info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.2162
Dolar Satış
:
35.2796
Euro Alış
:
36.6592
Euro Satış
:
36.7252
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Şarköylüler Doğalgaz Çevrim Santrali İstemiyor

Şarköylüler Kızılcaterziköy de kurulması planlanan doğalgaz çevrim santrali için yapılan ÇED toplantısını protesto etti. Köylüler, "Bu verimli arazilere zeytin, ayçiçeği ve üzüm ekiliyor. Şirketin alacağı 50 kişi için geleceğimizi karartmayız" dedi.

 

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi Kızılcaterziköy'de kurulacak olan Doğalgaz Çevrim Santrali'nin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısını köylüler protesto etti. Toplantıya Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Cumhuriyet Halk partisi (CHP) yetkilileri de katıldı.
 
Toplantıya  AKP'li Mürefte Belediye Başkanı İlhan Koçer ile Hoşköy Belediye Başkanı Kemal Özvarlık, İl Genel Meclis Üyesi Sebahattin Karayer de katılması üzerine santralle ilgili ilçede yayınlanan yerel gazetenin konuyu haftalardır gündeme getirmesine rağmen sessiz kalan CHP Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok ve ilçe teşkilatı da katıldı.
 
"Santral doğaya ve hayvancılığa zarar verecek"
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Başkanı Dr.Cemal Polat yaptığı basın açıklamasında, kurulmak istenilen santralin bir doğalgaz santrali değil, termik santral olduğunu söyledi.
 
"Şarköy turizm ve tarımın yoğun olduğu bir bölge, santralin olduğu bölgede köyün dışında sekiz binlik yazlık konutlar da yer alıyor. Santral toprağa, suya, havaya ve denize zarar verecek.
 
Santralin yer seçimi 3573 Sayılı Zeytincilik Yasası ve 4342 sayılı Mera Yasasına aykırı olup yer seçimi kesinlikle uygun değil. Söz konusu alan tapu kayıtlarında mera alanı olup bölgede yapılan hayvancılık bundan olumsuz etkilenecek. Santralin olumsuz etkileri önce Şarköy arkasından Gelibolu, Evreşe, Keşan, Malkara ve Tekirdağ'ın tamamında görülecek. Kömürle çalışan bir termik santralde her türlü önlem alınsa bile çevreye olumsuz etkiler mevcut."
 
"Şirket 50 işçi alacak diye geleceğimizi karartmayız"
Köylüler adına konuşan Rahmi Gürsoy da "Toprağımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu verimli arazilere zeytin, ayçiçeği ve üzüm ekiliyor. Santral istemiyoruz, şirketin alacağı 50 kişi nedeniyle geleceğimizi karartmamalıyız" dedi.
 
Bakanlık temsilcileri ÇED toplantısına köyde ikamet edenlerin katılmadığının tutanağını tutarak ilçeden yuhlanarak ayrıldılar. Köylüler "Burada yaşayan biziz, toprağımızı kirletmeyin" diyerek protesto ettiler.
 
"Belediye Başkanı'nı ikna ettik"
Kızılcaterziköy'de Dengiz Siteleri Üst Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin İpek Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok'u santral konusunda bilgilendirdiklerini ve kendisini santralin zararları konusunda ikna ettiklerini söyledi. "Kendisinden 26 Mayıs 2011 'de Ankara'daki toplantıya bizlerle gelerek santrale karşı çıkmasını istiyoruz".