info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5815
Dolar Satış
:
35.6456
Euro Alış
:
37.1109
Euro Satış
:
37.1778
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Yelken Kulübünde

Kutlamalara İlgi Yoğundu.

Yelken Kulübünde 1 Temmuz Kabotaj Bayramı nedeniyle Kabotaj balosu tertiplendi. Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Belediye Başkan Vekili Ali Kılıç, Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Çetiz, Gençlik Spor İl Müdür Vekili Abdülkerim Kasap, Liman Başkanı Mübin Salter Salt, Nüvit Arca, Faruk Demirezen, Aykut Öngör, Av. Sebahattin Eral  ile Yelken Kulübü Başkanı Kasım Uzel ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşen baloya ayrıca işadamlarının katıldığı görüldü. Baloda konuşan komodor Göksel Karaevli Yelken Kulübünün  çok iyi sporcular yetiştirdiğini belirterek sporcuların   büyük başarılara imza atacağını söyledi. Ayrıca Tekirdağ Yelken Kulübüne 25 yıl ve daha fazla hizmet etmiş yöneticilere plaketleri verildi. Kabotaj Bayramı nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren sporculara da ödüllerini kulüp Başkanı Kasım Uzel verdi. Gecede satılan anahtarlık ve tişortlerle kulübe gelir sağlanırken Solist Gülcan'da  söylediği güzel şarkılarla davetlilerin hoşça vakit geçirmesini sağladı.

Kabotaj Nedir: Ülkemizde her yıl 1 temmuzda Kabotaj Bayramı kutlanır. Bir çoğumuzun adına bile yabancı olduğu veya sadece kulaktan dolma bilgilere sahip olduğu Kabotaj Bayramında ne olmuştur acaba? Kabotaj kelimesi ne demektir, Kabotaj Bayramı neden kutlanır gibi sorulara yanıt bulmaya çalışacağız bu yazımızda.

Deniz ve denizci bayramı da denilen Kabotaj Bayramı, bir devletin, kendi limanları arasında deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıktır. Bu ayrıcalıktan yalnızca yurttaşlarının yararlanması, millî ekonomiye önemli bir katkı sağlayacağından, devletler yabancı bandıralı gemilere kabotaj yasağı koyma yoluna gitmişlerdir. Bazı uluslar arası sözleşmelerde de kabotaj yasağı koyma yetkisine ilişkin hükümler yer alır.

Osmanlı Devleti’nin kapitülâsyonlar çerçevesinde yabancı ülke gemilerine tanıdığı kabotaj ayrıcalığı, Lozan Barış Antlaşması’yla 1923 yılında kaldırıldı. 20 Nisan 1926 tarihinde de kabul edildi. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularda ve kara sular içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi. Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi. Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği kabul edildi.