Bir gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen su sarfiyatı ve kalitesinin sürekli ölçülmesi ve kontrol altına alınması yani su hakimiyeti artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu doğrultuda hareket eden Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ), teknolojiyi su dünyasına uygulama noktasında harekete geçmiş, su otomasyonu, Uzaktan erişim kontrol ve veri toplama veya SCADA adı verilen; suyun fiziksel parametrelerinin (akış, debi, seviye, basınç) kimyasal parametrelerinin (klor, pH, Bulanıklık) uzaktan kontrol edilmesi, takip edilmesi ve depolanması işlemlerinin yapılabileceği Su Yönetim Sistemi SCADA’yı hayata geçirdi.
SCADA ve Kriz Yönetim Merkezinin açılışında konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “TESKİ ve Büyükşehiri izlemeye devam edin. Tekirdağ’da önemli altyapı sorunları var. 30 Büyükşehir içerisine altyapı ile uğraşan tek büyükşehiriz. Ama bütün bunları yapacağımız çalışmalarla aşacağız. Süleymanpaşa’da 1.7.2017 tarihinde tüm altyapı sorunları bitmiş olacak. Diğer ilçelerimizde de altyapı çalışmalarımız olanca hızıyla devam ediyor. 2016’nın başından itibaren de yeni temel atmalar ve açılışlarla bir arada olacağız. 30 Mat 2019’da verdiğimiz bütün sözlerin yerine getirmiş olduğunu göreceksiniz. Teknolojik imkanları kullanarak suyumuza sahip çıktığımız SCADA sisteminin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’da, SCADA sistemi ile ilgili bilgi vererek, “SCADA sistemi ile 170 ölçüm ve kontrol istasyonu, 137 noktada debi ölçümü, 39 noktada klor ölçümü, klor tankı seviye takibi, 68 noktada depo seviye takibi, 60 noktada basınç ölçümü, basınç, depo seviyesi, pH, Turbidite ölçümleri yapılabilecek. 1. Etap SCADA Sistemi ile nüfusumuzun yüzde 65’ini kapsama alanına almış bulunuyoruz. 2017 yılı sonuna kadar ilimizin tamamı SCADA kapsamına alınacaktır. SCADA sistemi ile birlikte arızalara hızlı müdahale, arıza olmadan müdahale etme, önleyici bakım, kayıp kaçak takibi, su enerji ve işgücü tasarrufu, motor ve kuyu performans takibi, planlama, organizasyon ve yönetim kolaylığı, su kaynaklarının verimli kullanımı ve geleceği planlama, su enerji ve işçilikte toplam yüzde 35 tasarruf ve birinci etap için 2 yıl amortisman süresi bakımından birçok kazanım da sağlanacaktır” dedi.
Konuşmaların ardından kurdela kesilerek açılış gerçekleştirildi. Açılışın ardından yetkililerden SCADA’nın çalışma sistemi ile ilgili yetkililerden bilgi alan Başkan Albayrak, Aşağı Sevindikli Su Kuyularına ilk müdahalesini de sistem üzerinden yapmayı ihmal etmedi. Açılışta ayrıca su kuyularına canlı bağlantı gerçekleştirildi. SCADA Odası aynı zaman kriz yönetim merkezi olarak da kullanılacak ve suyun sürekli takip ve kontrolünün yanı sıra; kamera görüntüleri, araç takip sistemleri, sel taşkın takip sistemleri, kritik noktalara yerleştirilecek vana-debimetre odaları ile olası krizlere tek merkezden elektronik olarak müdahale edilebilecek.