info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
34.4495
Dolar Satış
:
34.5115
Euro Alış
:
36.2759
Euro Satış
:
36.3412
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kanserden Korunmak İçin Yemeyin

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü Dr. Yavuz Dizdar, "Yağ 3 defa kullanıldıktan sonra özelliğini yitiriyor. Ancak endüstride yağ 40 defa kullanılıyor. Bu da insanların sağlıklarını kaybetmelerine neden oluyor" dedi.

Dizdar, Tekirdağ Belediyesi'nce Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen “Kanserden Korunmada Uzak Durmamız Gereken Besinler” konulu konferansa katıldı. Dizdar, burada yaptığı konuşmada, üreticilerin süt ve yoğurda bir takım işlemler yaptığını ve ekşimediğini söyledi.

Bu ekşimeme durumunun herhangi bir katkı maddesiyle elde edilmediğini bildiren Dizdar, yapılan işlemler nedeniyle sütün raf ömrünün 6 aya çıkarıldığını, kapağı açıldığında ise 1 ay bozulmadığını ifade etti. Dizdar, şunları kaydetti:

“Bir şeyin steril olması durumunda bile, açıldığında bozulması gerekir. Üreticiler, süte ve yoğurda basınç uyguluyorlar ve bunu sıcaklık altında yapıyorlar. Homojenize edilmiş yoğurdun üzerine kaymak çıkmıyor. Ancak, yoğurtlar 'geleneksel kaymaklı homojenize yoğurt' şeklinde satılıyor. Bunu da yoğurdun üzerine margarin basarak elde ediyorlar. Yeni doğmuş bebeği anne sütüyle beslemezseniz sağlıklı olmuyor. Süt, yeni doğmuş bebeğin dünyayla tanışması için verilen özel bir şeydir. Bunun bu şekilde doğal haliyle tüketilmesi gerekiyor. Homojenizasyonla sütler özelliğini yitirmeye başladı. Bunu yoğurda da aksettirdiğiniz zaman yoğurt da özelliğini terk etmeye başladı.”

Diğer besinlere uygulanan işlemler

Ete de üreticiler tarafından işlemden geçmesi sırasında basınç uygulandığını anlatan Dizdar, uygulanan basınç nedeniyle ette mikroorganizma ürememeye başladığını ifade etti. İşlenmiş etin tamamen özelliğini kaybettiğini belirten Dizdar, normal şartlarda kızartmanın sağlığa zararlı olmadığını söyledi.

Normal şartlarda kızartma yapılan yağın 3 defa kullanılması gerektiğini bildiren Dizdar, Şöyle konuştu:

“Yağ 3 defa kullanıldıktan sonra özelliğini yitiriyor. Ancak endüstride yağ 40 defa kullanılıyor. Özelliğini kaybettikten sonra içine madde koyuluyor ve tekrar açık sarı renge geri dönüyor. 40 kere kullanışmış yağ, artık yağ değil petrole dönüşüyor. Bu da insanların sağlıklarını kaybetmelerine neden oluyor. Türkiye'de yılda 350 bin ton atık yağ çıkması gerekiyor, ancak toplanan yağ 8 bin ton. Bu yağın nereye gittiği bilinmiyor.”

Kaynak : Hürriyet