info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Sosyal Uyum Eylem Planı Çalıştayı Türkiye’de

Doğu-Batı Trakya Belediyeler Birliği TRAKYAKENT ev sahipliğinde, Avrupa Konseyi’nin organizasyonuyla “Sosyal Uyum Eylem Planı” konulu çalıştay Silivri Klasis Otel’de gerçekleştirildi.

 

Çalıştayın Açış Konuşmasını gerçekleştiren Op. Dr. Adem DALGIÇ ‘’Sosyal uyum eylem planları son zamanlarda adından sıkça bahsettirmeye başlamıştır. Toplumun bir kesimini ilgilendiren sorunun artık sadece belli bir mekanla sınırlı kalmayacağı, vatandaşların refahını sağlayacak global stratejilerin tanımlanması güncellik kazanmaya başlamıştır. Sınır Bölgesinde faaliyet gösteren bir Belediyeler Birliğinin Başkanı olarak bu değişimin her anına tanık olduğumuzu belirtmek isterim. Geçtiğimiz on yıl içinde Türkiye’de birçok konuda çeşitli reformlar yapılmış ve uygulanmaya başlamıştır. Yerel halkın beklentilerine cevap verme isteğinin artışı tüm Yerel yönetimlerde dikkat çekmektedir. Gelecekte de kalkınmayı devam ettirebilmek için Belediyelerimiz bir uyanış içerisindeler. Bu bağlamda kalkınma, ekonomik ve toplumsal ilerleme hedeflenirken, bir araya gelmek, iş birliği çalışmaları gerçekleştirmek şu anda yerel yönetimler arasında yeni geliştirilen beceriler arasındadır’’ dedi.
 
Avrupa Konseyi Sosyal Uyum Araştırmaları ve Erken Uyarı Bölüm Başkanı Gilda Farrel ise yaptığı konuşmada ‘’ Bugün Türkiye’de bu yeni yöntemi TRAKYAKENT kanalıyla uygulama başlamak mutluluk vericidir. Uzmanlarımız bugün, Sosyal Uyum Strateji Belgesi ve buna ilişkin Eylem Planı nedir, neyi amaçlamaktadır, yararları nelerdir gibi konularda bilgiler verilecektir. Bunun ardından Strateji Belgesi’nin ve Eylem Planı’nın uygulamaya konulmasını sağlamak üzere geliştirilmiş olan ve “Herkes İçin Sosyal Gelişme Göstergeleri ve Sorumlulukları”nın İngilizce kısaltmasından türetilmiş “SPIRAL” isimli yöntem anlatılacak ve bu yöntemin kullanılmasıyla ilgili bilgiler verilecektir.“Avrupa Konseyi Sosyal Uyum Stratejisi ve Eylem Planı” kapsamında SPIRAL Yöntem kullanılarak Fransa’da, Belçika’da, İtalya’da, Letonya’da, Yunanistan’da, Portekiz’de, İsveç’te ve Polonya’da bazı belediyelerde pilot uygulamalar gerçekleştirilmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır’’ dedi.
 
TRAKYAKENT’in tarihi ve tanıtımı ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Birlik Müdürü Sinan Çetiz “Yerel ve sürdürülebilir kalkınma anlayışının bir uzantısı olarak bir araya gelmek, işbirlikleri oluşturmak ve bunları yaparken sınırları yok saymak çok önemlidir. Bugün bizler de uzun süreden beri bağlantı kurduğumuz Avrupa Konseyi’nin katkılarıyla Avrupa ‘dan ve Türkiye ‘den Sosyal Uyum ve yerel yönetimler konusuna gerek uzmanlar gerek, gerek yerel temsilciler bakış getirecek, uygulanan başarılı çalışmalara odaklanacak deneyim alışverişlerinin arttırılması sağlanacaktır” dedi.
 
Çalışmada; uzman olarak Avrupa Konseyi yetkilileri Samuel Thrion, Nadia El İmam, Malcolm Cox ve Trakyakent uzmanı Mehtap Cihan Miçonunoğlu Akkuş yer almıştır.
 
İki gün süren çalışmalarda’’Refah sizin için nedir, Yoksunluk ne anlam ifade etmektedir, Fefahınız için neler yapıyorsunuz, Gelecek nesillerin refahını yükseltmeye yönelik yaptığınız çalışmalar nelerdir’ şeklinde dört ana soru üzerine odaklanan çalışmalarda Trakya Bölgesine ait Refah ve Yoksunluk göstergelerinin kısmi haritası çıkarılmıştır.
 
SPİRAL METODOLOJİ NEDİR?
 
Avrupa Konseyi Sosyal Uyum Eylem Planı çerçevesinde İnsan Hakları ve Demokrasi Müdürlüğü Sosyal Uyum Araştırmaları ve Erken Uyarı Bölümü Başkanlığı tarafından standart bir refah seviyesinin yakalanmasını hedefleyen ‘SPIRAL METODOLOJİ’ isminde bir uygulama başlatılmıştır. Söz konusu çalışma birçok Avrupa Ülkesinde uygulanmakta olup pozitif sonuçlarının alındığı bilinmektedir.
 
