info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Şehirlerdeki Su Baskınlarına Yeşil Çözüm

Tekirdağ NKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Altın, "Türkiye deki şehirlerin ve köylerin en hafif yağışta sular altında kalmasının temel nedeni yeterli yeşil alanın bulunmamasıdır" dedi

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Altın, "Türkiye'deki şehirlerin ve köylerin en hafif yağışta sular altında kalmasının temel nedeni yeterli yeşil alanın bulunmamasıdır" dedi. 
 
Türkiye'de, toprağın bilinçsizce kullanıldığını ifade eden Altın, verimli toprakların başka amaçlar için kullanılmasından dolayı arazilerin niteliğinin bozulduğunu söyledi. 
 
Prof. Dr. Altın, büyük şehirlerin çevresindeki arazilere atık dökülmesi veya maden çalışmaları nedeniyle bitki örtüsünün yok olduğunu belirtti. 
 
Tarım toprağı ve bitki örtüsünün yok olduğu arazilere dolgu toprak ile yapay mera yapılabileceğini ifade eden Altın, "Yapay mera, çiftlik hayvanlarının kaba yem ihtiyacını karşılamak için bilinçli olarak ekilmiş bitkilerden oluşan otsu bitkiler örtüsüdür. Bu otsu bitki örtüsü ne kadar iyi olursa o kadar bol yem üretir, o merada otlayan hayvanlar da yemle doymuş olur" dedi. 
 
YAPAY MERA PROJESİ
Murat Altın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca hazırlanan bir proje kapsamında, İstanbul'da yapay mera çalışmasında dolgu toprak üzerine otsu bitki ekimi yaptığını kaydetti. 
 
Şehirlerin çevresinde verimli toprağı ve bitki örtüsü yok olmuş arazilerin, yapay mera ile yeşillendirilmesinin hayvancılığın yanı sıra şehrin diğer sorunlarına da çözüm olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Altın, şöyle konuştu: 
 
"Şehirlerdeki mera ıslahının amacı, sadece yem üretmek değildir. Bu meraların bir diğer amacı, yağış sularını toprakta tutabilmektir. Doğada, toprağa düşen yağış sularını tutma görevi bitkinindir. Toprakta bulunan organik maddeler suyu sünger gibi emerek tutar. Toprak organik madde bakımından ne kadar zengin ise o kadar fazla miktarda su tutar. 
 
Topraktaki organik maddelerin artması için de bitki artıklarına ihtiyaç vardır. Bitki artıklarını topraktaki mikroorganizmalar parçalar ve bu parçalama sonucu toprağın organik maddesi oluşur. Organik madde miktarı ne kadar fazla ise toprak o kadar fazla miktarda su tutar. " 
 
Büyük şehirlerin ve şehirlerin etrafında otsu bitki kuşakları oluşturulmasıyla yağış sularının toprakta tutularak su baskınlarının önlenebileceğini bildiren Murat Altın, şunları kaydetti: 
 
"İyi bir çayır, mera bitki örtüsü, metrekarede 64 litre yağış suyunu tutar. Yani bir dönüm yeşil arazide 64 ton yağış suyu tutulur. Ama eğer bitki örtüsü zayıfsa tutulan su miktarı 1 dönümde 12 tondur. İşte Türkiye'deki şehirlerin ve köylerin, en hafif yağışta sular altında kalmasının temel nedeni yeterli yeşil alanların bulunmayışıdır. Şehirlerin etrafında yeşil kuşaklar şeklinde bitki örtüsü oluşturulursa su baskınları önemli ölçüde önlenmiş olur. "