info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarım Topraklarımızı ve Yaşam Alanlarımızı Koruyalım

Tekirdağ Organize Sanayi Bölgesi (TORSAB) ‘ne Neden Hayır Diyoruz!

Çok kısa bir süre içinde alel acele ile;
 
Süleymanpaşa İlçesi Nusratlı, Yağcı ve Karahisarlı Mahalleleri sınırları içerisinde yer alan 4260 da ‘lık alanın “Tarım Dışı Amaçla Kullanılmasının” uygun bulunması ve 05.05.2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile “Acele Kamulaştırma Kararı” nın alınması oldukça düşündürücü ve manidardır.
 
Tarım dışına çıkartılan ve TORSAB alanı olarak belirlenen araziler “mutlak ve özel ürün tarım arazi” leridir. 1/100.000 ölçekli Tekirdağ ili Çevre Düzen Planları (ÇDP) ve 1/25.000 ölçekli Tekirdağ İl ÇDP ‘nın da yeni sanayi alanı açılmayacağı kesin hükümlerle belirlenmiştir.
 
Dokuz bin hektarlık planlı sanayi alanının 4500 ha kısmı boşken  (Malkara, Hayrabolu, Muratlı OSB ‘ler % 5- 15 dolulukta iken) yeni sanayi alanlarının oluşturulmasının gerekçesini anlamakta güçlük çekmekteyiz.
Söz konusu arazilerin tarım dışı kullanıma açılması Anayasa’ya göre aykırıdır.
 
I. Anayasal Hükümler;
- T.C Anayasası; Devlete, 44. Maddesi ile “ toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek” ,
45. maddesi ile de “ tarım arazileri ile çayır ve mer’aların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek” görevlerini yüklemiştir. Anayasamızın 45. Maddesinin gerekçesinde; “ madde, devlete tarım arazilerinin ve çayırlarla meraların amaç dışı kullanılmasını önleme görevi vermektedir.
Bu ifade ile amaçlanan tarım arazilerinin endüstri ve şehirleşme nedeniyle yok edilmesinin önlenmesidir. Devlet bu amaçla yasal düzenlemeler yapmalıdır.” İfadesi yer almaktadır.
- Anayasamızın 166. Maddesi, “Ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmayı, özellikle sanayi ve tarımın yurt düzeyinde dengeli ve uyumlu bir biçimde hızlı gelişmesini, ülke kaynaklarının döküm ve değerlendirmesini yaparak verimli şekilde kullanılmasını planlamak, bu amaçla gerekli teşkilatı kurmak Devletin görevidir.” hükmünü amirdir.
- Yine Anayasamızın 56. Maddesine göre “ Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir”.
     
 II.  Birinci sınıf tarım toprağı olan söz konusu taşınmazların imara açılması, “ 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırıdır. Kanunun 11. Maddesinde, arazi kullanım plan ve projelerinin Valilikler tarafından hazırlanacağı (veya hazırlatılacağı) tarımsal amaçlı arazi kullanım plan veya projelerin hazırlanmasında, çiftçilerin ve arazi sahiplerinin görüşlerinin alınacağı belirtilmektedir. Bu planlar olmadığı gibi plan için sizin arazilere sanayi yapacağız diye sorulmamıştır.
Aynı zamanda söz konusu alanda 120 da ‘lık alan mera vasfındadır. İl mera komisyonunun 29.11.2013 tarih ve 401/1 sayılı kararı Valiliğin oluru ile mer’a vasfından çıkarılmıştır. Hangi ölçütler ve uzmanlar tarafından hangi gerekçelerle mer’a vasfından çıkarılması “4342 sayılı Mera Kanunu” na aykırıdır. Meralar hayvancılığın olmazsa olmazlarından olup verimli bir hayvancılık için meralar gerekli olup yasa ile bunların korunması ve geliştirilmesi devletin görevidir.
 
Yine söz konusu sanayi alanı ile ilgili olarak Kanunun istediği “Kamu Yararı Kararı ”da bulunmamaktadır.
Seçilen alan aynı zanda Nusratlı Gölet’inin su toplama havzasında olup “ 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu Uygulama Yönetmeliği” ne aykırılıklar söz konusudur. Anılan bölge 1. Sınıf tarım arazisi olup tarımsal faaliyetler (ayçiçeği, buğday, soğan, bostan ve meyvecilik vb. ) yoğun şekilde yapılmaktadır. Hâlihazırda yılda iki ürün alınmakta olup, basınçlı sulama ile örtü altı yetiştiricilikte yılda 3 ürün almak olanaklıdır.
 
Sonuç olarak; mutlak tarım arazilerinin tarım dışı kullanıma açılması ile telafisi imkânsız zararların ortaya çıkacağı muhakkaktır. Nitekim bölgedeki çiftçiler ve yer sahipleri “ acele kamulaştırma yoluyla “ topraklarının ellerinden alınacağı endişesi içerisindedirler. Ne yazık ki çok değerli Trakya’nın tarım toprakları hızla tüketilmektedir. Dünya’nın günümüz ve gelecekteki en stratejik ürünü olan gıda kaynaklarının üretim kaynağı tarım topraklarının göz göre göre heba edilmesi bizleri derinden üzmektedir. Bu nedenler TORSAB derhal durdurulmalıdır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
   
Dr. Cemal POLAT
Platform Genel Sekreteri