info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tabipler Birliği nden tepki

Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı nın, Ergenekon zanlısı Kuddusi Okkır ın ölümünde ihmali olduğu öne sürülen 15 doktora dava açmasına Türk Tabipler Birliği (TBB) Başkanı Gençay Gürsoy, tepki gösterdi.

Doktorların Günah keçisi ilan edildiğini belirten Gürsoy, "Eğer böyle bir suçlama yapılacaksa cezaevi görevlilerinden tutun da infaz yetkililerine kadar bunların da içine alınması lazım" dedi.
Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı nın, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmesinin ardından hastanede ölen iş adamı Kuddusi Okkır ı, tutuklu bulunduğu dönemde, "usulüne uygun muayene yapmadıkları ve muayene sonuçlarını uygun kaydetmedikleri" gerekçesiyle 15 doktor hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Türk Tabipler Birliği hekimler hakkında açılan dava tepki gösterdi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy,
Kuddusi Okkır ı gören tüm hekimlerin yargılanmasını hekimlerin günah keçisi ilan olarak algıladıklarını söyledi. Tekirdağ Tabip Odası nda düzenlenen basın toplantısına Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, TTB Merkez Konseyi Üyesi Ali Çerkezoğlu, Kuddusi Okkır Araştırma Kurulu Raportörü Ali Özyurt Tekirdağ Tabip Odası Başkanı Abdullah Önen, suçlanan 15 doktor ve oda üyesi doktorlar katıldı.
Sistemden kaynaklanan hataların olduğunu belirten Gürsoy, "Böyle üzücü bir olayda yan yana gelmiş bulunuyoruz. Gerçekten Türk Tabipler Birliği uzun süreden beri görevi gereği adli süreçlere muhatap olmak zorunda kalıyor. Bu yaşadığımız olayda maalesef şöyle bir hüzün ve endişe verici bir durumla karşı karşıyayız. Türk Tabipler Birliği olarak adli süreçlerin infaz sisteminin son derece yanlış ve hatalı, son derece insan haklarına aykırı uygulamalarını tanıyan bir örgütüz. Kuddusi Okkır olayında Tekirdağ Devlet Hastanesi nde çalışan 15 hekim arkadaşımızın sıradan haklarında dava açılması, suçlanması gerçekten sistemin aksayan yönlerini görmezlikten gelip, sistemin sorumluluğunu atlayıp, adeta 15 hekim günah keçisi haline getirme anlayışı olduğunu tespit ettik" dedi.
Doğru kadar vermelerini güçlendiren koşulların zaman zaman hekimleri mesleki hatalara sevk edebildiğini ifade eden Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, sıradan Kuddusi Okkır ı gören kim varsa hepsini mahkum eden bir anlayışı şiddetle kınadıklarını söyledi. Gürsoy, "Şimdi tek tek olayın ayrıntısına tıbbi durumuna girecek değiliz. Biz çok iyi biliyoruz ki bu hekimlerimizin arasına kutlanması ve onura edilmesi gereken arkadaşlarımız var. Ancak infaz sistemi içerisinde bir tutuklunun sağlık kuruluşuna getirilmesinin ne kadar büyük aşamalardan geçtiğini biliyoruz. Siz cezaevi hekimi olarak hastanın bir uzman hekime götürülmesi ihtiyacı duyarsınız, hastaneye sevk edersiniz. Sizin verdiğiniz sevk ihtiyacı kağıdı gece yarısı muameleye konur ve hasta bütün diğer işler halledildikten sonra gece bir devlet hastanesine getirilebilir. Sürecisini hekim belirleyemez. Ama o süre içerisinde hastanın başına bir şey geldiğinde de dönüp sizi suçlarlar. Böylesine adalet dışı bir sistemle yüz yüzeyiz.
Bunlar gördük ve sorduğumuzda yeteri kadar personelimiz yok cevabını aldı. Geldiğiniz yer günde 1 acil hastanın başvurduğu bir yer. Bütün bu hengame içerisinde bir de cezaevinden gelmiş olan acil o koşullar içinde başında 2 tane jandarma, bu güvenlik güçleri ile mücadele edeceksiniz. Bir hekimin hastayı yalnız başına görme hakkı olduğunu bütün uluslar arası kuralların bunu gerektirdiğini her seferinde yeniden anlatacaksınız. Onları ikna edeceksiniz.
Orada 3-5 dakika vakit bulup o hastane ile yüz yüze kalacaksınız ve oradan doğru teşhis ile çıkacaksınız. Bunlar fiziki bakımdan gerçekten hekimleri yanlış yapmaya da zorlayabilir. Doğru kadar vermelerini güçlendiren koşullar zaman zaman mesleki hatalara da yol açabilir. Bütün bunları dikkate almaksızın, sıradan bu hastayı gören kim varsa hepsini mahkum eden bir anlayışı şiddetle kınıyoruz. Eğer böyle bir suçlama yapılacaksa cezaevine yönetiminden tutunda, infaz yetkililerine kadar bunlarında içine alınması lazım. Ancak sistem iğneden ipliğe yeniden düzenlenirse bu hatalardan arındırılırsa ancak bu yanlış eğer varsa çözümlenebilir" şeklinde konuştu.