Tekirdağ valiliğinden yapılan yazılı açıklamada;Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde KKKA(Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) tedavi görürken vefat eden vatandaşımız 29 Haziran 2012 tarihinde ilimize getirilerek cenazesi Çorlu’da aynı tarihte defnedilmiştir. Olay 29 haziran 2012 tarihinde yerel ve ulusal basında “Balayında kene kurbanı oldu”, “Çorlu’da kene can aldı”, “kenenin ısırdığı matbaacı öldü” şeklindeki başlıklarla “TEKİRDAĞ’ın Çorlu İlçesi’nde evli ve iki çocuk babası 49 yaşındaki Tamer Beyhan, kene ısırması sonrası Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yakalanarak yaşamını yitirdi.” şeklinde haber bulmuştur.
Çorlu Devlet Hastanesi Baştabipliği’nce 27.06.2012 tarihinde yüksek ateş ile başvuran ve KKKA şüphesiyle değerlendirilen genel durumunun kötü olması nedeniyle Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesine Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Üniversite hastanesinde yoğun bakımda tedavi altına alınmıştır. Vatandaşımızdan KKKA ön tanısı olarak değerlendirilen hastadan kesin tanı konulması için kan numunesi alınarak 28.06.2012 tarihinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu’nun ulusal referans laboratuvarı olan Ankara’da bulunan Mikrobiyoloji ve Viroloji Laboratuvarına gönderilmiştir. Vefat eden vatandaşımızın hastalığı ile ilgili olarak kene öyküsü bulunmamaktadır. Hasta Tamer BEYHAN genel sağlık durumunun kötü olması nedeniyle 29.06.2012 tarihinde vefat etmiştir. Laboratuvar sonuçları gelmeden hastanın vefat etmesi nedeniyle KKKA şüpheli vaka olarak defnolunmuştur. Ankara Mikrobiyoloji ve Viroloji Laboratuvarınca kan numunesi iki defa çalışılmış ve sonuç negatif (-) olarak bulunmuştur. Ancak sonuçlar Tamer BEYHAN KKKA şüpheli vaka olarak defnedildikten sonra belli olmuştur. Vatandaşımıza Allah’tan rahmet, ailesine de başsağlığı diliyoruz.
İlimizde KKKA vakasına rastlanmamış olmasına rağmen vatandaşlarımızın gereken duyarlılığı göstermeye devam etmesi gerekmektedir. Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli, kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbise tercih etmelidirler. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması (örneğin pantolon paçalarının çorap içine alınması, çizme giyilmesi) gerekmektedir. Dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Keneler hiçbir şekilde elle ezilmemelidir. Kene çıkartıldıktan sonra 10 gün süre ile takip edilmeli, ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı, kusma, ishal ve kanama gibi şikâyetlerin olması durumunda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Halkımıza sağlıklı günler dileriz.
Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü