HAYAT KURTARAN OPERASYON: ORGAN NAKLİ
Sultanköy Belediye Başkanı Ersin Çolpan, vatandaşları, organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti. Çolpan, 3-9 Kasım Organ Bağışı ve Nakli Haftası ile ilgili olarak, yaptığı açıklamada; “Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmını veya tamamını, başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanması işlemidir. Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir. Bu bakımdan organ nakli hayat kurtaran bir operasyondur.” dedi. Organ ve doku naklinin gerçekleşebilmesinin, ancak organ ve doku bağışı ile mümkün olduğuna da vurgu yapan Çolpan, şunları kaydetti:
“Ülkemizde organ ve doku nakli hizmetleri bugüne kadar yapılan çalışmalara rağmen maalesef halen istenilen düzeye ulaşmamıştır. Benzer ülkeler ile mukayese edildiğinde, ülkemizde 3-5 kat daha az nakil gerçekleşmektedir. Bu sebeple toplumda, organ nakli bilincinin oluşturulması gerekmektedir.”
ORGAN BAĞIŞI YÜCE BİR DAVRANIŞTIR
“Bir insanı yaşatmak insanlığı yaşatmak ve belki de bir nesil kurtarmak kadar yüce bir davranış olan organ nakli hakkında, bütün eğitim kurumlarına, basına ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir.” sözlerine de yer veren Çolpan, açıklamasının sonunda şu görüşlere yer verdi:
“Bu bilincin oluşturulmasını sağlamak ve organ naklinin anlamı ve önemini anlatmak, organ naklini yasal ve tıbbı olanaklarla çözmek, organ bekleyen binlerce hastaya derman olabilmek gayesiyle kutlanan Organ Nakli Haftası’nın toplumumuzdaki sorumluluk ve hassasiyetini artırması umuduyla organ nakli bağışının artarak devam etmesini diler, sevgi ve saygılarımı sunarım.”
2-8 KASIM LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI
Öte yandan, Sultanköy Belediye Başkanı Ersin Çolpan 2-8 Kasım tarihlerini içine alan Lösemili Çocuklar Haftası hakkında da bir açıklamada bulundu.
HER YIL 1000 ÇOCUKTA GÖRÜLÜYOR
Çolpan, “Yetişkinlerin bile baş etmekte güçlük çektiği bu süreçte çocuklarımız iğneler, ilaçlarla, hastanelerde, hastane odalarında bütün çocukluğunu geçiriyor. Buna yürek dayanmaz, bu durumda olan çocuklarımızın Allah yardımcıları olsun” dedi.
Çolpan, şunları söyledi: “Türkiye’de her yıl 1000-1200 yeni lösemili çocuk vakası ortaya çıkıyor. İnsanlarımızı lösemi hastalığına karşı bilinçlendirmek, tedavisi için erken teşhisin önemini vurgulamak ve lösemili çocuklarımıza doğru yaklaşımları öğretmek için 2-8 Kasım tarihlerini içine alan hafta Lösemili Çocuklar Haftası olarak düzenlenmiştir. LÖSEV, yıl içinde bir haftayı lösemili çocuklara özel kılmak için Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası’nı dünya çocuklarına armağan etti. Bu özel hafta bugün, 78 ülkede 132 kuruluş tarafından desteklenmekte ve kabul görmektedir.”
LÖSEV’İN, TOPLUMU BİLİNÇLENDİRME MİSYONU
Türkiye’de lösemili çocuklarla ilgilenen vakıf LÖSEV olduğunu hatırlatan Çolpan, vakfın amacına yönelik olarak da şöyle konuştu: “LÖSEV’in amacı; lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yanı sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmek, lösemi hastalığını tanıtmak, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmak ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmektir.Bu hafta vesilesiyle, Lösemiyle savaşta en küçüğünden en büyüğüne tüm bireylerin, minik yüreklerin yanında yer almanın en büyük ve en etkili güç olacağına inanıyorum ve tüm Lösemili çocuklarımıza acil şifalar diliyorum.”