info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.0619
Dolar Satış
:
35.1251
Euro Alış
:
36.4162
Euro Satış
:
36.4818
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara: 2003 ten beri deprem olmadı

Çorlu da, Okyanus Enerji - İnşaat ın düzenlediği "Deprem ve Enerji Tasarrufu" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, depremin her gün bir gün daha yaklaştığını belirterek, "2010-2014 yılları arasında depreme hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Çorlu da Silver Side Otel de, Okyanus Enerji - İnşaat ın düzenlediği "Deprem ve Enerji Tasarrufu" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Marmara da potansiyel bir deprem tehlikesi var. Türkiye nin her yerinde var. 1 Mayıs 2003 ten bu yana Türkiye de 6 nın üzerinde deprem yok. Bu beni çok rahatsız ediyor. Çünkü 6 ile 6,9 büyüklükleri arasında ki depremlerin oluş sıklığına baktığımız zaman Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsünün verilerine göre yılda bir kere 6 ile 6,9 büyüklükleri arasında bir deprem meydana gelmiş. Ama 1 Mayıs 2003 ten bu yana bu deprem yok. Tabi değişik olasılık fonksiyonları konuşuluyor. Benim olasılık hesabıma göre 2010 ile 2014 arasında bu depremin olma olasılığının en yüksek zaman aralığı olarak gözüküyor" dedi.

Konuşmasına bir anısını anlatarak başlayan Kızılay Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, "17 Ağustos tan sonra gittiğim ilk ilçe Gölcük tü. Çünkü 17 Ağustos depreminin başladığı nokta, Gölcük Deniz Kuvvetleri tersanesinin olduğu yerdi. Ve tabi Gölcük te, Sakarya da çok hasar aldı. Bir sürü toplantıya katıldım. Toplantı dağıldı fakat bir çocuk beni bekliyor. Dedim ki benimi bekliyorsun evet dedi. Ve bana sen daha önce nerdeydin, sen bu bilgileri bize daha önce niye vermedin dedi.

Sen güvenli yaşam konusunu bizlerle niye paylaşmadın dedi. İnanabiliyor musunuz? 12 yaşında bir çocuk. Niye diye sorduğumda, ben annemi enkaz altına kaybettim diyerek cevap verdi. İçine işlemiş çocuğun. Dolayısıyla güvenli yaşam konusu maalesef 17 Ağustos tan önce yoktu" dedi.

Işıkara, 1939 yılında Erzincan da meydana gelen depremin, Türkiye nin büyüklük olarak en büyük depremi olduğunu ifade ederek, "Devlet o zaman ki imkanları ile konutlar yaptı ama biz o zamandan sonra duygusal nedenlerden dolayı daimi konutları yıktık, çok yüksek katlı binalar yaptık. Ve 13 Mart 1992 de Erzincan bir daha yıkıldı. 1967 Adapazarı depremi, Adapazarı yıkıldı. Bu depremi İstanbul da hissetti. Ama Adapazarı 1999 da bir daha yıkıldı" diye konuştu.

Depremin değil, binaların öldürdüğünün altını çizen Ahmet Mete ışıkara, Marmara da potansiyel bir deprem tehlikesi olduğuna dikkat çekti. Işıkara, "Türkiye nin her yerinde var. 1 Mayıs 2003 ten bu yana Türkiye de 6 nın üzerinde deprem yok. Bu beni çok rahatsız ediyor. Çünkü 6 ile 6,9 büyüklükleri arasında ki depremlerin oluş sıklığına baktığımız zaman Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsünün verilerine göre yılda bir kere 6 ile 6,9 büyüklükleri arasında bir deprem meydana gelmiş. Ama 1 Mayıs 2003 ten bu yana bu deprem yok. Tabi değişik olasılık fonksiyonları konuşuluyor. Benim olasılık hesabıma göre 2010 ile 2014 arasında bu depremin olma olasılığının en yüksek zaman aralığı olarak gözüküyor. Olmama olasılığı da var. Bu depremde Çorlu sallanır. Şimdi ben ona Avcılar sendromu diyorum ona. Avcılar Gölcük Deniz Kuvvetleri tersanesine kuş uçuşu 110 km. Gölcükte ki bu depremin şiddeti 10. Avcılar a geldiğiniz zaman o depremin şiddeti, uzaklaştıkça hasar azalır. Bir deprem merkezine ne kadar yakınsanız o kadar çok şiddetli etki eder. Peki, 6 şiddetinde ne olur, mutlak eşyaları düşer, dolap kapakları açılır. Bilimin tarif ettiği gibi 6 şiddetinin etkisi bu. Ama o zaman ne oldu, 150 bina yıkıldı. 650 vatandaş orada vefat etti. Neden kötü yapılaşmadan. Ben Çorlu da yaşıyorum bu deprem bana uzak demeyin. Eğer kötü yapılara müsaade ediliyorsa buna karşı çıkın" dedi.

Prof.Dr. Işıkara, sözlerini şöyle tamamladı: "Ben çekinmeden söylüyorum. Keşke Çorlu Belediye Başkanı burada olsaydı, Erzincan da, Denizli de ve Muğla da söyledim. Başkanlara dedim ki, bak sen seçilmeden önce gidiyorsun o gariban insanın arttırdığı yara ile yaptığı kaçak yapıya göz yumuyorsun. Ondan sonra seçimi kazanıyorsun, koşa koşa gidip yıkıyorsun. Bunu yapma. Belediye başkanlarına oy kaybet ama sakın can kaybetme dedim. Can kaybetmemenin en önemli yolu güvenli yapı kavramıdır. Depremlerin önceden belirlenmesine bakılıyor. Medyada da yer alıyor. İşte karıncalar toplanıyormuş, köpekler havlıyormuş. Havlamayanlarda var. Havlamadığı zaman bana psikologa götürsem mi diyorlar. ABD 1976 yılında depremlerin önceden bilinmesi araştırmalarını devlet eliyle desteklemekten vazgeçti. Japonlarda bu araştırmaları 2004 yılında sonlandırdı. Çünkü şu gerçek ortaya çıktı. Bir depremden korunmanın vazgeçilmez yolu güvenli binalar. Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz."