info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Karaevli Köyünde Tarım ve Teknoloji Fuarı Açıldı

Tekirdağ Karaevli Köyünde DLG-ÖÇP Tarım ve Teknoloji Fuarı bugün kalabalık bir davetli gurubunun katılımıyla açıldı.

 

Fuar açılışına Vali Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Opr. Dr. Adem Dalgıç, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhan Aslan, NKÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ, Belediye Başkan Yardımcıları Eyüp Yiğiter, Mehmet Özen, Kent Konseyi Başkanı Levent Gündoğdu, Yrd. Doç. Dr. Rüya Yılmaz, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarı, İl Milli Eğitim Müdürvekili Hasan Basri Kuzu, Şube Müdürü Adil Özer, Belediye Meclis Üyesi Orhan Çebi, İl Genel Meclisi Üyesi Münür Karaevli, Tarım İl Müdür Yardımcısı Ertekin Günaçtı, Şube Müdürü Necmettin Köşkeroğlu, çiftçiler, muhtarlar, tohum üreticileri, traktör, biçerdöver ve tarım aletleri üretim firma yetkilileri, Alman Tarım Birliği yetkilileri, ÖÇP Önder Çiftçi Projesi ortakları açılışa katıldılar. Açılışta ilk konuşmayı DLG Fuarcılık Genel Müdürü Nezih Suyaran yaptı. DLG (Alman Tarım Birliği) Yönetim Başkan Yardımcısı Ludwig Spanner “1987 yılından beri yani 25 yıldır Türk-Alman Tarım Bakanlıklarının ortak projesi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu birlikte çalışmalarımızdan bugünlere kadar geldik. Bu birlikte çalışmalarımız bundan sonrada devam ettirilecektir” dedi. Tekirdağ Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ’da yeni teknik ve teknolojinin sergilendiği organizasyondan mutluluğunu belirtti. Tekirdağ il genelinin durumunu rakamlarla belirtti.  Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç’ta fuar organizasyonu nedeniyle yurt içi ve yurt dışından gelen misafirlere Tekirdağ Belediyesi adına hoşgeldiniz diyerek bu fuarın yöremize, ülkemize ve Türk Çiftçisine hayırlı olmasını diledi. Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek’in konuşmasından sonra sembolik olarak kurdele kesildi. Kurdele kesiminden sonra Tekirdağ Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Folklor Ekipleri gösteri yaptı. Fuar açılışına katılan tüm davetliler sergilenen makina, tohum ve hayvancılık bölümünde bulunan bölümleri ziyaret ettiler.
 
Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ’ın konuşmasında :
 
"Yeni teknik ve teknolojinin sergilendiği bu güzel organizasyona hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum.
 
Bilindiği gibi çiftçilerimiz yenilikleri ancak görüp denedikten sonra kabullenmektedirler. Bu fuar çiftçimizin yeni teknoloji ve teknikleri görsel ve deneysel olarak görüp, uygulamaya koyabileceği için önem arz etmektedir.
 
İlimizin toplam arazı varlığı 6.313.000 da.’dır. bunun 3.806.000 da. Tarım arazisi , 1.040.000 da orman alanı , 326,000 da çayır mera alanı ve 1.140.000 da tarım dışı arazisidir. Tarıma elverişli alan içerisinde sulanabilme imkanı olan 188.000 da arazinin ancak 77.000 da’lık kısmı sulanabilmektedir. En yaygın olarak ekilişi yapılan ürünler buğday, ayçiçeği, arpa ve kanoladır.
 
2010 verilerine baktığımızda Buğday dekara 460 kg. ortalama verimle 824.624 ton , ayçiçeği dekara 271 kg. ortalama verim ile 370.000 ton , arpa dekara 439 kg. ortalama verim ile 86.300 ton , kanola dekara 385 kg. ortalanma verim ile 53.000 ton olarak gerçekleşmiştir. Bunlarla birlikte karpuz, üzüm, kuru soğan, kiraz ve diğer meyvelerin üretimi de yapılmaktadır. Ayrıca seracılıkta her geçen gün önem kazanmaktadır.
 
2010 yılında hayvansal üretime baktığımızda 138.800 adet büyük baş, 177.900 adet küçükbaş hayvan mevcudiyeti olup, 302.000 ton süt ve 7.600 ton et üretimi gerçekleşmiştir. İlimizde 20.145 adet traktör, 1.121 biçerdöver, 10.133 adet de süt sağım ünitesi bulunmaktadır. Bu rakamlar Türkiye ortalamasının çok çok üzerindedir. Çiftçimiz teknolojiyi benimsemiş olmasına rağmen üretim sürecinde bir çok zaaflarının olduğunu görmekteyiz. Bu zaafların nedeni de halen daha geleneksel tarımdan vazgeçememiş olmasından kaynaklanmaktadır.
 
Üreticimizin daha kaliteli ve yüksek verimli ürün elde etmesi, daha çok kazanması ve ülke ekonomisine katkıda bulunması birinci hedef olmalıdır. Bunun için çiftçilik bir meslek olarak görülmeli, gençlerimiz ve üniversite mezunlarımız da çiftçilik yapmalıdır. Yukarıda da belirttiğim gibi yüksek verim ve kalite de ürün alabilmek için bazı unsurların bir araya gelmesi gerekir. Bunlar toprak işleme, toprak analizine göre gübreleme, kaliteli tohum ve fidan , teknik ve teknolojiyi iyi kullanma , yerinde zamanında ve gerektiği kadar doğru ilaç ve ilaçlama gibi unsurların bir araya gelmesi gerekir. Bu fonksiyonları bir araya getirebilirsek başarı kaçınılmaz olur.
 
Biz her zaman her yerde çiftçimizin yanındayız. Bizim onlardan ,onlarında bizden öğreneceği çok şeyler olduğunu biliyoruz. Eğer bilgilerimizi ortak bir noktada birleştirebilirsek her şeyi eskisinden daha güzel olacağından hiç kimsenin şüphesi olmasın." dedi.