info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Bölümü Avrupa’da Tekirdağ’ın Gururu Oldu

Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Bölümü Avrupa’da Tekirdağ’ın Gururu Oldu ama sponsor bulamıyorlar

Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü, Proje Koordinatörü; Doç.Dr.İlker Hüseyin ÇELEN ile birlikte 2012 yılında toplanmaya çalışmaya başladı ve günümüz tarihinde Tekirdağ’ın Avrupa’da gururu oldu. 
 
Biyosistem Mühendisliği Bölümü İlk olarak TRACTACUS isimli tarım robotuyla Hollanda'da uluslararası bir yarışmaya (Field Robot 12) katıldı. Dünyanın farklı ülkelerinden farklı üniversitelerden gelen takımların yarıştığı bir organizasyonun amacı hassas tarım uygulamalarında bilgi paylaşımı ve akademisyenlerle birlikte öğrencilerin yaptıkları çalışmaları sergiledikleri ciddi bir yarışma olarak ifade edilerek,her yıl farklı bir üniversitenin organizasyonunda farklı ülkelerde yapılmaktadır. 5 farklı kategoride düzenlenen yarışmada farklı senaryolarla kendi yürür traktörlerin yazılımları yarıştırılmaktadır. Hollanda'da yapılan bu organizasyonda Freestyle kategorisinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 3. Olarak büyük başarıya imza attı. 
 
PROJEYE MALİ SPONSOR OLMADI HOLLANDA’DA ÜÇÜNCÜ OLDULAR, BİRİNCİLİK ELDEN KAÇTI
Bu yıl ekipte olan öğrencilerden sadece bir tanesini ekonomik sebeplerden dolayı götürebilen ekip,bu konuda hiç bir yerden herhangi bir destek alamamakları için,ancak iki akademisyen ve bir yüksek lisans öğrencisi gidebilmiştir.
Geliştirilen teknikle yedek motorun olmaması sebebiyle bu yarışmada 1.liği  kaçırdıkları vurgulanmaktadır.
Öğretim üyüelerinin bu konudaki hisleri şu şekildedir;
“Bizim orada öğrencilerin çabalarını yarıştırmaları çok hoşumuz gitmişti. Bunu bizim öğrencilerimizin de tatması gerektiğini düşündük. Sponsor arayışları içerisinde ertesi yıl Prag da düzenlenen yarışmaya 5 öğrencimizi de yanımızda götürdük.
 
2014 de Almanya'da düzenlenen yarışmaya da 10 öğrencimizle katıldık. Bu yarışmalarda da ne yazık ki dereceye giremedik. Ancak öğrencilerimizin kazandıkları deneyimler bizim ve onlar için ödül idi. Dönüşte basın organlarının bizi haber yapması ve dostların başarımızı sosyal ortamda paylaşması bize olan ilgiyi arttırdı. Bir çok öğrenci ve akademisyen arkadaş bizimle olmak istedi. Bu aile oluşurken farklı projelere imza attık. Bu projelerden patentler ürettik. Sanayi bakanımız Fikri Işık'tan ödül aldık.
 
2013 yılında TUBİTAK tarafından düzenlenen Alternatif Enerjili Araçlar yarışına katılma kararı aldık. TUBİTAK alternatif enerjili araçlara ilgiyi arttırmak amacıyla GÜNEŞ enerjili, Elektrikli, ve Hidrojen enerjili araçlar kategorilerinde yarışlar düzenlenmektedir  
 
Tekirdağ'da yer alan bazı destekçilerimizle bir Güneş enerjili araç yaptık. İlk kez katıldığımız bu yarış bizim için bir tecrübe idi. 6 akademisyen ve 20 öğrenci ile yaptığımız bu ilk arabaya Güneşinoğlu ismini koyduk. Takımımızın adı da Güneşinoğlu oldu. Bu ilk arabayı ahşaptan yapmıştık. Hafif olması gerektiği için bir marangoz dostumuzun bize ayırdığı zaman ve verdiği destek sayesinde çizip tasarladığımız arabayı ortaya koyduk. TUBİTAK tarafından belirlenen özelliklerde yaptığımız araç 1KW akü kapasitesine, 1000W gücünde panellere  ve 3KW motor gücüne sahip ne yazık ki 550 kg ağırlığında idi. Dediğim gibi hem yarış tecrübesi hem de bir arabanın ortaya konması sırasında kazandığımız tecrübe bizim için en büyük kazanç oldu. Kocaeli Formula pistinde düzenlenen yarışmaya Güneş arabaları kategorisinde 33 üniversite katılmıştı. 500 000TL bütçeli üniversiteler karşısında esnaftan topladığımız destekle (ki bütçemiz 15000TL idi ) yarışı tamamlamamıza rağmen kural hatası nedeniyle diskalifye olduk.
 
