info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ da Aşure Etkinlikleri

Tekirdağ da, Hicri Takvime Göre Yılın İlk Ayı Muharrem in 10 ncu Günü Olan Aşure Günü nde Yapılan Aşureler, Akraba ve Komşulara Dağıtılıyor

Tekirdağ'da, Hicri takvime göre yılın ilk ayı Muharrem'in 10'ncu günü olan Aşure Günü'nde yapılan aşureler, akraba ve komşulara dağıtılıyor. Tekirdağ'da, yapılan aşurenin içine, buğday, kuru fasulye, nohut, kuru üzüm, incir, kayısı kurusu, elma, ceviz, fındık, fıstık, kuru bakla gibi malzemeler koyuluyor.

Bölgede aşure şu şekilde yapılıyor:

'Malzemelerin hepsi ilk önce geceden ıslatılıp haşlanıyor. Daha sonra, kuru meyveler de bir arada doğranıp haşlanıyor. Buğdayla meyveler karıştırılıp, kaynamaya yakın olan suyun içine atılıyor. Malzemeler suyla kıvamını alana kadar kaynatılıyor. Kıvamı alınca 2 saat kadar beklemeye alınıyor. Bazı bölgelerde piştikten sonra isteğe göre içine süt veya portakal kabuğu rendesi atılabiliyor. Son olarak aşure kaselere koyulup üzeri ceviz, tarçın, nar tanesi, çam fıstığı gibi malzemelerle süslenerek servis yapılıyor.'

Aşure Günü'nde bazı bölgelerde, yapılan aşurenin kapağı, Yasin Suresi okunduktan sonra açılıp servis yapılıyor. Daha sonra ise komşu ve akrabalara dağıtılıyor.

Öte yandan, Aşure Günü etkinlikleri çerçevesinde, hafta sonu ilçelerdeki Alevi dedelerin katılımıyla, Tekirdağ İl Müftülüğü Aile İrşat Bürosu ile Tekirdağ Cem Evi aşure programı düzenleyecek.