info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Toprak Tanıma Projesi Gerçekleştirildi

Muratlı Kaymakamlığı ve Muratlı İlçe Tarım müdürlüğünün desteğiyle,Muratlı Ziraat Odası tarafından,“Toprak Tanıma Projesi” gerçekleştirildi.

Proje hakkında  açıklama yapan Muratlı Ziraat Odası başkanı Ender Borucu,“İlçemizde 327.000 dekar alanda tarım yapılmaktadır. 2013 yılı sonu itibariyle toplam 24.000 ton kimyevi gübre üreticilerimiz tarafından kullanılmış olup; bunun 18.500 tonu  azotlu gübredir. Azotlu gübrenin 8.000 tonu %46’ lık Üre, 1.000 tonu % 33’ lük Amonyum Nitrat, 4.300 tonu %26’ lık Amonyum Nitrat, 1.200 tonu %21’ lik Amonyum Sülfat ve 4.000 tonu da diğer azotlu gübrelerdir. Dekara atılan azotlu gübre miktarı ortalama 60 kg olup; bu miktar saf olarak hesaplandığında dekara 20 kg saf azot atıldığı ortaya çıkmaktadır. Bu miktar ilçemizde ekilen ürünler göz önüne alındığında oldukça yüksektir. 
 
2014 yılı itibariyle İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İlçemize bağlı mahallelerde gece ve gündüz yapılan eğitim çalışmalarında özellikle toprak analizinin önemi konusu işlenmiş olup; bunun neticesi olarak 2014 yılı sonu itibariyle kimyevi gübre kullanımında %13 oranında bir azalma sonucu gübre tüketimi 21.000 tona düşmüştür. Her parselin toprak analizi yapılmadığından her parsele aynı miktarda gübre kullanılmaktadır. Bazı topraklarımızda fosfor oranı yüksektir. Fosfor oranının yüksekliği, bitkinin topraktaki mikro elementlerinden yeterli oranda faydalanmasını engeller. Böyle topraklara bilinçsizce fosforlu gübreler de atılmaktadır.
 
Üreticilerimizin Gübre ve Mazot Desteğinden yararlanmak amacıyla özellikle 50 dekar ve üzeri parsellerden aldıkları toprak analizlerini, 10 dekara kadar indirerek ekonomik bütünlüğü olan her parsele ekilecek olan ürüne yeter miktarda gübre kullanımını sağlamak ve aşırı gübre kullanımını önlemek için odamızca “Toprak Tanıma Projesi” adı altında çalışmalar yapılacaktır. 
 
2015 yılının yaz aylarında ürünlerin tarladan hasadından sonra parsellerin makro ve mikro besin maddeleri, pH, tuzluluk, organik madde gibi verilerini alabilmek için toprak numuneleri alma çalışmalarına başlanacaktır. Bu çalışma sonucu üreticilerimizin ürünlerine gerçek ihtiyaç kadar gübre kullanarak fazla gübre kullanımının önüne geçilerek ekonomik yönden rahatlamanın yanı sıra ayrıca çevre kirlenmesinde kimyevi gübrenin etkisi minimum seviyelere çekilecektir.” Dedi.