanıtılması yönünde bir perspektifi sağlayabilmek. TÜMKASDER Kültür Evi olarak inşa edeceğimiz bu çalışmanın, bir sonraki aşaması, gerekli bürokratik prosedürleri tamamlayarak müze statüsüne kavuşturmak olacaktır. Tarihinden beslenen, ecdadını unutmayan nesiller, geleceğe emin adımlarla yürürler. Ecdad yadigarı olan her şey, bizim kültürümüzdür, örfümüzdür, ananemizdir” açıklamasını yaptı.