info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2820
Dolar Satış
:
34.3438
Euro Alış
:
37.3363
Euro Satış
:
37.4035
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ ı Lojistik Üs Yapacak

Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve DÜNYA Gazetesi’nin birlikte düzenlediği ‘Trakya Ekonomi Buluşmaları’ çerçevesinde gerçekleşen ‘Tekirdağ’ın Gelişen Yüzü ve Lojistik” konulu toplantıyı DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yönetti.

Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve DÜNYA Gazetesi’nin birlikte düzenlediği  ‘Trakya Ekonomi Buluşmaları’ çerçevesinde gerçekleşen  ‘'Tekirdağ’ın Gelişen Yüzü ve Lojistik''' konulu toplantıyı DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yönetti. DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt’un da konuşmacıları arasında yer aldığı toplantıda, Tekirdağ’ın yapımı süren yeni limanlar, Lojistik İhtisas OSB ve kargo köyü gibi projelerle Trakya’nın lojistik merkezi olacağı belirtildi.

Son yıllarda, İstanbul’dan Trakya’ya kayan sanayi yatırımlarının odağındaki kent Tekirdağ, liman, kara, demiryolu ve havayolu bütünlüğü içinde Trakya’nın lojistik merkezi olmaya talip. Trakya’daki sanayi tesislerinin % 82'sinin toplandığı kent, Martaş, Akport ve NATO limanları ve yakında hizmete girecek Asyaport ile deniz taşımacılığında iddiasını artırıyor.

DÜNYA Gazetesi’nin Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ TSO ile birlikte düzenlediği ‘Tekirdağ’ın Gelişen Yüzü ve Lojistik'  konulu toplantıda kentin lojistik sektöründeki potansiyeli ele alındı.Toplantıda lojistik master planı çalışmalarını başlatan Tekirdağ’ın Lojistik İhtisas OSB ve Çorlu Havalimanı yakınında planlanan kargo köyünden çok şey beklediği belirtildi.

İş çevreleri 1/25 binlik planlarda 3 lojistik bölgesi görülen kentin genel dökme yükte gelecek vaat ettiğini, depoların yapılması durumunda sıvı yüklerde de öne çıkacağını düşünüyor. Yaklaşık 900 tesisin OSB’ler dışında faaliyet gösterdiği Tekirdağ’da ruhsatsız ve düzensiz sanayileşmenin önüne geçilmesi için ıslah OSB’nin kurulması bekleniyor.

Trakya sanayisinin yüzde 82'sinin yoğunlaştığı Tekirdağ, liman, kara, demiryolu ve havayolu ikmal ağlarından oluşan lojistik bir merkez olma yolunda ilerliyor. Marmara Denizi’nde 137 kilometrelik sahili olan Tekirdağ’ın lojistik gücünün Martaş, Akport limanlarının yanısıra yapımı süren NATO Limanı ve çok yakında devreye girecek Asyaport’la daha da güçleneceği belirtildi. 2018 yılından sonra yeni limanlara ihtiyaç duyacak olan Tekirdağ’da Lojistik Master Planı çalışmaları da başlamak üzere. Ege’nin kuzeyi ve Marmara’nın güneyinde önemli bir lojstik merkez olmayı hedefleyen Tekirdağ, genel dökme yükte Trakya’nın gelecek vaat eden ve planlarda da işaretlenen bir kenti olarak öne çıkıyor. Kent, bu süreçte kuruluş aşamasında olan Lojistik İhtisas OSB’den ve Çorlu Havalimanı’nın yanında planlanan kargo köyünden çok şey bekliyor.

Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası ve DÜNYA Gazetesi’nin ‘Trakya Ekonomi Buluşmaları’ çerçevesinde düzenlediği ‘Tekirdağ’ın Gelişen Yüzü ve Lojistik” konulu toplantıda kentin gelişen yönleriyle, gelecekteki konumu ele alındı. DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın yönettiği, DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt’un da konuşmacıları arasında yer aldığı toplantıda, Tekirdağ merkez, Muratlı ve Çorlu’da 3 lojistik merkezin oluşturulması düşünülen kentte liman arkası hizmetlerin sağlıklı yürütülebilmesi için lojistik İhtisas OSB’nin şart olduğu belirtildi. Toplantıda, İstanbul’da sıkışan sanayinin yeni  yer arayışında Trakya’nın öne çıktığı bir dönemde Tekirdağ’daki kayıtsızlarla birlikte bin 600'e ulaşan sanayi kuruluşlarından 900'ünün OSB’ler dışında konumlanmasının çeşitli sorunlara yol açtığı ifade edildi. Düzensiz sanayileşmenin önüne geçilmesini isteyen konuşmacılar Çorlu’da Ergene Deresi ile Misinli Deresi arasından E-5 aksında konuşlanmış 86 sanayi kuruluşunun ıslah OSB’nin kurulmasını beklediğine işaret etti. Bölgede, Ergene Havzası’ndaki kirlilikten dolayı 2009'dan itibaren yeraltı suyu kullanımının yasaklandığını kaydeden iş çevreleri, yeraltı sularının tüketimi konusunda belediyelere sağlanan kolaylığın kendileri için de geçerli olmasını istiyor. Öte yandan kullanım suyu için Çerkezköy OSB’deki gibi baraj çalışmalarının bir çözüm olabileceği dile getirildi.

Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, Tekirdağ’ın denize yöneleceği, sanayiyi unutmayacağı ve tarımda da iddialı konumda olacağını belirterek, “Bu toplantının sonucunu bu 3 sac ayağına oturtuyorum. Marmara Denizi’ne 137 kilometrelik sahili olan Tekirdağ’ın denizlere yönelmesi gerekli. Tekirdağ önemli kara, demir, hava gibi ulaşım ağlarına sahip. Yüksek sanayi ve tarım üretimi deniz taşımacılığını ön plana çıkardı. Bölgede öncelikle limanların revize edilmesi, büyümesi ve yeni yapılmakta olanların bitmesi önemli. Liman inşaatına başlamadan önceki alınan izin, sonrasında yatırım ve işletme süreci devreye giriyor. Birçok bürokratik engel çıkıyor. Liman arkası hizmetlerin sağlıklı yürütülebilmesi için Lojistik İhtisas OSB’ye olan ihtiyaç var. Ulaşım ağımız, yollarımız iyi, demir yolu bağlantıları oldu, belki Çorlu Havaalanı’nın büyütülmesi gerekebilir” diye konuştu.

Bölge için lojistik merkezleri önemli olduğunu kaydeden Kemelek, “Kurulması için başvuru yaptık. Konu bakanlıkta karara bağlanacak. Lojistik İhtisas OSB için planlarda öngördüğümüz bin 700 dönümlük alanın yeterli olmayabilir. 1/100 binlik planlarda yüksek teknoloji ürünü ve çevreye daha az zarar veren bir sanayileşmeyi planladık. Şimdi 1/25 binlik planlarda 100 binliğe uygun olarak hazırlandı. Bölge sanayicisinin sorunlarının en başında düzensiz sanayileşme var. Islah OSB adı altında bir yasa ile bu sorun çözüme kavuşacak  Bunun torba yasa çerçevesinde ele alınacağını tahmin ediyorum” dedi.

Islah OSB kanunu çıksa da yeraltı suyu probleminin çözülemeyeceğini dile etiren Kemelek, “Ergene Havzası kirliliğinden dolayı 2009'dan itibaren yeraltı suyunun kullanım yasağı var. Ancak daha önceden kurulmuş bu kadar sanayi tesisine su kullanamazsın demek çözüm olmuyor. Yasaklamakla bu işi çözemez devlet çözüm bulmalı. Çerkezköy OSB, bir baraj projesiyle yer üstü suyunu sanayicisinin hizmetine sunacak. Bizim de Ocak ya da Şubat ayında ihale edilecek bir barajımız var. Bu baraj bittiği zaman Barbaros, Kumbağ ve Tekirdağ belediyelerinin suyu da yeraltından alınacak” şeklinde konuştu. Kirliliğin kaynağının sadece sanayici olmadığına dikkat çeken Kemelek, 264 kilometrelik havzada 16 tane belediyenin hiçbirinin arıtmalarının olmadığını söyledi. Bu belediyelerin bir arıtma yatırımı yapacak finansal güce sahip olmadığını da hatırlatan Kemelek, “Tekirdağ belediyesi başta olmak üzere birkaç belediyenin arıtma yapma teşebbüsü var. 125 binlik planlar onaylandıktan sonra OSB dışındaki, tarım arazisine fabrika yapmış sanayicilerin ruhsat sorunu çözülecek. Ama su kullanım belgesi almaları yine gündemde kalacak. Bu durumda yer üstü suyu kullanımını arttırmak gerekiyor” dedi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Gökay Üstün, Trakya’nın lojistik haritasının merkezinde Tekirdağ’ın yer aldığını ifade ederek, “Trakya nüfusu 1.5 milyonu geçiyor. Türkiye istihdamında tarımda yüzde 22'lik, sanayide yüzde 32'lik ve hizmetlerde yüzde 42'lik bir paya sahip. Trakya’nın pazarlara yakınlığı,  ihtiyacından fazlasını üretmesi lojistik bölge olma özelliğini ön plana çıkardı. 6 OSB var. Önümüzdeki dönemlerde Islah OSB ve yeni OSB’lerle sayıları 10'un üzerine

