Müteşebbis Heyet Başkanı Ömer Sarıoğlu, “Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluş başvurusunun TOBB tarafından zımnen reddedilmesinin ardından sahaya inmeye karar verdik.” dedi.
İL GENELİNDE 1040 SANAYİCİDEN İMZA TOPLADIK
Sarıoğlu, toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tekirdağ ili genelinde faaliyet gösteren sanayicilerin katılımcısı oldukları OSB’lerin yöneticileriyle geçen yıl sonunda Sanayi Odası kurmak üzere harekete geçtik.
Kurucu Müteşebbis Heyet ilk olarak Tekirdağ ili genelinde ticaret siciline kayıtlı 1.400 sanayiciyi tek tek bilgilendirerek neden Sanayi Odası kurulması gerektiğini anlattı ve gerekli imzayı toplamak üzere harekete geçti. Tekirdağ ili genelinde 1040 sanayiciden imza toplayarak Sanayi Odası kurulması için gerekli imza sayısının çok üstünde bir taleple Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluş başvurusunu, bütün prosedürleri yerine getirerek Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na 26 Nisan 2013 tarihinde yaptık” dedi.
NEDEN SANAYİ ODASI İSTİYORUZ?
TOBB’un olumlu görüş vermesini beklediklerine dikkat çeken Sarıoğlu, neden sanayi odası istediklerini de şöyle açıkladı:
“Sanayinin yoğun olduğu Manisa ve Bursa’da Sanayi Odası kurma girişimleri olduğunu belirten Sarıoğlu, konunun sanayiciler açısından önemini şöyle anlattı: “Basından okuduğumuza göre Mersin, Diyarbakır ve Erzurum’da da sanayicilerin aynı talebi var. Bu konuda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de Tekirdağ’da yaptığı açıklamada ‘Sanayi Odası’na desteğimiz tam’ açıklaması yapmıştı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da sanayicilerin yoğun olduğu yerlerde Sanayi ve Ticaret Odalarının ayrılmasına destek verdiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu.
SANAYİCİNİN GÜNDEMİ, ESNAFINKİNDEN ÇOK FARKLI
Örneğin bir sektörde üretim yapanlarla, üretilen ürünleri alıp satanlar aynı grupta yer alabiliyor. Üretici firmaların sayısı al-sat yapan firmaların sayısının yüzde 10’unu bile bulamıyor çoğunlukla. Hal böyle olunca seçim sürecinde genelde çoğunluğun oluşturduğu listeler kazanıyor. Dolayısıyla Ticaret ve Sanayi Odalarının meclis ve yönetimlerinde yüzde 90‘lara varan çoğunlukta al-sat yapan firmaların temsilcileri yer alıyor.
Oysa ki sanayicinin gündemi, sorun ve talepleri, esnafın gündeminden çok farklı. Sanayicinin üretim süreçleri, çalıştırılan personel sayısı ve yükü, üretim amaçlı ürün tedariği, kalite standartlarının oluşturulması, çevre mevzuatı gibi çok farklı bir gündemi var.”
MÜSTAKİL OLUNMADIĞINDAN HAKLARIMIZ SAVUNULAMIYOR
Odaların görev ve misyonları burada ortaya çıkacak olup, üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda faaliyet göstermeleri gerekmektedir. Fakat yönetimde ağırlıkla, esnafın yer aldığı Ticaret Odaları’nda, sanayicileri ilgilendirilen konular tam anlamıyla ele alınamıyor, sanayicilerin ihtiyaçları doğrultusunda faaliyet gösterilemiyor ve bu nedenle sanayicilerin hakları savunulamıyor.
5174 sayılı yasanın 12’nci maddesinde belirtilen görevlerle birlikte Sanayi Odaları, kuruldukları illerde sanayicilerin talep ve istekleri doğrultunda çözümler üretmek zorundadır. Sanayi Odaları, Ticaret Odaları dışında; sanayinin ihtiyaç duyduğu her türlü mesleki bilgiyi sağlamak, sanayiye ait her türlü araştırma, inceleme ve istatistiki çalışmaları yapmakla yükümlüdür.
TOBB BAŞVURUMUZU ZIMNEN REDDETTİ, DAVA AÇTIK
Tekirdağ Sanayi Odası’nın kuruluş başvurusunu yapmadan önce Kurucu Müteşebbis Heyetin bir yandan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve Tekirdağ milletvekilleriyle görüşerek desteklerini aldıklarını belirten Tekirdağ Sanayi Odası Kurucu Müteşebbis Heyet Başkanı Sarıoğlu şunları söyledi: “İl genelinde çalışmalarımızı tamamladıktan sonra Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve Tekirdağ milletvekillerimizle birlikte Ankara’da TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’yı ziyaret ederek desteklerini istedik.
Bu görüşmelerde 1.400 sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği Tekirdağ’da sanayicileri ilgilendiren ‘Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’ kapsamındaki Islah OSB’ler ve atık su derin deşarjı gibi projelerin başlaması neticesinde Tekirdağ’da bir Sanayi Odası’nın kurulmasının artık kaçınılmaz bir hal aldığını vurguladık. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Bakan Yazıcı, kanunda istenen asgari talep sayısının toplanması neticesinde gereken kolaylığı göstereceklerini bize ifade ettiler.
YASAL ŞARTLARI YERİNE GETİRDİK
Yasal şartları yerine getirdiklerini aktaran Sarıoğlu, “Sanayi Odası kurulması için yasal mevzuatla ilgili şunları anlattı: “5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 5. Maddesine göre yeni bir odanın nasıl kurulacağı çok açık bir şekilde belirtilmiş.” diyerek ilgili kanuna değindi:
“* Ticaret siciline kayıtlı ve bu Kanunda belirtilen nitelikleri haiz en az bin tacir ve/veya sanayici veya deniz ticareti ile iştigal edenlerin yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir.
*Müstakil sanayi odası kurulabilmesi için o ilde faaliyet gösteren sanayicilerin yarısından fazlasının yazılı talebi şarttır.
*Gerekli taleplerin yapılmasından sonra TOBB’un olumlu görüş vermesi üzerine Bakanlığın kararı ile kurulur.’
KİMLER KATILDI?
Toplantıya; Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Çorlu Deri OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Duman, Velimeşe OSB’den Şakir Sönmez, Veliköy OSB’den Ahmet Z. Tever, Ergene 1 OSB’den Doğan Ünal, Ergene 2 OSB’den Erdim Noyan, Türkgücü OSB’den Süleyman Kolot, Muratlı OSB’den İ. Mehmet Peköz, Hayrabolu OSB’den Kemal Kurt, Malkara’dan Cengiz Uysal, Marmara Ereğlisi’nden Tayfun Çebi, Saray’dan Mehmet Aldıkaçtı, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan ve Müteşebbis Heyet Genel Sekreteri Soner Şaşmaz katıldı.
Tekirdağ Sanayi Odası Kurucu Müteşebbis Heyeti, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi öncülüğünde ilimizdeki 10 Organize Sanayi Bölgesinin yönetim kurullarından temsilcilerin ve Organize Sanayi Bölgesi olmayan ilçelerdeki temsilcilerin bir araya gelmesiyle toplam 20 sanayici tarafından 12 Aralık 2012 tarihinde oluşturulmuştu.