Mürefte Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Kahraman Koçer, bu yıl havaların yağışlı gitmesi nedeniyle hasat sezonun geç başladığını söyledi.
Nemli hava nedeniyle zeytinlerde mantar oluştuğunu ifade eden Koçer, bu nedenle zeytinlerin yağlık olarak kullanıldığını bildirdi.
Bu yıl kooperatif olarak 4 bin ton ayçiçeği almayı hedeflediklerini, ancak mantar dolayısıyla 3 bin 500 ton civarında alım yapılabileceğini tahmin ettiklerini anlatan Koçer, "Geçen yıl 2 bin ton zeytin alımı yapmıştık. İlçemizde her yıl zeytincilik artıyor ama bu sene mantar dolayısıyla yüzde 15 oranında verim düştü. Böyle giderse zeytincilik de önemini yitirecek" dedi.
Koçer, hasat sezonunun başlamasından beri 2 bin 200 ton zeytin alımı yaptıklarını, ancak mantar nedeniyle zeytinin fiyatının da düştüğünü kaydetti. Şarköy de zeytincilikle uğraşan üretici Zeki Yılmaz, zeytinden bu yıl istedikleri verimi alamadıklarını belirtti. Mantar nedeniyle üreticilerin genellikle yağlık zeytin toplayabildiğini, sofralık zeytini çok az çıkarabildiklerini ifade eden Yılmaz, zeytin yağına ilginin az olması nedeniyle ürettiği az miktardaki yağın da elinde kaldığını söyledi.
Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu yıl 200-250 kilo civarında evimde zeytin yağı üretebildim. Zeytin yağımız yüksek kalitede olmasına rağmen maalesef elimizde kalıyor. Pazarlayacak yer bulmakta büyük sıkıntı çekiyoruz. Bu yıl zeytin ağaçlarında görülen mantar da ürünlerimizi çok fazla etkiledi. Neredeyse bütün zeytinlerimizi yağlık olarak kullanacağız. Sofralık zeytin çok az çıktı. Ağaçlarımızı yeterli miktarda sulamamıza ve bakım yapmamıza rağmen bu mantar hastalığından kurtulamadık. Geçimimi temin ettiğim üzüm bağlarını da ürettiğim üzüme alıcı bulamadığım için ve verilen ücretin çok düşük olması nedeniyle sökmek zorunda kaldım. Ekonomik olarak ciddi sıkıntı içindeyiz. Ürettiğimiz ürünlerin, verilen ücretlerin yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz."
Bölgedeki diğer üreticiler de üzüm bağlarını özellikle son dönemde şarap üreticilerinin ilgi göstermemesi ve sofralık üzüme de alıcı bulmakta güçlük çektikleri için bozduklarını belirterek, zeytinciliğe yöneldiklerini kaydetti.
-ZEYTİNDEKİ MANTAR HASTALIĞI-
Ziraat Mühendisi Hatice Erkul, bitkilerin hastalanmasına neden olan mantarların seksüel ve aseksüel olarak çoğalabilen mikroorganizma grubu oluşturduğunu belirterek, "Mantar hastalığının aktif hale geçebilmesi için belirli sınırlar içinde bir sıcaklığa, yüksek bir neme ve mevcut bir gıda ortamına ihtiyaçları vardır. Nem faktörü mantarlar için ana faktördür. Mantarı hastalık etmenin sıcaklığa olan bağlılıkları oldukça esnektir" dedi.
Sağlıksız bitkilerin mantardan daha çok etkilendiğini ifade eden Erkul, mantarın bitkinin sağlıklı organlarına ulaşmasının ise yağmur, çiğ, böcekler, kuşlar, el işçiliği, alet ve ekipmanlarla olabildiğini kaydetti.
-TRAKYA DA ZEYTİNİN YETİŞTİĞİ TEK BÖLGE "ŞARKÖY"-
Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok ise bölgedeki nüfus oranın 17 bin civarında olduğunu belirterek, üzümcülük ve zeytinciliğin halkın temel geçim kaynakları arasında yer aldığını bildirdi.
Bölge genelinde 13 milyon kilo zeytin üretimi gerçekleştiğini anlatan Altınok, iklim koşulları nedeniyle Trakya da zeytinin yetiştiği tek bölgenin Şarköy olmasına rağmen zeytin üreticisinin sorunlarının bir türlü çözüme kavuşturulamadığını kaydetti.
Altınok, son yıllarda üretilen sofralık ve şaraplık üzümün verilen düşük ücretlerden dolayı üreticinin elinde kaldığını belirterek, "Bölgedeki şarap üretim tesisleri dahi yerel halktan şaraplık üzüm almak yerine Anadolu dan temin etme yoluna gidiyor. Üzüm üreticileri ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduğundan bölgede üzüm yetiştiriciliği hızla azalıyor" dedi.
Üzüm yerine zeytin ve ceviz üretiminin ağırlık kazandığını ifade eden Altınok, bölgede 2 bin dekar araziye ceviz ağacının dikildiğini söyledi.