2014 yılında daha profesyonel çalışmaya karar verdik. Mezun olan öğrencilerimizin yerine yeni öğrenci arkadaşlar alarak ekibi yeniledik. Çizimlerimizi yaptık ahşap kalıptan flexiglas malzeme dökerek bir üst kabuk oluşturduk. Bize inanan insanların sayısı artınca desteğimiz de artmıştı. Üniversiteden 15000TL destek almıştık ve bütçemiz 40 000 TL civarında olmuştu. Ancak ilk arabayı malzeme eksikliği sebebiyle parçalamak zorunda kalmıştık. Aracımızla yarışa katıldığımızda yarışa katılan 30 araçtan 11. olduk. Bizim için büyük başarı idi. Yarışta önemli olan birinci gelmekten çok en az enerji ile en uzun yolu alabilmekti. Tabi ki bunu TUBİTAK tarafından belirlenen kurallar içerisinde yapmak gerekmektedir.
Bu arada en büyük rakibimiz İstanbul Üniversitesi idi. Bu takım Almanya 'da karbon fiber’den döktürdüğü araç ile çok yüksek bir bütçe ile yarışmaktaydı.
 
Bizim bir diğer sıkıntımız bu yarışmaya katılan İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerin yanında KOÇ, SABANCI gibi özel üniversitelerin bütçeleri ile yarışmaktır. Bu yıl ilk kez kendi üniversitemize de kabul ettirdiğimiz bütçemiz 75000 TL dir. Sponsor desteklerimiz artmakta 100 000 TL yi zorlamaktayız. Bu bütçenin giderleri içerisinde 25 kişinin yarış alanına ulaşımı orada kaldığımız 6 gün boyunca konaklama yeme içme giderleri, aracın nakliyesi de yer almaktadır.
Bu sene TUBİTAK Güneş enerjili araçlar yarışını kaldırdı. Biz de Elektrikli araçlar yarışına katılmaya karar verdik. Yapacağımız araç 6KW motor 6KW akü kapasitesine sahip olup yaklaşık 200 kg ağırlığa sahip olacaktır. 2 kişilik 4 tekerlekli aracımıza KİRAZ adını verdik. KİRAZ ile 3-9 Ağustos 2015 tarihinde Üniversitemizi temsilen TUBİTAK alternatif enerjili araçlar yarışına 55 aracın katılacağı Elektromobil kategorisinde katılmayı planlamaktayız. Bu aracımızın 100 km de 2.5 TL  harcayacağını söyleyebiliriz.
 
Kısaca öğrencilerimize uygulamalı eğitim vermek isteyen birkaç akademisyen ile öğrenmek isteyen öğrencilerin bir araya geldiği, hızla gelişen teknolojik savaşta birşeyler yapabileceğini göstermeye çalışan, imkansızlıklar içerisinde başarı gösteren bir ekibiz”Dediler.
 
Projede görev alan
 
GÜNEŞİNOĞLU EKİBİ
Yrd.Doç.Dr.Erdal KILIÇ                  
Yrd.Doç.Dr.Soner ÇELEN
Yrd.Doç.Dr.Aytaç MORALAR   
Yrd.Doç.Dr.M.Recai DURGUT                  
Arş.Gör.Eray ÖNLER
Yeşim TÜFEKÇİ
Cansu ÖZTÜRK   
Günay YILMAZ
Süleyman SÜNER
Mevlüt UÇAR
Fatih GÜNDOĞDU
Barış YİĞİT
Özgün YILDIRIM
Ferhat SERVİ
Demet YÜKSEL
Alper IŞIK
Alper KAÇAR
Buse ÇAKIR
Ceylan OMAZ
Kadir ÖZEL
 
Proje Koordinatörü;Doç.Dr.İlker Hüseyin ÇELEN
.(Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü)
Kaynak : Murat Ürtekin