çıkacak. Teknoparkımız, serbest bölgemiz, bin 809 tane sanayi tesisimiz var. Bu dağılımda Tekirdağ’ın aldığı pay bin 277 tesis. Yani malın çoğu Tekirdağ’a geliyor ve buradan çıkış yapıyor” dedi. Tekirdağ’ın 26 kalkınma bölgesinde kişi başına düşen karayolu bakımından 2'inci bölge olduğuna dikkat çeken Üstün, “TEM denilen Avrupa yol ağının güzergahındayız. Silivri Havalimanı bu bölgenin lojistik bakımdan ön planda olacağını gösteriyor. Çorlu Havalimanı Türkiye’nin genel yük trafiğinin yüzde 7, 3'ünü karşılıyor. Sıkışan Atatürk Havalimanı’nın alternatifi olarak düşünülebilecek bir liman. Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı projeksiyonlarda Trakya Bölgesi’nin lojistik konumunda Tekirdağ ön plan çıktı. Asyaport Marmara Bölgesi’nde konteyner taşımacılığı için belirlediği noktaların içinde yer alıyor. Marmara Bölgesi’ndeki trafiğe Tekirdağ limanlarının çare olacağını düşünüyoruz. Asyaport bu anlamda çok uygun bir yatırım durumunda” açıklamasını yaptı.

Tekirdağ’ın genel dökme yükte bölgenin gelecek vaat eden ve planlarda da işaretlenen bir bölge olduğunu ifade eden Üstün, “Sıvı yükte ise, Tekirdağ yatırım bölgesi olacak. Son yönetmelik gereği, gemiden direk olarak tankerlere boşaltmak yasaklanacak. Özellikle sıvı yüklerde İstanbul yakınlarında yapılan tahliyelerin, özellikle depolama altyapısı olan bölgelere doğru kayması bekleniyor. Yine Tekirdağ limanları gündeme gelecek. Yapılmakta olan limanlarda sıvı yükler için özellikle depoların yapılması ileride oluşacak olan pazarı buraya çekme konusunda ciddi bir avantaj sağlayacak” şeklinde konuştu.

2030 yılı için yapılan projeksiyonlarda kapasitenin 12 milyon TEU’ya ulaşmasının beklendiğini belirten Üstün, “2011 yılında bu bölgedeki limanların teorik konteyner kapasiteleri doluyor. 2018 yılından sonra yeni kapasitelere ve yeni limanlara ihtiyaç olacak. Kuru yük ve dökme yükte biraz daha rahat durumdayız. 2024 yılına kadar liman sayımız artıyor” şeklinde konuştu. Bölgede Lojistik Master Planı çalışmalarına başlayacaklarını ifade eden Üstün, “Karayolu ve demiryolu gibi yardımcı unsurlar planlanarak, limanlarla birlikte gündeme getirilecek. Şu anda bir lojistik merkez kurulması konusunda bir yapılanma var. Tekirdağ merkezde bir lojistik ihtisas OSB önümüzde günlerde netleşecek. Çorlu’da bir lojistik köy gündeme gelebilecek. Tekirdağ Lojistik İhtisas OSB’de limanlara yakın bir yerde özellikle liman arkası hizmetlerde ve diğer iş kollarının olacağı bin 700 dönümlü bir arazi söz konusu. Çorlu Havalimanı’nın yanında planlanan kargo köyü söz konusu. Bunun akıbeti önümüzdeki günlerde belli olacak. Şu anda bir ilerleme yok yalnızca planlarda gözüküyor. Gümrüklemede özellikle Tekirdağ’ın kapasitesinin arttırılmalı. Gümrükleme işlemlerinde belirli liman arkası hizmetlerin daha hızlı daha sorunsuz bir şekilde olması, bölgeyi İstanbul’a alternatif yapacaktır” şeklinde konuştu.

