info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Şarköy de Doğalgaz Çevrim Santrali Kuruluyor

Şarköy de 900 megavat gücünde Doğalgaz Çevrim Santrali kurulma çalışması başlatıldı. Santralin kurulacağı alanın mera arazisi olduğu ve santralin kurulması halinde ekili alanlara zarar vereceği belirtildi.

 

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine 900 megavat gücünde 500 milyon euro yatırım bedeli olan Doğalgaz Çevrim Santrali kurulma çalışması başlatıldı. Santralin kurulacağı alanın mera arazisi olduğu belirtildi.
 
Sarp Elektrik Üretim A.Ş. 30 hektar arazi üzerine kurmayı düşündüğü 900 megavatlık doğalgaz kombine çevrim santrali için 1 Nisan 2011'de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu başvurusunda bulundu. Şarköy'ün Kızılcaterziköy, Deredoğan mevkiinde bulunan ve Marmara Denizi'ne 300 metre mesafedeki Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Pik Hattı'na 100 metre uzaklıkta kurulması düşünülen santralde yılda 7 GW saat elektrik üretilecek.
 
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'na (EPDK) 30 Temmuz 2010'da yapılan santralin işletmesinin inşa süresi 42 ay, işletmeye geçiş tarihi 2015 yılının ilk yarısı olarak düşünülürken, tesisin ömrü 49 yıl olarak öngörülüyor. Üretilecek elektrik Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'nin (TEİAŞ) ulusal şebekesine iletilecek. Tesisin inşaat aşamasında su ihtiyacı bölgede mevcut su kaynaklarından sağlanacak; yeterli olmaması halinde yeni kuyular açılacak. Santralin inşaat aşamasında yaklaşık 800 kişinin çalışacağı belirtildi.
 
"Doğalgaz santrali mera arazisine kuruluyor"
Kızılcaterziköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı  Mustafa Üstün, santralin mera arazisi üzerine yapılmak istenildiğini belirterek, "1976'da çam ekilen bu bölge ormandı. Burası mera tapusu olarak tescillenmiştir ve tarımsal ürün dışında meralar kullanılamaz" dedi. "Sarp Elektrik Üretim şirketi dozerle ormanı kırmaya, ekili çamları kökünden sökmeye başlayınca, gidip Şarköy Orman İşletme şefine 'Siz ektiniz bu çamları, şimdi nasıl izin veriyorsunuz?' dedim. Kendisi de bana onların yaptığı ölçümü kabul etmediğini, kendisinin ölçüm yapana kadar işlemlerini durdurmalarını söylediğini ifade etti. Şu an dozerleri çalışmıyor."
 
Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şirket köylüyü uyutmaya çalışıyor, sizden şu kadar adam alacağım diyor. Buraya kurulacak doğalgaz santrali verimli arazilerimizi, ekili ürünümüzü mahvedecek. Köylü şu anda sesini çıkarmıyor, şirketin alacağım dediği 50 işçiden biri olmak istiyor. Köy muhtarına gidip dava açalım, bu alanı kooperatife isteyelim dedim. Köy muhtarı 'ben uğraşamam, çok istiyorsan sen yaparsın' dedi."