Halkın her kesiminden temsilcileri bir araya getiren çalışmalarda ortak refah seviyesinin yakalanması amaçlanıyor.
 
Avrupa Konseyi 1949 yılında Avrupa çapında insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla Avrupa çapında kurulmuş hükümetler arası bir kuruluş olup Türkiye ‘kurucu üye’ statüsünde bulunmaktadır. Bunu yapmak için, SPIRAL metodolojisi olarak bilinen katılımcı yöntem, vatandaşların refahını sağlayıcı maddeleri tanımlamak ve oluşan maddeleri gösterge olarak kullanmak için geliştirilmiştir. Bu yöntem, geleneksel yerel prosedürlerin verimliliğinin arttırılması, mevcut karmaşık sorunların analizi ve çözümlenmesi gibi kriz durumlarındaki sorunlara müdahale için belediyelere yeni olanaklar sunan bir yöntemdir.
 
Sosyal uyumluluk, sürdürülebilir kalkınma ve farklı finans kaynaklara uyum sağlamak için global bir stratejinin tanımlanması için de iyi bir temel oluşturulmasına imkan vermektedir. Avrupa Konseyi eylem planı şu anda Avrupa’nın 8 ülkesinde farklı belediyeler ve bölgelerde uygulanmaktadır.
 
TRAKYAKENT ve SPİRAL METODOLOJİ İLİŞKİSİ
 
Çeşitli Avrupa ülkelerinde başarıyla uygulanan bu yöntemin Yunanistan ve Bulgaristan’da da uygulanmaya başlanmasıyla beraber, TRAKYAKENT yöneticileri Yunanistan Kavala’da düzenlenen ‘’Sosyal Uyum Eylem Planı, SPIRAL Metodoloji’’ tanıtım çalıştayına katılmışlardır. Yunanistan’da Avrupa Konseyi yetkilileri Samuel Thrion ve Malcolm Cox ile yapılan görüşmelerde bu yöntemin Türkiye’de yerel düzeyde uygulanmasıyla ilgili TRAKYAKENT’in aktif rol almasıyla ilgili görüşler bildirilmiştir.
 
15 -16 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleşen çalıştay sonrasında bu tarihten sonra Türkiye’de gerçekleşecek çalışmalar ile ilgili eğitim takvimi oluşturulmuştur. İç İşleri Bakanlığı’nın olumlu görüş bildirdiği çalışmalar Türkiye’de ilk defa TRAKYAKENT kanalıyla başlamıştır ve Trakya Bölgesi Yerel Yönetimler uygulama örnekleriyle devam edecektir.
 
SOSYAL UYUM EYLEM PLANI ÇALIŞMALARI İLK DEFA TRAKYAKENT İLE TÜRKİYE’DE
 
Çok çeşitli konularda faaliyet gösteren Avrupa Konseyi’nin önemli çalışma alanlarından birisi de üye 47 ülkedeki yerel yönetimleri ve yerel demokrasiyi güçlendirmektir.
Konseyin yerel demokrasinin güçlendirilmesine ilişkin olarak yeni başlatmış olduğu önemli çalışmalardan birisi iki gün boyunca Silivri’de ülkemizdeki ilk eğitim ve tanıtım toplantısını düzenlediğimiz “Avrupa Konseyi Sosyal Uyum Stratejisi ve Eylem Planı”dır.
 
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından 2010 yılında kabul edilerek uygulamaya konulan söz konusu Strateji Belgesi ve Eylem Planı temelde amaçlananları 4 grupta toplamak mümkündür:
 
Vatandaşların yerel işlere katılımını arttırmak.
 
Yereldeki vatandaşlar arasındaki dayanışma duygusunu geliştirerek toplumda sosyal uyumu güçlendirmek.
Toplumdaki engelli, yaşlı, çocuk, kadın, vb. dahil tüm kesimlerin kamu hizmetlerinden yararlanabilmesi konusundaki eşitsizlikleri azaltmak.
Toplumdaki tüm kesimlerin taleplerinin yerel makamlara hızlı şekilde iletilebilmesini ve kamu kaynaklarının ihtiyaçların önceliğine göre tahsis edilmesini sağlamak.
 
Sözkonusu Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nın yaygınlaştırılması amacıyla Avrupa’daki çeşitli ülkelerdeki yerel yönetimlerle pilot çalışmalar başlatılmış olup bu çalışmalara ülkemizin de dahil olması konusundaki hazırlıkları İ;ç İşleri Bakanlığı’nın görüşmeleri devam etmektedir.
 
Bu çalışmalar sürerken, Ülkemizde de Trakyakent Belediyeler Birliği’nin katkıları ile başlatılan bu ilk çalışmanın Türkiye’nin diğer belediyelerine yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar başlatılmıştır.