Ünal:  Yeraltı suları konusunda çifte standart var

Trakya Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Doğan Ünal, Çorlu’da Ergene Deresi ile Misinli Deresi arasından E-5 aksında konuşlanmış 86 sanayi kuruluşlarının valiliğin desteğiyle bir Islah OSB’nin kurulmasını beklediklerini ifade ederek, “Bölgeye 1983'lü yıllarda gelen sanayicilerin çoğunluğu tekstilci.  O dönemde kimse bize ne yapacaksın, ne kadar su kullanacaksın gibi sorular sormadı. Biz ihracatçı firmalar olarak rekabet koşullarımızın iyileştirilmesini talep ediyoruz. Bölgede kurulacak İhtisas OSB’ler kapsamına alınırsak, merkezi arıtmalar Ergene’de kirliliği azaltır. Yeraltı sularıyla ilgili de bir takım sıkıntılarımız var. Fabrikalarımızı kurarken bazıları ruhsatlarını aldı. Bazıları müracaat etmedi. Bu fabrikalar kayıt altına alınmayı bekliyor”  diye konuştu. 1/100 binlik haritalara göre Tekirdağ’da 32 ruhsatsız sanayi kuruluşu olduğunu aktaran Ünal, “Bunlar da bir an önce ruhsat almalı. 40'a yakın yatırımcı ÇED bekliyor. Sektörümüzde Çin artık tehdit olmaktan çıktı. Avrupa’daki alıcılarımız az alıp çabuk satıp ülkeye katkı sağlayacak. Trakya’nın Avrupa’ya yakınlığı ve lojistik desteğinin sağlanması sanayinin daha hızlı kalkınmasına fayda sağlayacak kanaatindeyim” dedi. Ergene’yi kirletenin sadece sanayiciler olmadığını belirten Ünal, “Sanayicilerimizin tamamının arıtmaları var. Fakat belediyelerimizin ve diğer kuruluşların maalesef yok. Yer altı sularının tüketimi konusunda ise bir çifte standart söz konusu. Trakya Bölgesi’nde sadece sanayicilere mahsus olmak üzere ruhsatsız olan kuruluşların kuyularının kapatılması ve yeni kuyuların açılmaması söz konusu. Bölgede tarım ve hayvancılık sektörlerinin ve belediyelerin yeraltı suyu kullanmalarına izin var, ama sanayiciye yok. Bu anlamda bölgemizdeki sanayicilerin Türkiye’deki rekabet edebilirliği sınırlanmış oluyor” şeklinde konuştu.

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yurdanur, Tekirdağ’ın  gelecekte bir liman şehri olmasını, yeni limanlarla bölgeye daha çok yatırımcı çekmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, “Lojistik imkanlarımızın artmasıyla büyük firmalar bölgemize hızla yatırım yapar.  Bu toplantı da limanların ön plana çıkması bizim için çok sevindirici” dedi.

Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarı: Tekirdağ’ın bir tarım kenti olduğunu, Türkiye buğdayının yüzde 6'sını, ayçiçeğinin yüzde 33'nü, kanolanın 65'ini ürettiğini belirterek,

“İstanbul sanayisini Trakya’ya gelecek deniyor. Tekirdağ nasıl kaldıracak? Tarımsal üretimimiz tehlikeye girecek mi? Bu sanayicilere Trakya’nın verimli topraklarını mı açacağız? Tekirdağ’ın tarımsal  kapasitesine de eğilmeliyiz. Ancak ihracata yönelik üretimimizde depoculuk çok önemli. Tekirdağ geçen yıl ürettiğini depolayamaz hale geldi. 80 kilometre taşıyoruz ürünümüzü. Bir an önce lisanslı depoculuğun hayata geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Tekirdağ Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ceyhan: Tekirdağ’daki 32 firmanın ruhsat sorunun büyük oranda çözüm aşamasına geldiğini vurgulayarak, “Şu an Çerkezköy OSB’de 230 civarında, Çorlu Deri OSB’de 125, Avrupa Serbest Bölge’de 38 firma var. Kayıtlı olamayan firmalarla birlikte bölgemizde bin 600 sanayi kuruluşu mevcut. Fakat işin garibi, bu rakamın 900'ü OSB dışında. Onların OSB’de örgütlenememesi Ergene Havzası gibi birçok sorunu gündeme getiriyor.  Bu sanayi kuruluşlarına yardımcı olmak istiyoruz. Bu firmalar 30 yıl önce gelmiş. Yol kenarında, 1. sınıf tarım arazisinde üretim yapıyorlar. Şu an da çevre düzeni planı aşırı korucuyu hükümler içeriyor. Bu tesislerin toplam yatırımı 250 milyon TL civarında. Trakya sanayisinin yüzde 82' isi Tekirdağ’da. Yeraltı sularının kirlenme tehlikesi olduğu için önlem almak durumundayız. Çerkezköy OSB’nin baraj çalışmaları çözüm örnekleri arasında olabilir. 1/25 binlik planlar çıkınca bu sorunların birçoğu çözüme kavuşacak” ifadesini kullandı.

