Demiryollarında son yıllarda yapılan yatırımlar sektörün gelişimine önemli katkı sağlıyor. Şu an günlük 2 trenle taşımacılık yapılan demiryolu hattı, asrın projesi olarak adlandırılan Marmaray'ın devreye girmesiyle 21 gidiş, 21 de geliş olmak üzere 42 yük trenini taşıyacak. 137 kilometrelik Gebze-Halkalı arasında ulaşım ve nakliyedeki hareketlilik, birçok sektörü de canlandıracak.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Yük Dairesi Başkanı İbrahim Çelik, Asya ile Avrupa'yı denizin altından bağlayacak asrın projesi Marmaray hattında günde 42 trenle yük taşımacılığı yapacaklarını söyledi. Marmaray'ın sadece yolcu taşımacılığı konusu ile gündeme geldiğini belirten Çelik şu bilgileri verdi: "Marmaray devreye girdiğinde Gebze-Halkalı arasında yaklaşık 137 km'lik hatta 42 yük treni çalışacak. 21 gidiş, 21 geliş olmak üzere toplam 42 sefer yapılacak hat sayesinde yük trafiği için yeni bir kapı açmış olacağız. Bu hatta şu an mevcut durumda günlük 2 trenle taşımacılık yapılıyor."
Avrupa ve Asya arasında 75 milyar dolarlık taşımacılık hacmi bulunduğunu belirten Çelik, "Bu taşımacılıktan TCDD olarak biz de pay almak istiyoruz. Yüzde 1'ini bile alsak TCDD olarak önemli bir yol kat etmiş olacağız. 2023 yılına kadar 11 bin 599 kilometre demiryolu yaparak ülkemizdeki ray uzunluğu 22 bin 504 kilometrelik demiryolu ağına ulaşmayı planlıyoruz." dedi. Demiryollarında son yıllarda yapılan çalışmalar ve önemli yatırımlar, sektörün gelişmesine ciddi katkı sağlıyor. Ankara-Eskişehir arasında inşa edilen Yüksek Hızlı Tren, rayların baştan sona yenilenmesi, yeni vagon ve tren setlerinin imal edilmesi, yolcu ve yük taşımacılığında yapılan yenilik projeleri demiryollarına olan ilgiyi artırdı. TCDD, son dönemde 580 milyon TL harcayarak 4 bin 600 km yol yeniledi. Demiryollarına verilen önem üreticiyi de hareketlendirdi ve hızlı tren, ray ve ray bağlantı fabrikaları kuruldu. TCDD, filosuna son 7 yılda 8 adet Yüksek Hızlı Tren, 89 adet dizel lokomotif, 12 adet dizel tren seti, 32 banliyö tren seti temin ederek 837 milyon TL harcadı. Yine son 7 yılda 3 bin 23 adet yük ve 155 adet yolcu vagonu imal edilerek 400 milyon TL harcama yapıldı. Türkiye'de 1951'den 2002'ye kadar 51 yılda toplam 945 km demiryolu yapıldığını belirten Çelik, "2003'ten günümüze kadar ise 1076 km demiryolu inşa ettik. 1076 km demiryolunun da inşaatı devam ediyor. Raylı sistemlerimiz ile 44 il ve 151 ilçeye bağlantımız bulunuyor." diye konuştu.
Suriye, Yunanistan, Ermenistan, İran ve Bulgaristan'da raylı sistem sınır kapıları bulunduğunu belirten Çelik, "Ülkemizde demiryoluna ciddi yatırımlar yapıldı. Tekerlek, ray, makas, ray bağlantı fabrikaları kuruldu. Artık demiryolu sektöründe yerli üretim yapılmaya başlandı. Hem hızlı hem de normal hatlarda yerli üretim makineler kullanılmaya başlandı." dedi.
12 lojistik merkez kuruluyor
TCDD, ilk etapta 12 noktada lojistik merkez çalışması yapacak. İstanbul Halkalı, İzmit-Köseköy, Samsun - Gelemen, Eskişehir - Hasanbey, Kayseri - Boğazköprü, Balıkesir - Gökköy, Erzurum - Palandöken, Uşak, Konya, Denizli-Kaklık ve Mersin-Yenice'de lojistik köyü kurulması ve yaygınlaştırılması çalışmaları sürüyor.
Bu arada, TCDD'nin bir diğer projesi Tekirdağ-Derince, Bandırma-Tekirdağ arası feribot hattı projesi. Marmaray projesiyle birlikte Gebze ile Halkalı arasında 20 ay süreyle işletmecilik duracak. Burada tren hattı işlemeyecek. Bu süre içerisinde trenler Derince-Tekirdağ arasında geçekleştirilecek. Derince-Tekirdağ arası feribot işletmeciliğini özel sökter eliyle yapacaklarını belirten Çelik kasım ayı içerisinde bu hat için ihaleye çıkacaklarını söyledi.