info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tes: Ne Dikta Ne Dikte Anayasası

Tekirdağ Eğitim Sendikası Tarafından yapılan yazılı açıklamada;AKP Hükümetinin demokratikleşme ve sivilleşme adı altında yürüttüğü Anayasa değişikliğinin 12 Eylül 2010 da referanduma gitmesi kesinleşti.

Tekirdağ Eğitim Sendikası Tarafından yapılan yazılı açıklamada;AKP Hükümetinin demokratikleşme ve sivilleşme adı altında yürüttüğü Anayasa değişikliğinin 12 Eylül 2010 da referanduma gitmesi kesinleşti. Hükümetin hazırladığı Anayasa değişikliği ülkenin temel sorunlarına çözüm olmaktan uzak, hükümetin iddiasının aksine antidemokratik yapıdadır. Bu haliyle AKP iktidarının politik hesaplarının bir ürünüdür ve anti-demokratik sistemi meşrulaştırma ve güçlendirmeyi gözetmektedir.

Anayasa değişikliğinin en çok tartışılan ve reform olarak sunulan kısmı yargıyla ilgili yapılan düzenlemelerdir. Hükümet kendi isteklerini hayata geçirmede zaman zaman önüne engel olarak çıkan yargıyı by-pass ederek kendi yargısını oluşturmak istemektedir. Yapılan düzenlemeler, demokratik içerikli bir yargı reformu olmayıp yüksek yargıyı hükümetin kontrol ve etkisine alan yapıdadır. Anayasada yapılmak istenen değişikliklerden bir tanesi de kamu emekçilerinin grev ve toplu sözleşme hakkıyla ilgilidir. Kamu emekçilerine toplu sözleşme hakkı veriyormuş gibi yaparak, aslında kamu emekçilerinin fiilen ve hukuken var olan, zaman zaman da kullandığı toplusözleşme ve grev hakkını ortadan kaldırmayı hedeflemektedir. Mevcut anayasanın 90. maddesi uluslararası sözleşmelerin ülkenin yasalarından önce geldiğini düzenlemektedir. Ve ILO sözleşmelerine göre kamu emekçilerinin grev hakkı vardır. Sahte demokrasi maskesiyle kamu emekçilerinin bu hakkı gasp edilmek istenmektedir.

Anayasaları değerli kılan, özgürlük ve hak temelli genel ilkeler üzerinde demokratik bir uzlaşma sağlanması ve toplumu oluşturan farklı kesimlerin taleplerini yansıtmasıdır. Eğitim Sen, demokratik bir Türkiye yaratmanın yolunun temel hak ve özgürlükleri yok saymak, sendikal örgütlenmelerin önüne engeller çıkarmaktan değil, hakları güvenceye almak ve örgütlenmenin ve demokratik mücadelenin önündeki bütün engellerin kaldırılmasından geçtiğine inanmaktadır.

Bu doğrultuda;
¦Kamu emekçilerinin grevli toplusözleşme hakkı anayasal güvenceye alınmalıdır.
¦12 Eylül darbesinin bir ürünü olan YÖK kaldırılmalıdır.
¦Din ve vicdan özgürlüğünün açıkça ihlal edilmesi demek olan zorunlu din dersleri uygulaması kaldırılmalıdır. Aksi durumda devletin laiklik ilkesinin tartışmalı hale gelmesi kaçınılmazdır.
¦ Eğitimin bir hak olabilmesi için sadece belirli düzenlemeler yapmak yetmez. Çağdaş ve nitelikçe yeterli bir eğitim hakkından bahsedebilmemiz için eğitim; herkesi kapsamalı, yeterli sürede verilmeli, yaşam boyu ulaşılabilmeli, kamusal bir anlayışla parasız olmalı, bilimsel, laik ve nitelikli olmalıdır.

12 Eylül döneminde hazırlanan, toplumun örgütlenmesi ve Türkiye nin demokratikleşmesinin önünde en büyük engel olarak duran yasaların tümü değiştirilmeli ve demokratikleştirilmelidir. Biz eğitim emekçileri olarak elbette ki; 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ürünü olan Anayasayı savunmuyoruz. Ama emekçilerin taleplerini içermeyen, temel hak ve özgürlükleri güvence altına almayan AKP nin kendi siyasi amaç ve hedeflerine uygun bir biçimde gerçekleştirmeye çalıştığı Anayasa değişikliğine de HAYIR diyoruz!

Bizler, eğitim emekçileri olarak, eşit, özgür ve demokratik bir ülkede barış içinde, kardeşçe bir arada yaşamı güçlendiren demokratik bir anayasanın ancak, emek ve demokrasi güçlerinin yükselen mücadelesinin eseri olacağını biliyoruz. Bu doğrultudaki mücadelemizi sürdürürken, hem 12 Eylül 1980 Anayasa sına, hem de, AKP nin hiçbir toplumsal uzlaşıya dayanmayan Anayasa değişikliği girişimine HAYIR demeye devam edeceğiz! Tüm eğitim emekçilerini göreve çağırıyor, Ne Dikta Ne Dikte Anayasası istemiyor, 12 Eylül 2010 tarihinde yapılacak referanduma HAYIR diyoruz. EĞİTİM SEN TEKİRDAĞ ŞUBESİ YÖNETİM KURULU Denildi