Tekirdağ Sanayi ve Ticaret Müdürü Abdullah Aksoy: Tekirdağ’ın Türkgücü, Veliköy, Velimeşe, Ulaş-Misinli gibi 4 bölgesinde sanayi kuruluşlarınınz OSB dışında üretim yaptığını dile getirerek, “Yasa çıktıktan sonra 1 yıl içerisinde yapılacak çalışmayla Islah OSB’ler kurulacak ve tüzel kişililikleri  onaylanmış olacak. Altyapı çalışmalarını başlattık. Gündemde bir de lojistik ihtisas OSB var. Tekirdağ, kara, demiryolu ve havayolu ikmal ağlarından oluşan bir lojistik bölge olmaya doğru gidiyor. Kayıtlı bin 277 sanayi kuruluşu 100 binin üzerinde istihdam yaratıyor. İlimizde artan ulaşım ağıyla, Ege’nin kuzeyi ve Marmara’nın güneyinde ulaşımda çok önemli bir konuma oturuyor.  Bu anlamda Tekirdağ, Trakya’nın gelişiminde stratejik bir yer. Bin 700 dönümlük bir alanda kurulmasını ön gördüğümüz OSB için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na müracaat ettik. Değerlendirme aşamasındaki bu proje Türkiye’de bir ilk olacak” şeklinde konuştu.

Tekirdağ  İl Genel Meclis Başkanı Münir Karaevli: Trakya’daki sanayinin yüzde 82'sinin Tekirdağ’da olmasının bir çok problemi gündeme getirdiğini  kaydederek, “Özellikle son 6 aydan itibaren 1/25 binlik çevre düzeni planı çalışmalarında birçok problem oldu. Bu planlar kısa sürede onaylanacak. Planlar onaylansa dahi Çevre Genel Müdürlüğü ve DSİ Ergene Havzası içinde kalan sanayicilerden su ihtiyaç belgesi istemeye devam edecek. Çok su tüketen ve çevreyi kirleten sanayi kuruluşlarına bu bölgede izin verilmeyecek. Bölgede kirlilik sorunu var. Özellikle Ergene Nehri ve Marmara Denizi’nde  Bundan sonra sanayicilerin OSB’lerde ve ruhsatlı arazilerde yatırım yapması gerekiyor.  Ayrıca  1/100 binlik planlarda belirtilen, ayrıntılı 1/25 binlik planlarda gözüken Tekirdağ’da 3 lojistik bölge var. Birisi Tekirdağ merkez, Muratlı ve Çorlu’da. Bu bölgeler kara, demir ve havayolu ağlarıyla bir lojistik bölge oluşturacak. Çorlu hariç diğer iki bölge hem kara hem de demir yoluyla 5 limana bağlanıyor” diye konuştu.

Tekstil Sanayicisi Ömer Kılınç: İstanbul’a yakınlığı nedeniyle Trakya’nın yeniden planlanan bir sanayi üretim merkezi haline geldiğini belirterek, “İstanbul’da sıkışan sanayinin kendisine yeni ve sağlıklı bir yer arayışı Trakya’yı gündeme getiriyor. İstanbul’un sorunlarından bunalmış sanayici Trakya’ya gelmek için can atıyor. Mali durumu iyi olmadığı için gelemeyenler ilk fırsatta gelecek. Trakya’nın lojistik planlaması  gelecek sanayiye göre planlanmalı. Trakya’da yeni baştan yapıyormuş gibi OSB’leri ele almamızda fayda var. Trakya  sağlıklı bir şekilde sanayi bölgesi olmaya devam ediyor, ilerde daha da iyi olacak. 1970'li yıllardan beri hükümetler İstanbul’daki sanayiyi Trakya’ya için teşvikler verdi. Doğuya git deniliyor.Bu nedenle asgari ücretin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Asgari ücret Kadıköy ve Şırnak’ta aynı olduğu sürece amacına hiç bir şekilde hizmet etmez. Asgari ücreti mutlaka bölgelere göre değerlendirilmeli. Bu da sanayiciyi İstanbul’dan çıkarıp Trakya’ya getirmek için çok iyi bir kaldıraç olabilir” açıklamasını yaptı.

DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedefinin konuşulduğunu ancak ihracat 250 milyar dolara çıktığında bile mallarıı gönderecek tek limanımız olmadığını belirterek,”Marmara Bölgesi’nde 42 liman var; bana göre hiç biri dünya standartların liman değil. Bir liman dediğiniz zaman içine demir yolu girecek. Yeterli konteyner alanı olacak. Bizi rekabet ettirecek, işimizin akışını hızlandıracak limanımız yok”dedi. Türkiye’nin gecekondu sanayileşme yaşadıktan sonra ıslah OSB’lerden medet umduğunu kaydeden Bozkurt, “Lojistik yatırımlarında da doğru çiviler çakmalıyız. Çandarlı’da 25 TEU’luk bir liman yapılacak, Köstence’nin fonksiyonlarını yok edecek deniyor. Ama burada da Asyaport limanı yapılıyor. Şimdi aynı ölçekli yatırımlar yapacak kadar çok zengin bir ülke miyiz? Yapılacak yatırımda yer seçiminden teknoloji seçimine kadar her süreç kılı kırk yararak yapılması gereken bir zaman. Algılama ve rekabet biçimi çok değişti” diye konuştu. Tekirdağ’ın bir master planı, dinamik bir envanteri olmadığını, söylenen rakamların birbirini tutmadığını ifade eden Bozkurt, “Yine bakıyoruz kafada netleşmiş 1/100'lüklerdeki planlar, 1/25 binlik onaylanmış planlar yok. Vali beyin başkanlığında sabırla inatla tartıştık bu konuları. Bir vali bir toplantının başından sonuna kadar duruyorsa sonunda da bir analiz yapıyorsa orada çok şey değişir” dedi.

Liman işletmecileri yeni yatırımlara hazırlanıyor

Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer: Asyaport, en büyük kapasiteli konteyner limanı olacak Tekirdağ Barbaros’ta Türkiye’nin en büyük kapasiteli  konteyner limanını inşa ettik.

Yıllık 2,5 milyon konteyner hareketi sağlayacak.  Asyaport’u 350 bin metrekare deniz dolgu alanında en modern tekniklerle inşa ettik. Dünyaca ünlü MSC firmasının know-how desteğiyle 2010 yılının Haziran ayında yatırıma başladık. Şu anda 110 bin metrekarelik dolgu yaptık. 2013 yılında bitirmeyi planlamıştık ancak muhtemelen 2012 yılı sonuna yetiştireceğiz. Asyaport 400 milyon dolarlık bir yatırım. Şu ana kadar 30 milyon doları geçtik. 2012 yılı sonunda 400 milyon dolarlık yatırımları bitireceğiz. Dünyada taşımacılık ölçekleri değişti. Daha büyük gemi hareketleriyle ekonomik taşımacılık yapılıyor. Özellikle uzun mesafelerde çok büyük gemi boyutları söz konusu.Dünyada konteyner taşımacılığı 2 bin, 3 bin kapasiteyle uzun müddet devam etti. 2004 yılından sonra artarak 10 bin konteyner kapasitesine ulaştı. Şimdi bu rakam 15 bine doğru gidiyor. Amerikan uçak gemilerinin boyu 330 metre. Bizim limanımıza yanaşacak gemilerin boyu 360 metreye kadar çıkabilecek. Bu gemilerden 3 tanesini aynı anda yanaştırabileceğiz. Limana gelecek gemilerin 10 bin konteyner taşıma kapasitesi olacak. Limana Çin’den ve Uzak Doğu ülkelerinden çok büyük gemiler gelecek. Gelen konteyner yükü daha küçük gemilerle Karadeniz’e ve Türkiye’nin içine servis edilecek. Bugüne kadar Akdeniz’e gelen gemiler, Yunanistan’ın Pire Limanı’na veya İtalya’daki limana gelirdi. Yük küçük gemilerle Akdeniz’e servis edilirdi. Biz bunu tersine çevirmek istiyoruz. Açılıştaki hacmimizin yüzde 75'i transit olacak.

Limana gelen 1 milyon konteyner içinden 700 tanesi Türkiye’nin yükü değil, üçüncü ülkelere gidecek. Zaman içinde ithalat ve ihracat arttığı zaman diğer alana yöneleceğiz. Çünkü transit karlı bir iş değil.

Bölgede bin 700 dönümlük bir lojistik alanı getirmeyi taahhüt ettiğimiz hareket ve diğer hareketler gerçekleştiğinde yetmeyecek. Bu durumda bize 5 bin 700 dönüm gerekecek.  Tekirdağ’da y bir dünya kuruluyor. Bu nedenle çok iyi planlanmalı. Özellikle demiryolunun önemi çok büyük.

