Yolun gidiş ve geliş güzergahlarında 160.000 adet boylu çınar, akçaağaç, iğde, servi, fıstıkçamı, karaçam, sedir, akasya fidanını dikti.
Tekirdağ Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun, Çerkezköy’de yapılan ormancılık çalışmaları hakkında bilgi verdi.
160.000 ADET FİDAN DİKİLDİ
Mehmet Uzun yaptığı açıklamada; “İstanbul-Edirne otoyolunun Tekirdağ sınırlarında kalan Çerkezköy-Lüleburgaz arasında ağaçlandırma, bakım ve sulama işleri bitirildi. Yolun gidiş ve geliş güzergahlarında 160.000 adet boylu çınar, akçaağaç, iğde, servi, fıstıkçamı, karaçam, sedir, akasya fidanı dikilmiştir. Yaz kuraklığından etkilenmemesi için fidanlar Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tankerlerle sulanmıştır.” dedi.
ÇERKEZKÖY’DE 7 ADET OKUL BAHÇESİNDE FİDAN DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan ağaçlandırma protokolü ve ‘Okullar hayat olsun projeleri’ kapsamında Çerkezköy’de 7 adet okul bahçesinde fidan dikimi gerçekleştirildiğini söyleyen Mehmet Uzun, okul, ibadethane, mezarlık, sağlık ocakları ve kamu kurumlarına bedelsiz fidan yardımlarının kış aylarında devam edeceğini söyledi.
ORMAN KÖYLÜLERİNE GELİR GETİRİCİ TÜRLERLE AĞAÇLANDIRMA YAPILACAK
Çorlu ve Çerkezköy’deki 5 adet ıslah organize sanayi bölgesinde yapılacak olan yeşil kuşak ağaçlandırmaları için toprak işleme çalışmalarının ve arazi hazırlıklarının bitirildiğini, Kasım ayından itibaren fidan dikimlerine başlanacağını, köy yolu kenarlarında başta ceviz olmak üzere orman köylülerine gelir getirici türlerle ağaçlandırma yapılacağını sözlerine ekleyen Uzun, orman köylülerinin yakacak ihtiyaçlarının Kasım ayına kadar karşılanacağını ifade etti.
5.000 STER ODUN İHALE İLE SATIŞA SUNULDU
Yine sık ormanların bakımını yapmak amacıyla orman köylülerine bedeli karşılığı ürettirilen 5.000 ster odunun Çerkezköy’deki piyasada odun ihtiyacını karşılamak için ihale ile satışa sunulduğunu belirtti.
ONARIM VE SANAT ÇALIŞMALARI
Mehmet Uzun, ayrıca “Çerkezköy’de yol yatırım programları çerçevesinde 8 km yolun menfez ve diğer sanat yapıları bitirilmiştir. Pınarça köyünde 3 km yolun da üst yapı ihalesi yapılmış olup yıl sonuna kadar bitirilecektir. Mevcut orman yollarının tamir bakımları ile 3 km yolun da büyük onarımı bitirilmiştir” dedi.
HALKIMIZ, ORMAN YANGINLARI KONUSUNDA BİLİNÇLİ HAREKET EDİYOR
Alınan olağanüstü önlemlerle İlimiz genelinde büyük çaplı bir orman yangınının meydana gelmediğini, halkımızın orman yangınları konusunda bilinçli hareket ettiğini belirten Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun, Çerkezköy’de 1, Tekirdağ il genelinde de 8 adet orman yangını çıktığını bu yangınlara hızlı ve etkin müdahalelerle toplam yanan alan miktarını 3 hektarda tuttuklarını, bu alanların ağaçlandırılması için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
KEŞAN’DA KONUŞLANAN HELİKOPTERLER, HAVA DESTEĞİ SAĞLIYOR
Uzun,ayrıca yaptığı açıklamada; “Orman Genel Müdürlüğümüzün İstanbul Orman Bölge Müdürlüğümüze tahsis ettiği İstanbul ve Keşan’da konuşlanan helikopterler, Tekirdağ’daki orman yangınlarına hava desteğiyle oldukça faydalı olmaktadırlar. Yangınlar, fazla büyümeden hava desteği sayesinde kontrol altına alınabilmektedir.
6 ADET ARAZÖZ, 3 ADET İLK MÜDAHALE ARACI, 2 ADET SU NAKİL ARACI İLE TEKİRDAĞ’DAKİ YANGINLARA MÜDAHALE
Ayrıca kara desteğinde Genel Müdürlüğümüze ait 6 adet arazöz, 3 adet ilk müdahale aracı, 2 adet su nakil aracı ile Tekirdağ’daki yangınlara müdahale edilebilmektedir. Orman yangınlarıyla mücadeleye arazöz ve iş makinalarıyla destek veren Belediyelerimize ve Tekirdağ İl Özel İdaresine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
EN UFAK BİR DUMAN BİLE TAKİP EDİLİYOR
Uzun, ayrıca yaz aylarında en ufak bir dumanın dahi takip edilerek, anız yangınlarının ormana sıçramasını önlediklerini bu kapsamda 200’e yakın yangın ihbarın değerlendirildiğini sözlerine ekledi.