Deniz Ulaştırma Genel Müdürü Özkan Poyraz, Türkiye'nin limanlarına ilk etapta 10 milyar euro'nun üzerinde bir yatırım ihtiyacı bulunduğunu söyledi.
İstanbul'da UKTrade & Investment tarafından İngiliz Konsolosluğu'nda düzenlenen Karadeniz Limanları Konferansı'nda Reuters'in sorularını yanıtlayan Özkan, "Sadece Çandarlı limanının bile ilk etapta 1 milyar euroluk bir yatırıma ihtiyacı bulunuyor. İlk 5 yıllık aşamada sadece limanlar kısmına 10 milyar euronun üzerinde bir yatırım ihtiyacı olacaktır" dedi.
Türkiye'nin geçen yıl limanlarda 350 milyon ton yük elleçlemesi yaptığını ve konteynırda ise yaklaşık 6 milyon TEU elleçleme olduğunu ifade eden Poyraz, "Bu rakam 2003 yılında 2.5 milyon TEU(Konteyner Birimi) civarındaydı. Burada önemli bir artış söz konusu. Özellikle Yunanistan'ın Pire limanındaki grevlerin artışı da yüklerin Türkiye'ye kaymasına neden oldu. Oradaki kapasitenin transit yükte yüzde 20'ye yakını Türkiye'ye geldi ve oradaki açığı kapatan yer Türkiye olmaya başladı. Bu yıl toplam artışın yüzde 10 civarında olmasını bekliyoruz. Çok büyük bir artış olmaz. Ama 2023'e kadar hedefimiz Türkiye olarak 20 milyon TEU'ya ulaşmak olacak" diye konuştu.
Ortadoğu'daki olaylar nedeniyle de Türkiye'ye bir yük kayması olduğunu ifade eden Poyraz, "Burada Uzakdoğu'dan gelen gemiler bugünkü güvenlik sorunları nedeniyle Süveyş ve İskenderiye'de aktarma yapmak yerine Akdeniz'in içindeki limanlarda aktarma yoluna gidiyorlardır. Ama Mısır'da yakın zamanda bir düzelme olacaktır diye düşünüyorum. Onun dışında bu durum tabi ki bizim kendi konteynır hareketimizi de engelliyor. Özellikle de İskenderiye limanı ile olan hareketlerimiz vardı. Mersin-İskenderun'dan İskenderiye'ye Ro-Ro projelerimiz bulunuyordu. Onları bir yönü ile etkileyecektir. Çünkü genelde bu yükler orada iş yapan Türklerin yükleriydi. Bunlar tahmin ediyorum geçici" dedi.
Transit yük taşımacılılığındaki artışın da çok fazla olduğunu ifade eden Poyraz, bu oranın yüzde 6'lardan yüzde 20'lere çıktığını dile getirdi. Poyraz, "Transit taşıma işi özellikle Marmara bölgesinde gelişti. Tabii bir de Türkiye'nin enerji koridoru olma özelliği bulunuyor" dedi.
Poyraz, Devlet Demiryolları'nın da lojistik merkezler oluşturmaya başladığını ve yükleri belli noktalarda biriktirdikten sonra blok trenler halinde sevkıyat yapılmasının planlandığını kaydetti. Poyraz, "Bu sevkıyatların da limanlarla uyumlu halde yapılması projesine başladık. Bunun için Çorlu'da bir merkez var. Bunlarla Tekirdağ arasında da bağlantılar kuruluyor" dedi.
Türkiye'nin denizcilikteki vizyonunun konteynır taşımacılığındaki ana limanlardan birisi olmak olduğunu belirten Poyraz, Türkiye'nin özellikle Çin'den gelen ve Akdeniz'den geçen konteynırların ana dağıtım üssü olmasını hedeflediklerini söyledi.
Poyraz ayrıca intermodal yani kara yolu, deniz yolu ve demiryolunu kullanarak ve bunlarda da ortak konşimento denilen yani tek bir belge ile dolaşımın sağlanabildiği limanlar politikası üzerine bir model oturtulmaya çalışıldığını ifade etti