Kaptan Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Kaptan Çebi: 15 yıl önce kurduğumuz bölgede draftı en yüksek olan Martaş Limanı’na şu an da 85-90 bin tonluk 2 gemi yanaşabiliyor. Marmara Bölgesi’nde bu kapasitede boşaltım yapan başka liman yok. Yılda 1 milyon ton hurda ithal ediyoruz. Bunları demir-çelik tesislerimizde işleyerek yüzde 80'ini yurt dışına ihraç ediyoruz. 3,5 milyon tonluk bir kapasitemiz var. Limanımıza ek yatırımla yapacağız. 100 metre uzatmayla beraber limanımıza 130-150 bin tonluk gemi yanaşabilecek. Limanımızda 2 tane Ro-Ro iskelesi var. 3 tane daha Ro-Ro iskelesi yapımına başlamak istiyoruz.

Akport Liman İşletmesi Müdürü Cem Aysel: Tekirdağ Akport Limanı’nı 1997 yılında özelleştirmeden aldık. Bölgemizdeki çimento, cam, yağ, tekstil ve un sanayi gibi sektörlere hizmet veriyoruz. Limanı devraldıktan sonra toplam 60 milyon doları aşan yatırım yaptık. Konteyner terminalimizin toplam alanı 96 bin metrekare, 5 rıhtıma sahip toplam depolama alanımız şu anki haliyle 2 bin 500 TEU, 60 bin konteyner ve yıllık eleçleme kapasitemizde 250 bin TEU civarında. Önümüzde yıl yapacağımız yatırımlarla 4 bin 140 TEU kapasiteye çıkacağız. Yıllık 350 bin TEU kapasiteye çıkmayı hedefliyoruz. Trakya bölgesinde demir yolu bağlantısı olan tek limanız. Yeni yapılan demiryolu iskelemizle yıllık 55 bin vagon kapasitesiyle hizmet vereceğiz. Aynı zamanda Karadeniz transit taşımacılığı için konteyner taşımacılığını planlıyoruz.

Sanayi bölgelerine yabancı ilgisi yoğun

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dursun Ali Tever: Çerkezköy, Trakya’da yıldızı parlayan bir bölge, 60 bine yakın istihdama sahip. Odamıza kayıtlı 280 firma var. Bu firmaların çoğu büyük üretim yapan yerli ve yabancı sanayi kuruluşlar. 22 tane yüzde 100 sermayeli yabancı firmamız var. Biz hem Ambarlı hem de Tekirdağ’daki limanlarla çalışıyoruz. Tekirdağ’da Asyaport Limanı Çerkezköy sanayicisi için çok avantajlı olacak.. Bu bölgenin geleceği parlak. Ancak iİhracat yapan firmaların bilgileri gümrüklerdeki bazı kişiler tarafından bazı firmalara sızdırılıyor. Bu çok yanlış ve haksız. Biz para harcayıp firmaların ayaklarına gidiyoruz, onlara numuneler gönderiyoruz. Bazı firmalar konşimentoya kadar bu bilgileri temin ediyor. Gönderdiğimiz firmalara giderek bizim verdiğimiz fiyatların altında fiyat veriyor. Bunlar hem Türkiye’nin döviz kaybına neden oluyor hem de firmalarımızla aramızdaki ilişkileri bozuyorlar. Bu gümrüklerdeki denetleme sıkıntılarına acilen çözüm bulunması gerekiyor.

Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu: Bölgede Lojistik İhtisas OSB kurulacak olması çok önemli bir gelişme. Bu kadar hızla gelişen, altyapı yatırımlarının olduğu bir bölgede ihtisas gümrüklerinin olmaması ise çok büyük bir eksiklik. Tekirdağ’da bin 200 büyük sanayi tesisi var. Çok büyük istihdam yaratan bu fabrikaların kapasitesi ve lojistik ihtiyaçları her geçen gün artıyor. 2010 yılı içinde Çerkezköy OSB’de kapasite artışı yapmayan fabrika yok desek yanlış olmaz. Türkiye’nin bu hızla gelişeceğini öngörürsek, Trakya Türkiye’nin yıldızı, Tekirdağ’da Trakya’nın yıldızı olacak. Çerkezköy OSB’ye büyük yatırımcılar gelmeye devam ediyor. Bu bugüne kadar olmayan bir şey, biz de hayret ediyoruz. Her hafta bir yatırımcıyla görüşüyoruz. Son 3 ayda bu hızla arttı. Yabancı yatırımcılar bölgemize çok ilgi gösteriyor. Geçen hafta 5 arsa satışı yaptık. Birisi raf ve istifleme sistemleri üretecek bir Fransız firmasıydı. 2 ilaç firması da bölgemize yatırım yapıyor.

