Çağlayan Adliyesi’nde rehin aldıkları Savcı Kiraz’ı acımasızca katleden teröristler Şafak Yayla ile Bahtiyar Doğruyol, Tekirdağ F. Tipi Cezaevi’nde arkadaş olmuş.
Türkiye’yi üzüntüye boğan Savcı Selim Kiraz olayının katilleriyle ilgili detaylar ortaya çıkıyor. Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Selim Kiraz'ı odasında rehin alan iki DHKP-C'li önce savcının başına silah dayamış ardından bir dizi talepte bulunmuştu. Pazarlık 8 saatten fazla sürdü. Odadan silah sesi gelince operasyon başladı, iki terörist öldürüldü, beş kurşunla ağır yaralanan savcı kurtarılamadı.
Savcıyı öldüren teröristler Şafak Yayla ile Bahtiyar Doğruyol, Tekirdağ F. Tipi Cezaevi'nden arkadaş çıktı. Yayla iki yıl öncecanlı bomba olduğu iddiasıyla tutuklandı, 3 ay önce çıktı. Bahtiyar Doğruyol ise bir yıl önce cezaevinden tahliye oldu.
Savcıyı rehin alanlardan Şafak Yayla 18 Ocak 2013'te yapılan operasyonda gözaltına alınmıştı. Canlı bombalı eylem hazırlığı iddiasıyla tutuklanan Yayla cezaevinden geçen aralıkta tahliye oldu.
Şafak Yayla'nın ağabeyi olan ve örgütün Okmeydanı Alan Sorumlusu Bulut Yayla 2013'te canlı bomba olarak arananlar arasındaydı.
Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Bulut Yayla 2'nci sınıfta terör örgütü DHKP-C ile tanıştı. Okulu yarıda bırakan Yayla örgüt içerisinde Okmeydanı alan Sorumluluğu'na yükseldi. Bu sırada kardeşi Şafak Yayla'yı da örgütsel faaliyetlere alıştırdı. Ağabey kardeş okulu bırakıp DHKP-C eylemlerine katılmaya başladı.
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin 18 Ocak'taki DHKP-C operasyonunda hedef gözaltı listesinde iki kardeşin adı da yer aldı. Şafak Yayla canlı bombalı eylem hazırlığı iddiasıyla polis tarafından Okmeydanı'da gözaltına alınırken, abisi Bulut Yayla izini kaybettirdi.
Bulut Yayla ve canlı bombalı eylem hazırlığında olduğu iddiasıyla o dönem tutuklanan Şafak Yayla'nın babası emekli maden işçisi Şinasi Yayla operasyondan sonra feryat etmişti. Bulut Yayla'ya o dönem "Can incitme buna hakkın yok, bir can alamazsın" diye seslenen baba, "Polise teslim ol" çağrısında bulunmuştu.
Zonguldak’ta maden ocaklarından emekli olduktan sonra memleketi Giresun’a dönen Şinasi Yayla, iki oğlunu 20 yaşına getirene kadar büyük mücadele verdiğini söyledi. Büyük oğlu Bulut’un Uludağ Üniversitesi’ne, küçük oğlu Şafak’ın da İstanbul Üniversitesi’ne derece ile girdiğini belirten baba, “Okusaydı belki güzel bir kariyeri olacaktı. Onlara çok kızdım ancak bir baktım, iş işten çoktan geçmişti” diye konuşmuştu.
Çocuklarının “Baba biz Halk Cephesi’ndeyiz yanlış bir şey yapmıyoruz, bizim çalışmalarımız yasal” dediklerini hatırlatan Şinasi Yayla, “Ben onlara inanmıştım ama çocuklarım son iki yıl irtibatı kesti. Sonra medyada canlı bomba Şafak Yayla, bir zaman sonra baktım canlı bomba Bulut Yayla. Şafak Yayla yakalandı ve ben yakalandığına sevindim. Kimseye zarar vermeyeceğine inanıyorum ama verecekse yakalanması benim için daha hayırlı” ifadesini kullanmıştı.
BAHTİYAR DOĞRUYOL (ARDAHAN, 1987): BİR YIL ÖNCE TAHLİYE OLDU
Bahtiyar Doğruyol 1987 doğumlu. 2012 yılında illegal yollardan yurtdışına çıkmaya çalışırken Edirne'de yakalandı. Yunanistan'daki Lavrion Kampı'na gitmeye çalışan Doğruyol tutuklanarak cezaevine konuldu, bir yıl önce cezaevinden tahliye edildi.
İddialara göre, eylemcilerden biri polisle konuşurken, kendisine 'Berkin' denilmesini istedi. Polis de 'Tamam Berkin' diye hitap etti...