info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
33.8937
Dolar Satış
:
33.9547
Euro Alış
:
37.6683
Euro Satış
:
37.7362
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Muratlı Kardeş Belediye Oldu

Muratlı’da Bir İlk: Atatürk’ün Doğduğu Kasaba İle Kardeş Belediye Oldu

Makedonyanın JUPE ŞEHRİNİN Kocacık kasabası, Muratlı ile kardeş belediye oldu.
Makedonya’dan gelen Jupe, Kocacık  belediye başkanı İbrahim Arıyan, Kocacık Mustafa Kemal Atatürk ilkokulu müdürü Süleyman Muzaffer, Kocacık meclis başkanı Veysel Lavdurim ve bölge spikeri, gazeteci Fehmi Skender, Muratlı belediye başkanı Nebi Tepe’yi makamında ziyaret edip bölgelerinin manzarasını içeren bir fotoğraf hediye etti.
 
 
Ziyarette misafirlere ev sahipliği yapan Muratlılı olan ve Tekirdağ’da ikamet eden emekli öğretmen Kenan Oflaz, Makedonya’dan Muratlı’ya göç eden Kocacıklıların tarihini anlattı. Kenan Oflaz, “Atatürk’ün köylüleri ve hemşehrileri,Türkiye’de en çok Tekirdağ’ın Muratlı ilçesi ve Muratlı’nın Yeşilsırt köyünde yerleşmişlerdir.1912 Balkan harbinde İşkodra elden çıktıktan sonra,İşkodra savaşarak elden çıkarken,Selanik tek mermi atmadan elden çıkmıştır. Bu bozgunluk içerisinde Üküp’e oradan da  önce Yeşilsırt köyüne,oradan da Muratlıya göç etmişler.
 
 
Bu göçmenler,koyunculuk yaparak geçinmişler ve çoğalmışlar.Yeşilsırt köyünde 100 hane kadar olan Kocacık göçmenleri, halen oradayken, Muratlı’dakiler büyük şehirlere göç etmişler.” Dedi. Belediye başkanlığından ayrılan heyet, Kaymakam Mahmut Hersanlıoğlunu makamında ziyaret etti. Kaymakam Mahmut Hersanlıoğlu, Türkiye Cumhuriyetinin Muasır medeniyet seviyesine ulaşarak, kendi coğrafyasında, kendi insanlarının daha güzel günler yaşaması, akabinde bütün insanların daha güzel günler yaşaması Cumhuriyetin en büyük idealidir ve bunun taçlandırılmış şekli de  “yurtta sulh Cihanda sulh” ilkesidir. Bu ilke ışığında,dünya siyasetimizi Cumhuriyet kurulduğundan bu yana götürmeye çalışıyoruz.
 
 
Her şeye ve her engele rağmen Türkiye Cumhuriyeti gelişiyor, büyüyor, büyümeye devam ediyor. Mutlak surette bu, Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarının eseridir. Bu bağlamda, Makedon misafirlerimiz ve tüm Türk İslam alemi ile yakın ilişkilerde bulunmak, dostluk köprüleri kurulmasını sağlamak memnuniyet verici olmakla birlikte, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu yerden gelen Sayın İbrahim Arıyan ve heyetiyle tanışmak ayrı bir onurdur.”dedi.
Bu ziyaret neticesinde, Jupe belediye başkanı İbrahim Arıyan, “Makedonya Cumhuriyeti merkez Jupe belediye başkanı İbrahim Arıyan, “bugün burada Atatürk’ün doğduğu yer olan Kocacık’ın belediye başkanı olarak buradayım.Bu bir tesadüf değildir.29 Ekim Cumhuriyet bayramında davetli olarak ve aynı zamanda Muratlı belediyesiyle kardeş belediye protokolü yapmak için gelmiş bulunmaktayız.Atatürk’ün ve babasının doğum yeri olan Kocacıkta onurlarına bir müze yapılmaktadır.Açılışa benim ve halkımın adına hepinizi davetlisiniz.”dedi.
 
 
Kaymakamlıktan ayrılan heyet, İstanbul K.Çekmece’de kurulan (Çağdaş Köprülü ve yöresi dayanışma ve kültür derneği) başkanı Makedon  göçmenleri Ramazan Güler ve genel sekreteri Hasan yılmaz ile bir  araya gelerek cumhuriyet yürüyüşü ve Atatürk heykeline çelenk kondu. Ardından Muratlı’yı ve Atatürk evini gezdiler.
Kaynak : Murat Ürtekin