Çorlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği’nin söz konusu ihale ve yol yapımı ile ilgili dönemin Meclis Üyelerini ve hak edişlerde imzası bulunan Belediye görevlileri ile ihaleyi gerçekleştiren Belediye görevlilerini Çorlu’ya ifadeye çağırdığı öğrenilirken, yürütülen soruşturma kapsamında bazı Meclis Üyelerinin ‘Tanık’ olarak, imzası bulunan Meclis Üyeleri ile Belediye çalışanlarını ise ‘Sanık’ olarak ifadeye çağrıldığı kaydediliyor.
HERKES ÇOK RAHATSIZ!
Çorlu’ya ifade vermeye giden isimlerin moralinin bir hayli bozuk olduğu ve gergin oldukları öğrenilirken, söz konusu yolun yapımının ardından 4 yıl geçmesine rağmen Acil İşler Kapsamı’nda yapılan Cengiz Topel Caddesi Yolu ile ilgili sıkıntıların bitmemesi Belediye personelini ve dönemin Meclis Üyelerini aşırı derecede rahatsız ediyor.
SAVCI İNCELEME YAPMIŞTI
26 Eylül 2008 tarihinde Acil İşler kapsamında ihalesi yapılan ve 2009 yılının yaz sonunda tamamlanarak hizmete açılan 3 bin 100 metrelik Cengiz Topel Caddesi (Tepe Emlak Konutları Yolu'nun) Yolu ile ilgili kamuoyunda yapılan spekülasyonların ardından 2012 yılı başında dönemin Çerkezköy Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık Erna İnşaat tarafından yapılan Cengiz Topel Caddesi Yolu'nda bilirkişi ile birlikte inceleme yapmış ve yapılan işlerle yolun ihale şartnamesini karşılaştırmıştı.
ÖLÇÜMLER YAPILMIŞTI
Bilirkişi Heyeti ile birlikte inceleme yapan Cumhuriyet Savcısı Harun Ayık'ın yolun uzunluğu ve genişliğini ölçtüğü, kaldırımları incelediği ve yolun altına serilen dolgu malzemesi, hasırlı beton, binder asfaltı ve aşınma asfaltını kontrol ettirdiği ve çeşitli ölçümler yaptırdığı kamuoyuna yansımıştı.
YOLDA SIKINTI MI VAR?
Yapılan incelemede en çok yolun genişliğinin ihaleden sonra neden 12'şer metreden 9.5 metreye düşürüldüğünün de araştırıldığı öğrenilirken, birçok noktada ise yapılması gereken 4'er metre kaldırımların yapılıp yapılmadığı araştırılmıştı.
BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?
Halk arasında Tepe Emlak Konutları olarak bilinen Cengiz Topel Caddesi'nin yol ihalesi Çerkezköy Belediyesi tarafından 26 Eylül 2008 tarihinde 8 firmanın katılımı ile yapılmıştı. Çerkezköy Belediyesi tarafından Acil İşler Kapsamı'nda değerlendirilerek 10 milyon YTL keşif bedeli ile 35 metre genişliğinde, duble yol olarak davet usulü ile ihaleye çıkan 3 bin 100 metrekarelik Cengiz Topel Caddesi'nin yol ihalesi 6.4 milyon YTL ile dönemin MHP Milletvekili Kemalettin Nalcı'nın sahibi olduğu Erna İnşaat'ta kalmıştı.
Çerkezköy Belediyesi tarafından 26 Eylül'de yapılan 3 bin 100 metre uzunluğunda ve 35 metre platform genişliğindeki Cengiz Topel Caddesi'nin (Tepe Emlak Konutları Yolu) asfalt ihalesine Erna İnşaat ile birlikte Mak-Yol, Özensan, Oba, Soysal, Sema, İrem ve Elte İnşaat'ın davet edilmişti.
Çerkezköy Belediyesi'nin 'Acil İşler' kapsamında davetiye usulü ile yaptığı ve kamuoyunda sıkca konuşulan Çerkezköy Belediye tarihinin en büyük yol ihalesi olan Cengiz Topel Caddesi'nin yol ihalesine 8 firma davet edilmiş ve bu 8 firmadan 6 tanesi ihaleye katılmıştı. İhaleye davet edilen 8 firmadan ikisi olan Elte İnşaat ile İrem İnşaat ise teşekkür mektubu göndererek, ihaleye katılmamıştı.
ERNA İNŞAAT EN DÜŞÜK TEKLİFİ VERDİ
10 milyon keşif bedeli ile ihaleye çıkan Cengiz Topel Caddesi'nin yol ihalesine katılan firmalar turlu sistem ile ihaleyi almak için yarıştı. İlk tekliflerin açılmasının ardından ikinci teklifler verildi. 6 firmanın yarıştığı yol ihalesini ikinci turda KDV hariç 6 milyon 453 bin YTL ile en düşük teklifi veren dönemin Tekirdağ MHP Milletvekili Kemalettin Nalcı'nın sahibi olduıu Erna İnşaat almaya hak kazandı.
SÖZLEŞME ERNA İLE İMZALANMIŞTI
İhalenin yapılmasının ardından en düşük teklifi veren Erna İnşaat ile Çerkezköy Belediyesi arasında sözleşme imzalandı ve yol yapımına başlandı. Sözleşmenin imzalanmasının ardından yapılan açıklamalarda yolun nasıl yapılacağı ve özellikleri hakkında şu bilgiler verilmişti:
YOL NASIL YAPILACAKTI?
Erna İnşaat tarafından yapılan Cengiz Topel Caddesi'ndeki yolun uzunluğu 3 bin 100 metre, platform genişliği ise 35 metre olacaktı.
HASIRLI BETONUN ÜZERİNE ASFALT SERİLECEKTİ
Yolun sağlam ve dayanıklı olması için zeminin dolgusunun (En az 80 cm olacak) yapılmasının ardından yola 15 cm kalınlığında hasırlı beton atılacak, üzerine ise 7 cm binder asfaltı (Asfalt alt tabakası) serilecek ve üzerine ise 8 cm aşınma asfaltı serilecekti.
ORTA REFÜJ 9 METRE OLACAKTI
35 metre genişliğinde platform genişliği olacak yolun her iki tarafında 4'er metre kaldırım olacaktı. Yolun orta refüjü ise 9 metre genişliğinde olacaktı. Çift gidiş, çift geliş şeklinde yapılacak yolda aynı istikametteki iki şeridin genişliğinin 9'ar metre olacağı açıklanmıştı. Yolun ihale şartnamesinde ise bu yolun her iki şeridinin 12'şer metre olduğu ve ihaleden sonra projede görülen lüzum üzerine yolun genişliğinin 9.5 metreye çekildiği iddia ediliyor.
REFÜJ NEDEN 9 METRE?
Yolun aydınlatması, yağmur suyu gideri, bordür taşları ve kaldırımları üstlenici firma tarafından yapılacak. Yoldaki aydınlatma direkleri 50'şer metre arayla konulacak. Söz konusu yolun orta refüjünün 9 metre genişliğinde bırakılmasının amacının ilerleyen dönemlerde doğalgaz, elektrik vs. gibi altyapı şebekesinin buradan geçirilmesi olduğu beyan edilmişti.