info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.2820
Dolar Satış
:
34.3438
Euro Alış
:
37.3363
Euro Satış
:
37.4035
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Namık Kemali Andık

21 Aralık 1840 tarihinde Tekirdağ’da doğan ve 2 Aralık 1888 tarihinde Sakız adasında vefat eden Vatan ve Hürriyet şairi Namık Kemal, vefatının 124. yılında ilimizde törenle anıldı.

 

Anma törenine, Üç Kemaller Parkı’nda yer alan “Namık Kemal Anıtı”na sırası ile Valilik Makamı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü ve Namık Kemal Derneği’nin çelenklerinin konulması ile başlandı. Daha sonra anıt önünde saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı söylendi.
Törene Vali Ali Yerlikaya, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Belediye Başkanı Op. Dr. Âdem Dalgıç, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Vali Yardımcısı Ahmet Büyükçelik, Vali Yardımcısı ve Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, İl jandarma Komutanı Albay Kazım Rıfkı Ayan, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz ve diğer daire amirleri Namık Kemal Derneği fahri başkanı Mehmet Serez, Dernek Başkanı Sezai Kurt, vatandaşlar katıldılar.
 
BKM de hazırlanan Namık Kemal’i anma programını hazırlayan Namık Kemal İlkokulu Müdürü Hasan Özkan program öncesi yaptığı açılış konuşmasın da ; “ Hür olunuz. Hür olmak uğrunda ölünüz. Vatan uğrunda ölmekten zevk alınız!” bu sözlerin sahibi olan Namı Kemal 124 yıl önce bu gün aramızdan ayrıldı bunca yıl sonra onu hala özlemle anmamızın sebebi, onun fikirlerinin ve hareketlerinin bütün zamanlar için geçerli olmasıdır.
 
Büyük insanlar sadece yaşadıkalrı çağı değil; bütün zamanları kavrayan kucaklayan insanlardır. Namık Kemal bünyesinde bütün meyveleri barındıran bir ağaç gibidir; “Kökleri mazide dallari atide”dir.
 
Bu gün burada anmak için toplandığımız Namık Kemal’in mücadelesindeki çıkış noktası Türk tarihidir.  Hayatı boyunca peşinden koştuğu vatan ve hürriyet aşkının kaynağı burasıdır. Yani temeli çok sağlamdır.
 
Namık Kemal’in fikir alt yapısının diğer kaynağı ise HÜRRİYETTİR. Ona göre Hürriyet, kutsaldır.  Hürriyet için mücadele gereklidir ve bu mücadele korkakların yapacağı bir iş değildir. Zumla karşı yiğitçe ve kahramanca savaşmayanlar, Hürriyeti hak edemezler.
 
Namık  Kemal’e göre Hürriyet bir bakıma “ SEÇMEK” denektir. Seçmek ise ancak bilgiyle mümkündür. Bilgi ve eğitim ayrılmaz ikilidir. Eğitim bilginin aktarıldığı araçtır ve memleketi aydınlatacak güçtür.
 
Bu açıdan Namık Kemal kendi eserlerinin de toplumu eğitmek için bir araç olarak görür. Namık Kemal’in en büyük hayali ise yaşadığı çağdaki Türk toplumunun çağa ayak uydurmuş ve özgür bireylerden oluşmasıdır.
 
Namık Kemal İlkokulu olarak eğitime ve öğretmeye bu denli önem veren, bu tarihi şahsiyetin ismini okulumuzda taşımak, bizim omuzlarımıza daha büyük bir sorumluluk yüklüyor. Onun başlıca öğretileri olan vatan, hürriyet, ilerleme ve çalışkanlık bizim de öğrencilerimize ve yeni nesillere öğretmemiz gereken kavram ve erdemlerdir. Bu bilinçle yetişecek olan gençlerde Namık Kemal den güzel izler taşıyacaklardır. Bütün bunların dışında onunla aynı topraklarda doğup büyümek ve yaşamak bizim için ayrı bir şeref ve ayrı bir övünç kaynağıdır   diye konuşmasını sürdüren okul müdürü öğrenciler tarafından hazırlanan “NAMIK KEMAL’İN HAYATI VE YAŞADIKLARI” nı canlandırdılar. Hürriyet Kasidesi , Murabba, Vatan Yahut Silistre, eserlerini çok güzel bir şekilde canlandıran öğrenciler izleyiciler tarafından coşkuyla alkışlandılar.
 
BKM de yapılan programa Vali Vekili Ahmet Büyükçelik, Garnizon komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Küçük, Belediye başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, Özel İdare Genel Sekreteri Mustafa Yel, NKÜ Rektörü Prof . Dr. Osman Şimşek, İl jandarma alay komutanı Kazım Rıfkı Ayan, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Milli eğitim Müdür Vekili Muammer Okumuş, Daire Müdürleri, Öğretmenler, Öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.