Tekirdağ Önder Çiftçi Projesi temsilcisi Nezih Suyaran, Tekirdağ dernek başkanları ile birlikte, bu yıl ki kanola fiyatını bin 228 TL olarak açıkladı. Kanola için açıklanan fiyatın geçen yıla göre yüzde 15 artış sağladığını açıklayan Suyaran, kanola ekiminin teşvik edilmesi, sözleşmeli üretim yapan çiftçilere yağ açığının kapanması bakımından 40 TL verilen doğrudan gelir desteğinin arttırılması düşüncesinde olduklarını dile getirdi.
Türkiye’de 200 bin dekar kanola ekildiğini, üretilen 38 bin tonun yarısının Önder Çiftçi tarafından alındığını kaydeden Suyaran, Avrupa ülkelerinde yüzde 70 yemeklik margarinde kullanıldığını belirtti.
Kanola için açıklanan fiyatın bin 228 TL ton olduğunu belirten Suyaran açıklamasında, “sağlık için kanaola yağının yanı sıra zeytinyağı ve ayçiçeği yağından oluşan karışımların tercih edilmesi gerekmektedir.
Kanola üretiminde verim olarak altın çağını yaşadık. Yağışlar az olsa da zamanlama olarak aldığımız verim için yeterli yağışı aldık. Ülkemizde çiftçiye verilen destekler bölgelere göre değişmektedir. bugün Batman’da tarım aleti için çiftçiye verilen destek ile Tekirdağ’da verilen destek aynı değildir. Batmanlı çiftçi desteklerden daha fazla yararlanmaktadır. Üretimde çiftçiyi mağdur etmemek için taban fiyatlar hasattan önce açıklanmalıdır” dedi.
Önder Çiftçi proje temsilci Nezih Suyaran ile birlikte kanola taban fiyatını açıklayan ilçe dernek başkanları ve kooperatif yöneticileri Karaevli mahallesinde yapılacak olan Tarım ve Teknoloji fuarında tüm çiftçilerle buluşacaklarını belirtti.
TRAKYA DA DAĞITILAN SAHTE TOHUMLARDAN ELDE EDİLEN KANOLALAR KİM VEYA KİMLER TARAFINDAN ALINDI.
Trakya’nın çok sayıda ilinde sahte tohum torbalarıyla ekilen kanolaların ilaçlanma sonrası tarlalarda büyük hasar meydana geldiği buna karşılık ilaç atılmayan tarlalarda herhangi bir hasar olmadığı ve bu tarlalardan çıkan mahsülün de zararlı içerikleri olduğu, biçildikten sonra da bu kanolalar diğer alıcıların deposunda karıştırılmış olduğu üreticiler tarafından iddia ediliyor. Tarım bakanlığından gelen müfettişlerin konuyla ilgili tespit yaptıkları jandarma, Muratlı emniyeti ve Tekirdağ tarım il müdürlüğü hem sahte tohumların torbalarını tespitini yaptığı fakat bu güne kadar resmi hiçbir açıklama ve bu olayı yaptığı iddia edilen kişiler hakkında ne gibi yasal işlemler yapıldığı açıklanmadı.
Sahte tohumların biçildikten sonra ayrı bir yerde toplanarak sadece bio dizelde kullanılması gerektiği halde mübaya edilen tüm mallarla karıştırıldığı bu mallarından fabrikalarda işlendikten sonra gıda olarak vatandaşın sofrasına geleceği ve çok büyük tehlikeyle karşı karşıya olduğu görülüyor.
Tarım bakanlığı, Tekirdağ Tarım il müdürlüğü, önder çiftçi ve kanola işleyen fabrikacıların konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.