info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Trakların Kutsal Alanı Bulundu

Tekirdağ merkeze bağlı Karaevli köyü sınırları içinde kazı çalışmaları süren Heraion-Teikhos Antik Kentinde, Traklara ait tapınak içinde yüzyıllar boyu kullanılan kutsal alan ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, yaptığı açıklamada, merkeze bağlı Karaevli köyü sınırları içinde Heraion-Teikhos Antik Kenti nde yapılan kazı çalışmalarında, geçen yıl MÖ 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Traklar a ait ilk tapınağın ortaya çıkarıldığını anımsattı.
Bu yılki kazılarda bu mekân içinde Traklar tarafından yüzyıllar boyu kullanılmış "kutsal alanı" ortaya çıkarldıklarını ifade eden Atik, "Geçen yıl kazı yapılan tapınak alanını aydınlatmak amacıyla bu yıl kazı planını genişlettik. Alan 15 metreye 18 metre büyüklüğüne ulaştı" dedi.
9 yıldır sürdürülen kazılarda, alanda ilk kez bir kült alanına rastlandığını bildiren Atik, çalışmalarda ele geçirilen buluntulara göre, kült alanının yüzyıllar boyunca Traklar tarafından "kutsal alan" olarak kullanıldığını belirlediklerini kaydederek, şöyle konuştu:
"Kazıda ilk ortaya çıkardığımız buluntular MÖ 2. yüzyıla aitti. Bunun bir kült yapısı olduğunu anladık. Kazı sürünce MÖ 6. yüzyıla ait kült kalıntıları bulduk. Traklar, kültün içeriği değişse bile burayı yüzyıllar boyunca kutsal alan olarak kullanmış. Bunu gösteren belgeler var. Tarihlemeleri yaptık."
Kutsal alanın 2200 ile 2600 yıllık tarihe sahip olduğunu, bu yapı içinde sunu şekillerine rastlandığını belirten Atik, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu mekânda eski yıllarda duvarların çeşitli renklerle boyandığını hesaplamıştık. Fakat bu mekanda bir tek antik tabaka değil, bir çok kültür katı olduğunu anladığımız için bir köşeden derine inmeye başladık. MÖ 2. yüzyıla ait döşeminin altında, MÖ 4. yüzyıla ait çok bol ve çok güzel çanak çömlek parçaları görmeye başladık. Girişin güneydoğusundaki köşede, bol miktarda amfora ve pişirme kapları bulduk. Bunların sunu kapları olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda mimari olarak da T formunda sekiler bulduk. Bunların üzerine büyük ihtimalle tanrılar için şarap ve yiyecek bıraktıklarını düşünüyoruz."
En İlginç Buluntu "Su Künkleri"
Kazı Başkanı Atik, bu yıl 20 öğrencinin katılımıyla sürdürülen çalışmalarda tapınağın bulunduğu alanın bir köşesinde büyük taşlardan örülü bir döşemeye rastladıklarını, döşemenin meylini takip ettiklerinde çok büyük bir sarnıç ağzıyla karşılaştıklarını kaydetti.
Bulunan su künklerinin bu yılın en ilginç buluntuları arasında yer aldığını ifade eden Atik, şunları söyledi:
"Bu su künklerinin çok uzun bir şekilde devam ettiğini gördük ve bir yalaktan suyun döküldüğünü, sonra o suyun bir küpün içinden borularla geçirerek, çok uzun ve değişik yönlere suyun akıtıldığını belirledik.
Fakat bu yalağın yakınında bir de heykel durduğunu işaret eden kaide var. Geçen yıl da orada bir kadın başı bulmuştuk. Bu kadının başının sağlık tanrıçası Hygieia olma ihtimali yüksek. Çünkü Hygieia su kültü var. Bu ana mekânın etrafında ilaç yapımına dair fırınlar ve atölyeler bulduk. Fakat tapınak çok büyük. Henüz alt tabakalara inemedik."
Trak Kralı Ve 2. Filip e Ait Yüzlerce Sikke
Atik, 9 yıldır sürdürülen Heraion-Teikhos kazısında çok büyük bir yapıyla karşılaştıklarını, yapılan kazılarda bir mekanın bile henüz bitirilemediğini söyledi.
Bu yıl, Kültür Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) ile Ahi Evran Üniversitesinin araştırma fonundan aktarılan ödenekle 33 gün kazı çalışması yaptıklarını ifade eden Atik, çalışmalarda, Trak Kralı ve 2. Filip dönemine ait yaklaşık 200 sikke bulunduğunu da bildirdi.
Atik, sikkelerin, toprak altında ciddi ölçüde korozyona uğradığını, sikkelerden yüzde 10 unun okunabildiğini sözlerine ekledi.