Avrupa Serbest Bölgesi Genel Müdürü Zafer Atbakan: Bölgemiz yabancı yatırımcının üssü olmaya devam ediyor. Avrupa pazarına daha kısa sürede hizmet vermek için yatırıma geliyorlar. Üretimin son aşamalarının Avrupa’ya yakın bir bölgede olmasını tercih ediyorlar. İşçilik ve diğer maliyetlerinin ucuz olduğu yerlere geliyorlar. Bu anlamda da altyapı ve yetişmiş iş gücü açısından Türkiye iyi bir seviyeye geldi. Gerek Çerkezköy gerekse Avrupa Serbest Bölgesi onlar açısından ideal. Serbest bölgelerin mevzuat gereği tapu mülkiyeti gibi avantajları var. Bu avantajdan yararlanmak isteyenler son bir yıl içerisinde buraya yoğunlaştı. Bunlardan en büyüğü dünyaca ünlü Foxcon firması. HP ve IBM gibi şirketlere üretim yapan, dünyada 920 bin çalışanı olan bir firma. Lojistik açısından dünyanın en büyük firmalarından Flexor Nis de lojistik yatırımını Türkiye’deki ortağıyla bölgemizde yapıyor. Paslanmaz sac üretimi yapacak Uzakdoğulu  bir firma yatırım yapıyor. Hindistan ve Güney Kore’den gelecek yatırımcılarımız var. Avrupa’dan tesislerini bölgemize taşımak isteyen firmalar var.  Kapatemiz yeterli.  Yüzde 50 doluluğa ulaştık. Gelen yatırımcılar ilk olarak  karayolu, denizyolu ulaşımını,  üniversite ve yüksek okulları soruyor. Trakya’daki bu gelişmelere rağmen bir lojistik master planımız yok. Lojistik yüksek okulumuz yok.

Tekirdağ’a yatırım yapacaklar : ”Tekirdağ’da o ışığı gördüm”


Barsan Global Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Geyik: 11 ülkede 50 bin metrekare kapalı alanı ve 300'e yakın çalışanıyla, Türkiye’de de lojistik hizmetlerin tamamını veren bir firmayız. Çerkezköy OSB’de 200 çalışanı olan bir yatırımız var. Bu toplantıya gelirken gerçekten bir yatırım şansı doğacak ümidindeydim. Ancak henüz birçok konuda gelecek konuşuldu. Burada ilk kez Asyaport yatırımını öğrendim. Mutlu oldum. Çünkü bizim Ambarlı’da depolama sahamız var, orda bir yatırım yapacağız. Bu toplantıyla fark ettim ki Tekirdağ’ da yatırım yapmayı düşünebileceğiz. Tekirdağ’da o ışığı gördüm  ve bir beklentiye girdim açıkçası.

“İlerde Tekirdağ’da planımız olabilir”

Egemen Antrepoları Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Benlioğlu: Çerkezköy, Edirne Kapıkule ve İstanbul’un muhtelif yerlerinde antrepolarımız var. 500'e yakın çalışanımızla gümrüklü ve gümrüksüz depo hizmeti veriyoruz, gümrükçülük yapıyoruz. Aynı zamanda DHL’in antrepo danışmanlığını ve yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği hizmetlerini veriyoruz. Edirne Kapıkule’ye İstanbul’dan 3 önce geldik. Bir tesis kurduk. Çerkezköy’deki yatırımlarımızla Tekirdağ’daki yatırımcıya verilen hizmetlerden memnuniyet duyduk. Bizim de ileri dönemlerde Tekirdağ’da bir yatırım planımız olabilir. 1996 yılında Tekirdağ limanında gümrük açıldığında 1-2 konteyner vardı. Bu yoğunluk yoktu.

*Limanların teknik kapasitesi

                                                                                                    Akport               Martaş

Konteyner (TEU/Yıl)                                                                    250.000           -

Ulaşabileceği Teorik Konteyner Kapasitesi                         276.350           -

Dökme Yük (Ton/Yıl)                                                                 3.000.000        1.500.000

Genel Yük (Ton/Yıl)                                                                    3.000.000        2.500.000

Sıvı Dökme Yük (Ton/Yıl)                                                          1.000.000        500.000

Ro-Ro                                                                                          40.000

Depolama Kapasitesi                                                              1.020.000 (Ton/Yıl)    100.000 mT/Yıl

*Gümrük Müdürlüğü’ne bağlı antrepoların kapasitesi

Kapalı Alan (m2): 16.438

Açık Alan (m2): 151.831

Hacim (m3): 712.703

Kaynak: Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü