info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Chp Milletvekili Emre Köprülü Sorularının Cevaplanmasını İstiyor

Aşağıdaki sorularımın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim.

 

Tarımda bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de, en önemli hedeflerden biri verimliliğin arttırılmasıdır. Bu doğrultuda çalışmalar yapmak, çiftçilerimizi bu konuda teşvik etmekte bakanlığın görevlerinin başında gelmektedir.
 
Gereken bu olmasına rağmen Bakanlar Kurulu’nun 7 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete’ de yayınlanan “2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” ile tarımda verimlilik resmen cezalandırılmaya başlanmıştır. Çalışan, emek ortaya koyan ve bunun karşılığında da fazla ürün alan çiftçilerimiz bu karar ile mağdur edilmişlerdir. 
Şöyle ki; Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararda prime esas ürün miktarının belirlenmesinde TÜİK tarafından belirlenen İl ortalama verimleri kullanılacaktır. Çiftçilerimize ödenen /ödenecek olan kilogram başına desteklemelerde prime esas miktar için TÜİK verilerinin kullanılacak olması çok ciddi sorunlar ortaya çıkaracaktır. 
 
Tekirdağ ili için, geçmiş dönemlerde açıklanan TÜİK verilerinin özellikle buğdayda gerçeği yansıtmadığı, ortalama verimlerin çok çok altında kaldığı bilinen bir gerçektir. 2011 yılı için Tekirdağ ilinin tüm ilçelerinde verimler ( buğday için ) dönümde:550-600-650 kg düzeyinde gerçekleşmiş olmasına rağmen 2011 yılı TÜİK rakamlarında Tekirdağ ilinin ortalama verimi 355 kg’dır. 2012 yılında da buğdayda verim yine 550-600-650 kg aralığında olmuş ancak TÜİK rakamları henüz daha açıklanmamıştır. 
 
2011 yılında olduğu gibi 2012 yılında da TÜİK verilerinin çok çok altında kalacağı yönünde çiftçilerimizde, Ziraat odalarımızda endişeler bulunmaktadır. 
Prime esas ürün miktarının belirlenmesinde TÜİK verilerinin kullanılması demek dönümde 600 kg prim alan bir çiftçinin tüm resmi belgelere sahip olsa da bunun çok altında ki mahsulü için destekleme alması sonucunu doğuracaktır. Bereketli topraklara sahip ortalama verimin iyi olduğu Tekirdağ ili bu karar ile tabiri caizse cezalandırılacaktır. Çalışkan çiftçilerimiz ödüllendirilmesi gerekirken tarlasından fazla ürün aldı diye desteklemeden mahrum bırakılacaktır. 
Bu nedenle; 
 
1. Ülkemizin tarımda verimliliğini artırmak temel politikamız olması gerekirken bu verimliliğe katkı sağlayarak topraklarından fazla mahsul alan çiftçilerimize “eksik destekleme ödemeyi” adaletle bağdaştırabiliyor musunuz?
 
2. Söz konusu düzenleme ile TÜİK verilerinin özellikle Tekirdağ ilindeki buğday verimliliği rakamları ile gerçek rakamlar arasında bulunan büyük farkın çiftçilerimize ödenecek desteklemelerde doğuracağı sıkıntılar dikkate alınarak bu farkın ortadan kaldırılması ve doğabilecek çiftçi mağduriyetlerinin önüne geçmek için nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?