İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, Tekirdağ da 301 tarihi ev bulunduğunu belirterek, "İl Özel İdaresi olarak onarım konusunda; tecrübelerimizi paylaşmaya, teknik yardım konusunda gereğini yapmaya hazırız. Tekirdağ turizmine kazandırmak amacıyla, 10 ev satın alma yoluna gideceğiz." dedi.
İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, Tarihi Evlerin yenilenmesi ve geliştirilmesi için belediyeler tarafından emlak vergilerinden kesilen yüzde 10 payların, İl Özel İdare bütçesi hesabında biriken miktarının 5 milyon 370 bin TL dolaylarında olduğunu söyledi.
İl Genel Sekreteri Mustafa Yel, "İl Özel İdaresi olarak tarihi evlerin ihyası konusunda; İlgileneceklerle tecrübelerimizi paylaşmaya, teknik yardım konusunda gereğini yapmaya hazırız" dedi.
Tekirdağ ın önemli sorunlarından olan ve çözümü için çeşitli çalışmalar yapılan tarihi evlerle ilgili görüşlerini açıklayan Yel, Tekirdağ da tescilli 301 tarihi evin bulunduğunu, bunların restorasyonuna katkı ve Tekirdağ Turizmine kazandırmak amacıyla 10 tanesini satın alma yoluna gittiğini söyledi.
Bu konuda ilgili kamu kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek odaları ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin benzer bir çaba içerisine girmelerinin önemine değinen Yel, "Restore ettirecekleri tarihi binalar Tekirdağ turizmine ayrı bir ivme kazandıracaktır" dedi.
Merkez İlçede, Ertuğrul Mahallesi nde bulunan iki binanın satın alındığını, birinin aslına ve projesine uygun olarak gereken izin alındıktan sonra, ihale edilerek restore edildiğini söyleyen Yel, bina teslim alındıktan sonra ihalesinin yapılarak, Tekirdağ Baro Başkanlığına aylık bin 550 TL bedel ile kiraya verildiğini belirtti.
Yel, İl Özel İdaresince Taşınmaz Kültür Varlıklarına Katkı Payı hesabından bedeli karşılanmak üzere, Merkez İlçe, Ertuğrul Mahallesinde 7, Ortacami Mahallesinde 1 olmak üzere toplam 8 tarihi bina için Kamulaştırma Kanunu na göre satın alma işlemleri yapıldığını, 3 binanın kamulaştırılmasının tamamlanarak mülkiyetlerinin İl Özel İdaresi ne geçtiğini ifade etti. Kalan 5 binanın da kamulaştırılmasına itiraz edildiğini, konunun yargıya intikal ettiğini vurguladı.
Yel şunları kaydetti: "Öncelikle mahkeme neticesine göre hareket edilecektir. Mülkiyeti İl Özel İdaresi ne intikal eden binalar aslına uygun olarak restore edilerek, İlimiz tarihi ve kültürel zenginliğine kazandırılacaktır. Katkı payı hesabının izin verdiği oranda tarihi evlerin restorasyonuna İl Özel İdaresi tarafından devam edilecektir."
Edinilen bilgiye göre Tarihi Evlerin İhyası (yenilenmesi ve geliştirilmesi) için belediyeler tarafından emlak vergilerinden kesilen yüzde 10 payların, İl Özel İdare bütçesi hesabında biriken miktarının 5 milyon 370 bin TL dolaylarında olduğu bildirildi.
Öncelikle bu konuda yasalarla görevlendirilen kurumların bu meblağdan yararlanarak tarihi evlerin ihyasına katkı sağlamaları Tekirdağ halkınca bekleniyor.