info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4642
Dolar Satış
:
34.5263
Euro Alış
:
35.9849
Euro Satış
:
36.0497
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Namık Kemal Üniversitesi Teknopark İçin Gün Sayıyor

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Üniversite-sanayi işbirliği ile Teknopark ta buluşlar gerçekleştirilecek, öğretim üyeleri ve öğrenciler kendi firmalarını kurabilecek dedi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, 'Üniversite-sanayi işbirliği ile Teknopark'ta buluşlar gerçekleştirilecek, öğretim üyeleri ve öğrenciler kendi firmalarını kurabilecek' dedi.

Rektör Şenköylü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, NKÜ'ye atandığı 2007 yılından beri Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni (Teknopork) kurmaya çalıştıklarını ifade ederek, 'Teknopark Yapılabilirlik Etüdü'nü tamamladıklarını, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın önderliğindeki komisyondan kabulün beklendiğini söyledi.

NKÜ Rektörlüğü'ne atanır atanmaz özlem duyduğu üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek için çalışmalara başladığını belirten Şenköylü, bir taraftanda sanayi kuruluşlarını ziyaret etiğini bildirdi

Teknopark kurmak üzere, bu konunun bürokratik kısmını çözmeye çalıştığını anlatan Şenköylü, 'Teknopark için 2007 yılının Ekim ayında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda, Teknoloji ve Geliştirmeden sorumlu kişilerle görüştüm. Teknopark kurabilmek için öncelikle 'Teknopark Yapılabilirlik Etüdü' hazırlanıyor. Biz bunu tamamladık. İki Teknopark kurmayı planlıyoruz. Biri NKÜ merkez kampüsün içinde, diğeri ise Çorlu Mühendislik Fakültesi kampüsü içinde olacak. Yani, bir dosya ile iki Teknopark alanına sahip olmuş olacağız' dedi.

Şenköylü, şöyle konuştu:

'Hazırlıklarımız tamamlandı. Başvurumuz kabul edildiği takdirde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan bir heyet gelecek ve yerinde inceleme yapacak. Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra da Tekirdağ'da bir Teknopark faaliyete geçmiş olacak. Biz, bu faaliyete geçirilme tarihini 2011 yılının başı olarak öngörüyoruz. Kurucu üyelerimiz arasında, Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Belediyesi, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Tekirdağ Borsası, Tekirdağ Ziraat Odası, Çorlu Sanayi ve Ticaret Odası, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi bulunuyor. Teknopark'ın kuruluşu, başvuru işlemleri tamamlanıp, ilgili bakanlarca onaylandıktan sonra Resmi Gazetede yayınlanacak. Bu aşamadan sonra şirket kurma çalışmalarına başlanıyor. Kurulacak şirkette üniversite ile şirkette pay sahibi olmak isteyen firmalar yer alacak. İstanbul'daki Teknoparklarda yer bulamayan firmaların Tekirdağ'a gelme ihtimali de olacak. Böylece, AR-GE çalışmaları NKÜ kampüsünde olacak.'


Teknoparkları, kuruldukları andan itibaren şirket gibi çalışacağını belirten Şenköylü, Teknopark'ın içinde büroların yer alacağını ifade etti.

Şenköylü, 'Teknopark'ın içinde yer kiralayan firmaların büroları olacak. Fabrikaya benzer tezgahlar, laboratuvarlar, atölyeler değil, modern bürolar olacak. Büroyu kiralayan firma yetkilileri, burada üniversitedeki öğretim üyeleriyle birlikte ortak çalışmalar yürütecekler. Bu çalışmalardan elde edilecek, buluş veya patentler, firmalara kazanç sağlayacak. Bunu ihracata yansıtan firmalar, ekonomik rekabeti de arttıracak. Üniversite-sanayi işbirliği ile Teknopark'ta buluşlar gerçekleştirilecek, öğretim üyeleri ve öğrenciler kendi firmalarını kurabilecek' şeklinde konuştu.

- 'TEKNOPARK, AR-GE YAPILAN, PROJE SUNAN BİR KURUMU İFADE EDİYOR'


Teknopark'ların Türkiye'de sınırlı sayıda olduğundan bahseden Şenköylü, bununla birlikte Teknopark'ların yeterince iyi çalışmadıklarını ifade etti.

Şenköylü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Teknopark'ın önemli yönü, sanayi ile iç içe olması. Teknopark, Araştırma Geliştirme (AR-GE) yapılan, proje sunan bir kurumu ifade ediyor. Teknik ve ekonomik anlamlarda değişik hizmetlerde faaliyet gösteren bölümlerin bulunduğu üniversitelerde hayata geçebiliyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Bilkent Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Teknopark'ları güzel çalışıyor.'


- 'ÖĞRETİM ÜYESİ VE ÖĞRENCİLERE, FİRMALARINI KURMA ŞANSI'

Şenköylü, Teknopark'tan yer kiralayan firmaların hazırladıkları projelere destek alma şansının yüksek olduğunu kaydetti.

Rektör Şenköylü, 'Teknopark'ın bir diğer yararı da burada gelip, yer kiralayan firmaların hazırladıkları projelere destek alma şansları artacak. Bu projeler, proje sunumlarına kaynak aktaran kurumlardan olan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na, TÜBİTAK'a ve Devlet Planlama Teşkilatı'na (DPT) sunulacak' dedi.

Üniversite'de öğretim üyeleri ve öğrencilerin Teknopark ile birlikte kendi firmalarını kurabileceklerini belirten Şenköylü, 'Teknopark, hem öğrencilere hem de öğretim üyelerine kendi bünyelerinde firmalarını kurma imkanı sağlayacak. Öğrenci bir fikir geliştirdiyse, Teknopark sayesinde bunu daha da geliştirerek lisans hakkını satabilecek düzeye gelecek. Öğrenciler böylece müthiş bir girişimci olabilir. Geliştirilen bilgi ve teknoloji sanayinin işine yarayacak' diye konuştu.