info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Sahilinde Kanunlar mı Çiğneniyor?

Tekirdağ Sahilinde Kanunlar mı Çiğneniyor

Büyük şehir olamaya hazırlanan gelişen ve büyüyen Tekirdağ her yönüyle gelişmeye devam ederken, sorunları da devasa hızla büyümeye devam ediyor.

Gün içinde dinlenmek, sohbet etmek ve rahatlamak için mutlaka ziyaret edilen, şehir dışından gelen misafirlerin kesinlikle gezdirildiği muhteşem Tekirdağ sahilin de kanunlar mı çiğneniyor?

Tekirdağ sahilinde daha önceleri olmayan çok sayıda oyun makinesi şimdilerde vatandaşların gözdesi haline geldi. Birçok vatandaş sahile indiğinde çay bahçeleri, büfeler ve festival alanında yer alan eğlence oyun gruplarında bulunan langırt, box güç ölçer, kollu oyuncak yakalama, sigara kazanma makineleri gibi madeni para ile çalışan çok sayıda alette şansını deniyor eğlenceli vakit geçiriyor.

Daha önceleri şansınız varsa 1 TL atarak kolla hareket ettirdiğiniz bir yakalama aparatı sayesinde 60 saniye için de oyuncak kazanabildiğiniz makinelerin kumar sayılması iddialarıyla toplatıldığı Tekirdağ da, şimdilerde ise bu aletlerin yanında benzeri çok daha fazlası alet sahilde, Değirmenaltında ve Kumbağ da bazı işletmelerde meraklısına hizmet veriyor.

Bu makinelerin kumar makinesi sayılıp sayılmadığını bilmediklerini belirten vatandaşlar “ancak oynadıkça oynama isteğimiz artıyor ve çocuklarımızda bu makinelere istedikleri gibi ulaşabiliyorlar, eğer ki bu makineler kumar aleti olarak kanunlarımızda belirtilmişse Tekirdağ Emniyet Müdürlüğümüz bu konuda derhal gereğini yapmalıdır.” diyorlar.

 

 

Bu tür aletler hakkında yetkililerin yasaların gereğini yapmasını isteyen vatandaşlar “Polisimiz ve Tekirdağ Belediyesi yetkilileri, eminiz ki en kısa sürede bu tür aletlerle ilgili gerekli kanuni yaptırımları uygulayacaklar ve bizleri bilgilendireceklerdir”. dediler.

KANUN MADDELERİ VE AÇIKLAMALARI

Danıştay 10. Dairesinin 14.11.1999 tarih ve E.1989/2168, K 1990/2550 sayılı; “Büyük Sözlük Meydan Larausse’ de langırt aynen “Kutu içinde dikdörtgen masa üzerinde oynanan minyatür futbolcu, sapı masa üzerinde oynanan minyatür futbol (sahada iki takım halinde yer olan 14 minyatür futbolcu, sapı masa kenarına taşan demir çubuklarla bağlıdır. 2 veya 4 oyuncu bunları hareket ettirecek sahadaki topu karşı kaleye sokmaya çalışır. Daha çok gol atan taraf kazanır.) şeklinde tanımlanmış ve oyun biçimi açıklanmıştır.

 Umuma açık ve umuma mahsus yerlerde tombala, fırıldak çevirme, masa futbolu (langırt), tilt, rulet, ve benzeri oyun aletleri ile oynanan oyunlar, kanunen yasaklanmış olduğu için bu oyunların umuma açık ve umuma mahsus yerlerde oynatılmasına hiç bir suretle izin verilmemesi, kumar kastı ile oynanan diğer oyunlarla birlikte bunları oynayan ve oynatanlar hakkında TCK ve 1072 sayılı Kanun hükümlerine göre adli soruşturma yapılması, oyun oynanan yerlerin 2559 ve 1072 sayılı Kanun hükümlerine göre de ayrıca kapatılması veya faaliyetten men edilmesi, ramazan/yılbaşı gibi özel ay/gün veya kişi/kurum için herhangi bir istisnai uygulama yapılmaması gerekmektedir.

ZAPTETME


 Türk Ceza Kanununun 567 inci maddesi, kumar oynanan yerde bulunup, kumar oynamaya tahsis olunan mevat ve aletler ile ortada bulunan eşya ve paranın, 1072 sayılı Kanunun 2 nci maddesi de, TCK kapsamına girmese dahi umuma mahsus veya umuma açık yerlerde ele geçirilen, her ne altında olursa olsun, kazanç kastiyle oynanmasa dahi rulet, tilt, langırt ve benzeri baht ve talihe bağlı veya maharet isteyen otomatik, yarı otomatik el veya ayakla kullanılan oyun alet ve makineleri ile benzerlerinin, ve bunların çalıştırılmasına yarayan tesisatın ve paraların kolluk kuvveti tarafından zapt edilmesine yetki vermektedir.