"Proje geliştirme kapasitemiz artacak"
Valisi Aydın Nezih Doğan, Hükümetin girişimleriyle Tekirdağ ın sınır ötesi işbirliği hibelerinden yararlanma imkanına kavuştuğunu hatırlatarak, Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı nın, ildeki kurumların proje geliştirme kapasitesini artıracağını belirtti.
Avrupa Birliği tarafından Karadeniz e sınırı olan bölgelerdeki ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik etmek, ortak sorunlara karşı birlikte çalışmak ve toplumlararası ve bölgesel işbirliğini geliştirerek çevre, kültür ve eğitim alanlarında destek sağlamayı amaçlayan Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde Tekirdağ Valiliği çalışmalarını sürdürüyor. Proje Ofisi, AB hibelerinden yararlanmak için Çevre, Eğitim ve Yerel Yönetimler olmak üzere üç başlık altında kurumlar arasındaki koordinasyonu yürütüyor. Bu kapsamda İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İl Çevre Müdürlüğü bünyesinde proje oluşturmak için ekipler kuruldu. Tekirdağ Valiliği Proje Ofisi de Karadeniz e sınır komşu ülkelerle network ağı kurarak yerel yönetimler arasında işbirliği sağlayacak bir alt yapı projesi geliştiriyor.
Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, daha önce Avrupa Birliği nin sınır ötesi işbirliği imkanlarından kentin yararlanamadığını ancak, Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı na Tekirdağ ın da dahil edilmesiyle il olarak hibelerden yararlanma fırsatı yakaladıklarını vurguladı.
Vali Doğan, projeden Türkiye de 25 ilin yararlanabildiğini hatırlatarak, "AB nin sınır ötesi işbirliği fonlarıyla ilgili kurum ve kuruluşlara yazılar yazdık. Eğitim, Çevre ve Yerel yönetimler alanında proje üretmeleriyle çalışmalar yapılmasını istedik. Tekirdağ bir Trakya ili olmasına rağmen Edirne ve Kırklareli programlardan yararlanırken biz yararlanamıyorduk. Ancak Hükümetin girişimleriyle Tekirdağ için bize böyle bir fırsat doğdu. biz de il olarak Karadeniz Havzası Sınır ötesi İşbirliği programına dahil olduk." diye konuştu.
Projeden Türkiye ye düşen hibe miktarının 1.3 milyon euro olduğunu aktaran Vali Doğan, AB hibe programı sayesinde Tekirdağ ın proje geliştirme kapasitesinin artacağını vurguladı. Vali Doğan Karadeniz Havzası ndaki ülkelere yönelik uygulamaya konulan hibe programı ile ilgili Proje Ofisi nin çalışmalarını sürdürdüğünü anımsatarak şunları kaydetti: "Arkadaşlarımız çalışacaklar. Proje üretecekler. Projeleri kabul edilecek yada edilmeyecek. Sonuçta il olarak bir proje geliştirme kapasitemiz artacak. Proje Ofisimiz diğer projelerle ilgili çalışmalarını sürdürdüğü gibi AB nin Karadeniz Havzası Sınır ötesi İşbirliği programı hibeleri konusunda da kurumlar arasındaki koordinasyon ve işbirliğini yürütüyor. Proje üretmek için öncelikle çeşitli konular hazırlandı. Daha sonra konularla alakalı proje grupları oluşturuldu. Milli Eğitim den, üniversiteden, belediyeden çeşitli kurumlardan proje grupları oluşturuldu. Onların çalışmaları sonucu projeler geliştireceğiz. Amacımız 1.3 milyon euroluk fondan yararlanmak. Kapasiteyi etkileyecek, yeni bir bakış açısı kazandıracak projelere ev sahipliği yapmak istiyoruz."
Programda, Tekirdağ ın proje geliştirmeyi düşündüğü üç başlıktan biri olan Çevre konusunda Edirne, Kırklareli ile Yunanistan ve Bulgaristan ın işbirliğinde Ergene havzasına yönelik çalışmanın yürütülmesinin düşünülüp düşünülmediği konusundaki soruyu cevaplandıran Vali Doğan, Ergene Havzası ile ilgili sorunların 1.3 milyon Euroluk parayla çözümlenemeyecek boyutta olduğunu belirterek, "Çevre ile ilgili başka fikirlerimiz var. Bölgemizin bazı florasının tespitine yönelik, bilim adamlarının çalışmalarına yönelik çalışmalar olabilir. Çevre ile ilgili bir yönetim modeli araştırmaya yönelik çalışmalar olabilir. İnsanlarımız proje yapacağız deyince sorunların hallolacağını düşünüyor. Ergene nehrinin şu anki kirlilik seviyesini düşürmek için 1.3 milyon euroluk kaynak hiçbir şey değildir. Çok daha büyük kaynaklara ihtiyaç vardır. Bunlarla ilgili önemli ölçüde durum tespit çalışması zaten yapıldı. Bundan sonrası bu işin çözümüne yönelik işleri içeriyor. Ancak bizim kirlilikle mücadele konusunda daha hızlı çalışmamızı sağlayacak teknik aletler konusunda bir takım çalışma olabilir." diye konuştu.
Tekirdağ Valisi Doğan, program hakkında bilgilendirilen kurumların proje için fikir üretmeye başladıklarını belirterek şunları söyledi: "Burada bizim beklentimiz doğrusu yüksek bir mali yardım almak değil. Ancak mümkün olan en fazla projeyi üretebilmek. Değişik alanda ne kadar proje üretebilirsek o kadar proje üretelim. Bizim projelerimiz varsın reddedilsin ama bizim buradaki çalışma ekibimiz, bir AB projesi yapma konusunda antrenman yapmış olsun. Projeler Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı na (TİKA) gönderilecek. Biz bu sayede onların formatında proje üretmeyi öğreneceğiz il olarak."
Tekirdağ Valiliği Proje Ofisi Koordinatörü Mehmet Kahraman ise yaptığı açıklamada, 2007 ile 20013 yıllarını kapsayacak Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı na Türkiye den 25 ilin katılabildiğini belirterek, proje kapsamında işbirliği ve projenin niteliğine göre AB tarafından 50 bin ve 250 euro ile 100 bin ve 700 bin euro arasında hibe sağlanabileceğini belirtti.
Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Programı çerçevesinde yürütülen hibe çalışmalarının Karadeniz havzasında ekonomik ve sosyal kalkınmanın sağlanması; çevre koruma ve muhafazası için kaynakların ve yeterliliklerin paylaşılması; havzada ortak kültürel bir ortamın oluşması için kültürel ve eğitim ağlarının desteklenmesine yönelik olduğunu vurgulayan Kahraman şöyle konuştu: "Kurumlar arasında oluşturulan proje ekipleri çalışmalarını hazırlayacaklar. Bizler de hazırlanan projeleri inceleyerek, en geç hibe destek başvurularının sona erdiği 31 Ağustos a kadar çalışmalarımızı teslim edeceğiz" şeklinde konuştu.