info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2757
Dolar Satış
:
34.3374
Euro Alış
:
37.3528
Euro Satış
:
37.4201
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ’da 12 Dershane, Kapanmaya Tepki Gösterdi

Fen Bilimleri Dershanesi Trakya Genel Müdürü Adnan Gürler, "Devlet kendi kurumlarını kapatabilir; ancak özel sektör üzerinde böyle bir tasarruf hakkı yoktur." dedi.Tekirdağ’da faaliyet gösteren 12 dershanenin bir çatı altında toplandığı...

Fen Bilimleri Dershanesi Trakya Genel Müdürü Adnan Gürler, "Devlet kendi kurumlarını kapatabilir; ancak özel sektör üzerinde böyle bir tasarruf hakkı yoktur." dedi.
 
Tekirdağ'da faaliyet gösteren 12 dershanenin bir çatı altında toplandığı Tekirdağ Dershaneler Platformu, dershanelerin yasa ile kapatılması kararına tepki göstermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Platform sözcüsü ve Fen Bilimleri Dershanesi Trakya Genel Müdürü Adnan Gürler, Tekirdağ Aktif ve Sanayici İş Adamları Derneği (TASİAD) binasında düzenlenen toplantıda platform adına gazetecilere açıklama yaptı. 
 
Tekirdağ'da faaliyet gösteren özel dershaneler olarak bu kaygıları kamuoyu ile paylaşmak ve dershaneleri itibarsızlaştırmaya yönelik faaliyetleri kınamak amacıyla basın toplantısı düzenlediklerini ifade eden Gürler, "Dershaneler bir sebep değil sonucun ürünüdür. Eğitim niteliği yükseltilmeden bölgeler arası eğitim eşitliği sağlanmadan dershanelere olan ihtiyaç bitmez." dedi.
 
Gürler, dershanelerin kapatılmasının hukuka aykırı olduğunu, anayasa teminatı altındaki teşebbüs hürriyeti ile bağdaşmadığını vurguladı. Adnan Gürler, "Kapatılması durumunda ekonomik durumu iyi olan aileler özel öğretmen tutarak çocuklarının ihtiyacını giderebilecek; ancak ekonomik yönden daha zayıf ailelerin çocukları bu hizmeti alamayacağından eğitimde büyük bir fırsat eşitsizliği doğacaktır." diye konuştu.
 
AÇIKLAMALAR ÇELİŞKİLİ
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaların kendi içinde çelişkiler içerdiğini bildiren Gürler, şunları söyledi: "Yapılan açıklamalarda dershanelerin yüzde 70'nin özel okul olmak isteği ifade edilmektedir. Ancak sektördeki dershaneciler ile görüşüldüğünde böyle bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılmaktadır. Tekirdağ'da hiçbir dershane özel okul olma koşullarına sahip değildir. Ayrıca böyle bir talebimiz de yoktur. Türkiye'deki özel okullar yüzde 60 dolulukla hizmet vermekteler. Ekonomik durumu müsait olmayan bir velimiz dershaneye gönderemiyorsa devletin vereceği 2 bin 500 TL yardımla özel okula öğrencisini nasıl gönderecek? Özel okula gönderebilen veliye de bu yardımı yapmak ne anlam taşıyacak? Dershanelerde yasal olarak yüzde 3 ücretsiz öğrenci okutmamız gerekirken ortalama en az yüzde 10 öğrenci ücretsiz okutuluyor. Ücretlerin yüksek olması sebebiyle velilerin dershanelere gönderemediği durumu söz konusu değildir."
 
Dershanelerin bir rant kapısı olmadığını ifade eden Gürler, "Velilerimiz öğrencilerini ihtiyaçtan kendi rızalarıyla dershaneye gönderiyor. Başarılı öğrenciler de her öğrenci gibi kendi grubu arasındaki yarışa dahil olabilmek için dershanelere gidiyor. Faaliyet göstermiş olduğumuz Tekirdağ ilinde dershanelerin yıllık ücretleri 1000 TL ile 4000 TL arasında değişmektedir. Tekirdağ ilimizde velilerimizin çoğu dar gelirli olup çocuklarını nasıl özel okula gönderebilecektir? Kaldı ki mevcut özel okulların kontenjanlarının büyük bir kısmı boş olduğu gibi özel okullara devam eden öğrencilerin de çoğu dershanelere gitmektedir. Dolayısı ile özel okula dönüşmek dershaneye olan ihtiyacı ortadan kaldırmamaktadır." ifadelerini kullandı.
 
MEZUN OLUP YENİDEN HAZIRLANMAK iSTEYENLERİN DURUMU NE OLACAK? 
 
Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili inandırıcı bir cevap verilmediğini belirten Gürler, şöyle konuştu: "Devlet kendi kurumlarını kapatabilir, ancak özel sektör üzerinde böyle bir tasarruf hakkı yoktur. Dershanenin kapatılmasını halkın istediği söylenmektedir. Bu durumda halkın kendi inisiyatifini kullanması sağlanmalıdır. Halk öğrencisini göndermek istemiyorsa dershaneler zaten kendiliğinden kapanacaktır. Yasalara uygun olarak açılmış, özel teşebbüse ait iş yerlerinin demokratik bir ülkede zorla kapatılması nasıl düşünülebilir? Günün, bölgenin koşul ve ihtiyaçlarına göre, her biri farklı yapı ve bütçe ile kurulmuş kurumlar, istemediği ve alt yapının uygun olmadığı bir alana zorla nasıl yönlendirilebilir? İngilizce öğretmek serbestken, matematik, fizik öğretmek nasıl suç sayılıp, yasaklanacaktır? Bina sahipleriyle yapılan 5- 10 yıllık kira sözleşmeleri, ilgili olan tüm yan sektörler, istihdam edilen yüz binlerce kalifiye personelin mağduriyeti nasıl önlenecektir? Mezun olup yeniden hazırlanmak isteyenlerin durumu ne olacaktır? Kaldı ki tüm öğrencilerin talebini halk eğitim merkezleri karşılayacak yeterlilikte midir? Dershaneler paralı olduğu için kapatılıyorsa, özel okullar ve özel hastaneler de kapatılacak mıdır? Yasalara uygun olarak her türlü koşulda en iyi hizmeti vermek için yarışan bu kurumlar iki yıldır, maruz kaldıkları her türlü karalama ve küçük düşürülmeyi hak etmiş midir? Dershaneleri kapatmakla eğitimdeki tüm sorunlar çözülecek midir? Bu kurumların kapatılması en çok kimlerin ekmeğine yağ sürmekte, kimleri sevindirmektedir? Dünyada dershanelerin yasaklandığı başka bir demokratik ülke var mıdır? Türkiye’de darbe yönetimleri dışında dershaneleri kapatmayı düşünen sivil yönetim oldu mu? Dershaneleri kapatmak, lise öğrencilerinin yüzde 45 sigara, yüzde 32 alkol, yüzde 9 uyuşturucu bağımlılığı sorununu çözer mi? Netice itibari ile dershaneleri kapatma çabası, eğitime vurulacak en büyük darbedir. Bu durum ilçemizde eğitim, sosyal yapı ve ekonomik açılardan büyük sorunlar doğuracaktır. Tüm veli, öğrenci ve çalışanlarımız ile bu hukuksuzluğun karşısında olduğumuzu ve hukuki hakkımızı sonuna kadar arayacağımızı kamuoyuna saygı ile duyurur bu vesile ile tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü kutlarız. "
 
Basın toplantısına, Tekirdağ'da faaliyet gösteren 12 dershanenin yöneticileri katıldı.