info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2996
Dolar Satış
:
34.3614
Euro Alış
:
36.1255
Euro Satış
:
36.1906
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Bölgesel İhracat Zirvesi Yapıldı

TÜDEP’in (Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Platformu Derneği), 2013 itibarıyle başlattığı ve bölgesel ihracatı arttırmaya yönelik projelerden olan TİKE (T.İhracat İçin KOBİ Eğitim ve Gelişimi ) programı ile Tekirdağ Bölgesel İhracat Zirvelerinden 2. si, Namık Kemal Üniversitesi kampüsünde yapıldı.

 

TÜDEP’in (Teknik Üretim ve İhracatı Destekleme Platformu Derneği), 2013 itibarıyle başlattığı ve bölgesel ihracatı arttırmaya yönelik projelerden olan TİKE (T.İhracat İçin KOBİ Eğitim ve Gelişimi ) programı ile Tekirdağ Bölgesel İhracat Zirvelerinden 2. si, Namık Kemal Üniversitesi kampüsünde yapıldı.
 
Tüdep Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yetişgin tarafından açılış konuşması ile başlayan programa, Tekirdağ’ın yerel yerel yöneticileri, işadamları, sanayiciler, ihracatçılar, akademisyenler ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve A.B. Bakanlığından üst düzey görevliler katıldı.
 
Açılışta konuşan Tüdep Başkanı Murat Yetişgin, Tüdep’in, 2023 ihracat odaklı kalkınma hedefleri doğrultusunda önemli çalışmalar yapmak ve saha desteği sağlamak üzere çok sayıda projeyi uygulamaya koyduğunu belirtti. Bu projelerden Bölgesel ihracat Zirveleri ve TİKE programları ile 2023 yılına kadar, ihracat sürecine, hesapta olmayan 12- 13 bin civarında, teknolojik üretim ağırlıklı ihracat yapan KOBİ işletmesini katmayı hedeflediklerini anlatan Tüdep Başkanı Yetişgin, bu KOBİ lerin 500 milyar ihracat içersinden %20 civarında pay almasını istediklerini aktardı. Tekirdağ’ın ihracat ve dış ticaretin lojistiği açısından önemli bir kavşakta yer aldığını ve bunun iyi değerlendirilirse önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Yetişgin, Tekirdağ’lı iş adamlarının, İstanbul’a yakın olmalarının avantajlarını iyi kullanmaları gerektiğini de belirtti. NKÜ ile, üniversite-sanayi işbirliği, ar-ge, inovasyon vb. koularda işbirliği yapatıklarını ve bunu geliştireceklerinin altını çizen Yetişgin, başarılı işbirliğinden dolayı üniversite yönetimine de teşekkür etti.
 
Rektör Prof.Dr. Osman Şimşek ise, konuklara ve konuşmacılara hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında, bölgenin kalkınması konusunda bu tür faaliyetlere üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları içersinde özel olarak büyük önem verdiklerini, bu kapsamda, Tüdep ile, 2023 hedefleri açısından, bölgede yapılacak ihracat arttırma odaklı bu iki programda işbirliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
 
Daha sonra, Ekonomi Bakanlığını temsilen Zirveye katılan İhracat Genel Müdürü Tarık Sönmez, Bakanlık olarak, hem bölgede hem de genel olarak, ihracatı arttırmak için yaptıkları çalışmaları anlattı.
 
Kalkınma ve rekabet stratejileri uzmanları Doç Dr. Hakkı Eraslan ve Prof.Dr. Murat Kasımoğlu, da, hem bölge, hem de genel anlamda ihracat ve kalkınma odaklı stratejiler ve uygulamalar noktalarında detaylı konuşmalar yaptılar.
 
İTHİB İstanbul Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçıları Birliği İsmail Gülle, İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Burak Çelet, Kalkınma Bakanlığından Zeynep Demirhan Derviş, AB Bakanlığından Ayşin Bektaş ve THY den Halil Tokel de birer konuşma yaparak, ihracat sürecinde, kurumlarının ve sektörlerinin çalışmalarını anlattılar.
 
Programdaki son konuşmacı, Sağlık ve Turizm Eski Bakanı, Turgut Özal döneminin etkin isimlerinden aynı zamanda Tüdep Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Bülent Akarcalı oldu.
 
Bölgesel İhracat Zirvesinin Tekirdağ ve Tekirdağlı ihracatçılar için çok önemlki bir etkinlik olduğunu anlatan Akarcalı, Tekirdağ’ın önünde 2023 ihracat hamlesi sürecinde pek çok önemli ve değerli fırsatlar bulunduğunu, kentin yöneticilerinin bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. İhracat rakamları belirlenirken önemli hatalar yapıldığını anlatan eski Bakan Akarcalı, THY nın yurtdışı gelirlerinden, müteahhitlik projelerine, işçi döviz gelirlerinden, sağlık turizmine, daha pek çok kalemin, ihracat rakamları içersinde yer alması gerektiğini, çünkü bu rakamların aynı zamanda hizmet ihracı anlamına geldiğini söyledi.
 
Tekirdağ Bölgesel İhracat Zirvesi programı, Tüdep-NKÜ İşbirliği ile Çorlu Mühendislik Fakültesinde düzenlenen İhracat için Kobi Eğitim ve Gelişimi derslerine katılanlara sertifika töreni tamamlandı.
 
Törende, projenin yürütülmesinde üstün gayret ve başarılarından dolayı, NKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Burhan Aslan ile rektör danışmanı ve TeknoPark Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker’e de, Tüdep Yönetim Kurulu adına ÜSİG Koordinatörü  Nilgün Kuyumcu tarafından özel bir teşekkür belgesi verildi.