Çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından düzenlenen “Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor” konulu toplantı, Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Binası Konferans Salonu’nda yapıldı.
Tekirdağ Ergene havzasında bulunan, Tekirdağ Çevre ve şehircilik il müdürlüğü çalışma alanı içinde olan ilçe ve 33 belediye başkanlarının katıldığı toplantı çevre ve şehircilik bakanlığı üst düzey bürokratlarının da katıldığı toplantıya Vali Ali Yerlikaya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman,Tekirdağ İl Müftüsü Mahmut Gürlen, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Daire Başkanları ve Şube Müdürleri ile, Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, İl emniyet müdürü Ali Yılmaz, Çevre Eski Bakanı Fevzi Aytekin, Vali Yardımcısı Zeki Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yel, Tekirdağ Gümrük ve Ticaret bölge müdürü Muharrem Murat, Çerkezköy Kamakamı Ayhan Bayhan,Çorlu Kaymakamı Hulisi Doğan, Hayrabolu kaymakamı Tamer Orhan, Malkara Kaymakamı Mahmut Halal, M.ereğlisi Kaymakamı İrfan Demiröz,Muratlı Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu,Saray Kaymakamı Hüseyin Öner,Şarköy Kaymakamı Zekariya Güney, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ceyhan, İl Genel Meclisi Başkanı Orhan Perçinoğlu ve üyeleri, Çorlu Belediye başkanı Ünal Baysan, Tekirdağ Ticaret ve sanayi odası başkanı Cengiz Günay, Başkan yardımcısı Taner Karaoğlu, Çerkezköy Belediye başkanı Ali Ertem, Malkara Belediye başkanı Birol Kaya, Tekirdağ Belediye başkan yardımcıları Mehmet Özen, Sinan Çetiz, Saray Belediye başkanı Nazmi Çoban, Muratlı Belediye başkanı Nebi Tepe,Kumbağ Belediye başkanı Hüseyin Uzunlar, Barbaros Belediye başkanı Fikret Yılmaz, Banarlı Belediye başkanı Selami Altınay, Karacakılavuz Belediye başkanı Ömer Gümüş, Çerkezmüsellim Belediye başkanı Selim Kesebir,Mürefte Belediye başkanı İlhan Koçer,Veliköy Belediye başkanı Hanifi Belindir, Velimeşe Belediye başkanı Rasim Yüksel,M.ereğlisi Belediye başkanı İbrahim Uyan,Sağlamtaş Belediye başkanı Ahmet Bedel, Hoşköy Belediye başkanı Şaban Sayılır, Lüleburgaz Ahmetbey Belediye başkanı Ünal Kaymaz,Marmaracık Belediye başkanı Hüseyin Bulut, Misinli Belediye başkanı Ziyamettin Yaman,Kızılpınar Belediye başkanı Faruk Korkmaz, Sultanköy Belediye başkanı Ersin Çolpan, Ulaş Belediye başkanı Kenan Demiray, Tekirdağ Belediye meclisi üyeleri Bayram Başelma,Erdinç Tokatlı,Tekirdağ il müdürleri Selami Evli, Şevki Ülker,Ziraat mühendisleri odası başkanı Cemal Polat,NKÜ öğretim görevlileri ve öğrenciler, STK temsilcileri, kamu kurumlarında görev yapan müdürler katıldı.
Toplantıda; Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın söylenmesinden sonra, sırası ile toplantıyla ilgili konuşmalar gerçekleştirildi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Ceyhan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman, Altyapı ve Kentsel Hizmetler Genel Müdürü Vedad Gürgen ve Belediye Başkanı Op. Dr. Âdem Dalgıç birer konuşma yaptılar.
Toplantıda konuşan Vali Ali Yerlikaya; “İlk olarak, 6 Mayıs 2011 tarihinde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından startı verilen “Ergene Havzası Eylem Planı” ile ilgili olarak, bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Daha sonra konuşmasında Vali Yerlikaya, ilimizde Karaağaç’la birlikte 7 Islah Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunu, bu sanayi bölgelerinin hali hazır harita ihaleleri ile yapılması planlanan arıtma tesisinin proje ihalelerinin tamamladığını ifade etti. Ayrıca, şehrimizde 7 Islah OSB, 4 OSB ve 1 ASB ile toplam 12 sanayi bölgemiz var diyerek, “ Sanayi alanlarıyla ilgili olarak yasal çerçeve içerisinde önlemlerin alındığını, bundan sonra Islah OSB’ler ve OSB’ler içerisinde yeterli doluluk oranı sağlanmadan yeni sanayi alanlarının açılmayacağını” söyledi.
Vali Ali Yerlikaya, “6 Aralık 2012 tarihi itibarı ile ‘Büyükşehir Belediyesi’ olan Tekirdağ’ın bundan sonra bambaşka bir çehreye bürüneceğini, ancak ilimizin deprem kuşağında bulunduğunu, bu nedenle de evlerimizin, iş yerlerimizin, resmi dairelerin depremsellik etüdünün yapılması gerektiğini, depremsellik konusunda Tekirdağlıların yapılacak çalışmalara gönülden hazır olduğunu ancak bu konuda nasıl hareket edileceğinin bilinmediğini, bu nedenle bakanlık yetkililerinin ilimize davet edilerek kanunun ve yönetmeliğin ruhunun ilgililere anlatılmasının sağlandığını” ifade etti.
Geçmişte deprem bilinci ve evsel atıkların depolanması konusunda yanlışlıkların yapıldığını, ancak 2013 Türkiye’sinde artık bu türden meseleleri halletmek gerektiğini ifade eden Vali Yerlikaya, konuşmasının sonunda ” Önümüzdeki yıllarda, ‘keşkeli’ cümleler kurmamak için önlemlerimizi şimdiden almalıyız” dedi.
2 oturum halinde yapılan toplantının ilk oturumunda; Dönüşüm Alanları Daire Başkanı Yusuf Koç, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Coşkun Sağır, Finansman Dairesi Başkanı Ahmet Demircan alanları ile ilgili olarak birer sunum gerçekleştirip sunumlarının sonunda da, katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevaplandırdılar.
Toplantının 2.bölümünde ise, Mekânsal Planlama Daire Başkanı Sedat Yılmaz ve Yer Bilimsel Etüt Dairesi Başkanı Cahit Kocaman tarafından “Ülkemizin ve Tekirdağ’ın Çevre Düzeni Planı ve Depremselliği” üzerine birer sunum gerçekleştirildi. Soru – cevap kısmından sonra, program sona erdi. Programdan sonra Piramit Salon’da yenilen yemeğin ardından, Vali Ali Yerlikaya ve Bakanlık temsilcileri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü ziyaret ettiler.