Naip Köyü nde tören
Tekirdağ da bu yıl 45 ncisi düzenlenen Kiraz Festivali, festivalin doğduğu Naip Köyü nde düzenlenen törenler ile başladı.
Tekirdağ da kirazın yetiştiği merkez köylerinden Naip Köyü, 45 nci Kiraz Festivali törenlerine ev sahipliği yaptı. Köy meydanındaki törenlere Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Yurdanur, Güreş Ağası Halil Sayı, Belediye Başkan Yardımcıları Eyüp Yiğiter, Mehmet Özen, Haldun Güler, Naip Köyü Muhtarı Ferhat Ataç ile vatandaşlar katıldı.
Kiraz şehir ve köy ekonomisi için en önemli değer olduğunu ifade eden Naip köyü muhtarı Ferhat Ataç, çevre kirliliği ve diğer nedenlerle kiraz ağaçlarının kuruduğunu söyledi.
Üniversiteden bu konuda yardım talep eden Muhtar Ataç, "Tekirdağımızın 45. Kiraz festivalinin açılış gününde festivale adını veren köyümüz Naip te sizi görmekten onur duyduğumuzu belirtiyorum. Festivaller bizim geleneksel milli kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin, kardeşlik ve yardımlaşmanın, hoşgörü ve eğlencenin en güzel şekilde yaşanıp sergilendiği günlerdir. Ne mutlu bizlere ki yaklaşık olarak yarım asırdır devam eden festival etkinliğine ve kültürüne köyümüz ve köylümüz olarak katkı sağlıyoruz. Festivale kültürel etkinliğin yanında ön plana çıkan bir başka güzellik ise kirazın ortaya çıkışıdır. Ancak doğadaki çevre kirliliği başta olmak üzere birçok nedenden kiraz ağaçlarımız meyve vermeden de kurumaya başladıklarını görüyoruz. Kiraz bahçelerinin daha da çoğaltılması başta üniversitemizden ve tarım il müdürlüğü yetkililerinden bilgilendirme ve teknik destek bekliyoruz.
Çünkü kiraz köyümüz ve şehrimiz için önemli bir ekonomik kaynaktır. Naip köyündeki parkı düzenleyip açtığı için belediye başkanına teşekkür ediyorum. Bugün dolayısıyla Köylü milletin efendisidir diyen Mustafa Kemal i ve tüm şehitlerimizi anıyoruz" şeklinde konuştu.
Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç ise yaklaşık yarım asra damgasını vuran festivalin ülke sınırlarını aştığını söyledi. Kiraz festivalinin Türkiye deki hatırı sayılır festivaller arasına girdiğini kaydeden Belediye Başkanı Dalgıç, "Kiraz festivalinin doğduğu yer olan Naip köyüne hoş geldiniz. Festivalimiz 1961 yılında bu güzel köyde kiraz cümbüşü olarak başlamış, yaklaşık yarım asra damgasını vurmuş ve son yıllarda uluslararası boyutlara taşınmıştır. 45 yıl Türkiye ölçeğinde de az bir zaman değil.
Gerçekten hatırı sayılır festivallerden biri olarak bütün Türkiye de tanınır hale geldi. İnşallah biz de bu festivali daha da geliştireceğiz" dedi. Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü nün çalışmalarıyla kirazın çok daha iyi yerlere gelmeye başladı anlatan Belediye Başkanı Adem Dalgıç, "Festivalimizin tarihinde Naip köyümüz ayrı bir öneme sahip. Kiraz bu bölgenin çok önemli ekonomik unsurlarından biri. Önemli bir gıdasıdır. Kiraz ağaçlarımızda azalmalar ve kurumalar söz konusu oluyormuş. Ama son yıllarda özellikle kiraz yetiştiricilerimizin duyarlılığı sayesinde oluşturulan, kiraz yetiştiricileri birliği, bağcılık araştırma ve özellikle Tarım İl Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla kirazımız çok daha iyi yerlere gelmeye başladı. Öyle ki son yaptığımız İstanbul ziyaretinde Kadıköy ve Beşiktaş ta 1 tondan kiraz dağıtabildik. Bu kirazlar buranın ürünüydü. Büyük coşkuyla kutladığımız bu festivalimize yurt dışından Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan, Almanya, Güney Kore, Kosova, Makedonya ve Romanya dan yurt içinden de Manisa Soma, Kadıköy, Bursa, Kırklareli, Üsküdar, Lüleburgaz ve Lalacık tan değerli misafirlerimiz iştirak etmiştir.
Kendilerine hoş geldiniz diyor ve bizlerle birlikte oldukları için çok teşekkür ediyorum. Umuyorum şehrimizden güzel anılarla ve kalıcı dostluklarla ayrılırlar. Türkiye nin en köklü festivallerinden olan Tekirdağ Kiraz Festivali ne ev sahipliği yapmaktan duyduğum mutluluğu belirtiyor, değerli Naip Köyü halkına misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından köy meydanındaki çocuk parkının açılışı yapılırken, yurt için ve dışından gelen folklor ekipleri de gösteri yaptı. Güney Kore den gelen ekiplerin gösterileri ise vatandaşlar tarafından ilgi ile izlendi.