info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
35.5516
Dolar Satış
:
35.6156
Euro Alış
:
36.8320
Euro Satış
:
36.8984
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Hububat Alım Fiyatları Açıklandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi nin (TMO) 2012 yılında uygulayacağı alım politika ve müdahale fiyatlarını açıkladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2012 yılında uygulayacağı alım politika ve müdahale fiyatlarını açıkladı. Buna göre, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın ton başına müdahale alım fiyatı 665 TL olarak belirlendi. Alım fiyatı makarnalık buğday için ise ton başına 705 TL oldu. 2011 yılında arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için verilen ton başına 40 TL’lik prim desteği ise 2012 yılında buğdayda olduğu gibi ton başına 50 TL’ye yükseltildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “2012 Dönemi TMO Müdahale Alım Fiyatları ve Politikalarını” TMO Genel Müdürü Mesut Köse’nin de katılımıyla Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği bir basın toplantısında açıkladı. Bakan Eker konuşmasında, TMO alım fiyatları belirlenirken, devir stoku, üretim miktarı, maliyet, iç ve dış piyasa fiyatları, enflasyon, refah payı, üretimin sürdürülebilirliği ve diğer ürün alımlarında uygulanan fiyatların dikkate alındığını kaydetti.

Buna göre 2011 yılında ton başına 605 TL olarak açıklanmış olan müdahale alım fiyatının 2012 yılında Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik buğday için ton başına 665 TL olarak belirlendiğini açıklayan Bakan Eker, “Bu fiyat yüzde 11.5-12 oranında protein içeren buğdaylar için belirlenmiş olup, proteini yüzde 13 ve üzerinde süne oranı düşük olan kaliteli buğdaylarda ton başına 685 TL’ye kadar çıkabilecektir. Bu fiyatlara ilave olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ton başına 50 TL olarak belirlenen primin yanında gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destek ödemelerine 2012 yılında da devam edilecek.

Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenmiş olan ton başına 665 TL müdahale alım fiyatı, bakanlık tarafından verilen ton başına 115 TL prim ve diğer desteklerle birlikte ton başına 780 TL’ye yükselmektedir. Alım fiyatı makarnalık buğday için ise ton başına 705 TL olarak belirlendi. Bu fiyat yüzde 12-12.5 oranında protein içeren makarnalık buğdaylar için belirlenmiş olup, proteini yüzde 13.5 ve üzerinde, süne oranı düşük olan kaliteli makarnalık buğdaylarda ton başına 726 TL’ye karan çıkabilecektir. Diğer gruplardaki buğday alım fiyatları ise pariteye göre belirlenecektir” diye konuştu.

 

ARPA, ÇAVDARDA 2012 YILINDA TON BAŞINA UYGULANACAK PRİM 50 TL

2011 yılında arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için verilen ton başına 40 TL’lik primin, 2012 yılında buğdayda olduğu gibi ton başına 50 TL olacağını söyleyen Bakan Eker, makarnalık buğday için belirlenmiş olan ton başına 705 TL düzeyindeki müdahale alım fiyatının, Bakanlık tarafından ton başına verilen 115 TL düzeyindeki prim ve diğer desteklerle birlikte 820 TL’ye yükseldiğini vurguladı. Bakan Eker konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“TMO, 1 Kasım 2012′den itibaren ürün satışlarına da başlayacak olup, satış fiyatları satış öncesinde açıklanacaktır. Halihazır piyasalarda arz-talep-fiyat oluşumuna bakıldığında arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için bugün itibarıyla müdahale alım fiyatı açıklanmasına ihtiyaç duyulmamakta olup, piyasadaki gelişmelere göre hareket edilecektir.”

“DÜNYA BUĞDAY ÜRETİMİNİN 2012′DE 671 MİLYON TON SEVİYELERİNE GERİLEMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR”

Bakan Eker konuşmasında, dünya ve Türkiye’deki üretime ve piyasalara yönelik bilgiler de verdi. 2011 yılı dünya buğday üretiminin bir önceki yıla göre 42 milyon tonluk rekor bir artışla 695 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. 2012 yılında ise dünya ekim alanlarında kayda değer bir değişiklik olmamasına karşın, verimdeki düşüşle bağlantılı olarak üretiminin 671 milyon ton seviyelerine gerileyeceği öngörüldüğünü belirten Eker, 2011 yılında 202 milyon ton olan dünya buğday devir stoklarının, 2012 yılında 191 milyon ton olmasının beklendiğini dile getirdi.

 

 ”BUĞDAY ÜRETİMİNİN 19.5 MİLYON TON OLARAK GERÇEKLEŞECEĞİ TAHMİN EDİLİYOR”

Türkiye’de 2011 yılında 21.8 milyon ton olarak gerçekleşen buğday üretiminin 18.7 milyon tonunun iç tüketimde kullanıldığını vurgulayan Bakan Eker, “Türkiye’nin 2012 yılına buğday devir stoku 3.1 milyon tondur. Türkiye, 2011 yılında 1.9 milyar dolar değerinde buğdaydan mamul madde ihracatı gerçekleştirmiştir. 2012 yılında Türkiye’de kış mevsiminin uzun ve soğuk geçmesi nedeniyle, bölgesel don zararları oluşmuş, Nisan ayı yağışlarının yetersizliği ve hava sıcaklıklarının düşük seyretmesi gibi nedenlerle de bitki gelişimi özellikle Orta Anadolu Bölgesi’nde beklendiği gibi olmadı. Bu nedenlere bağlı olarak Türkiye hububat üretiminde geçen yıla göre bir miktar azalma beklenmekte, buğday üretiminin 19.5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu miktar uzun yıllar ortalaması 18 milyon ton olan Türkiye tüketiminin üzerindedir” dedi.

 

“2011′DE 1 MİLYON 54 BİN TON HUBUBAT ALINDI, ÜRETİCİLERE 550 MİLYON TL ÖDENDİ”

TMO’nun 2011 yılında 318 alım noktasında 1 milyon 54 bin ton hububat aldığını ve üreticilere 550 milyon TL ödeme yaptığını açıklayan Bakan Eker, ayrıca 1 milyar 84 bin tonun emanet alımı olarak gerçekleştirildiğini vurguladı. Türkiye’de 2012 yılı hasatının iklim faktörleri nedeniyle geçen yıla göre gecikmeli olarak arpada 10 Mayıs’ta Şanlıurfa’da, buğdayda ise 22 Mayıs’ta Adana’da başladığını dile getiren Bakan Eker, hasatın başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından izlenerek, piyasalarına seyrine göre TMO müdahale politikalarının şekillendiğini ifade etti.

Türkiye genelinde bugün itibarıyla arpa hasatının yüzde 15, buğday hasatının ise yüzde 16′ya ulaştığını dile getiren Bakan Eker, hasatın hız kazanarak devam ettiğini bildirdi. Hasatın ilk başladığı günden itibaren TMO’nun üreticilere depolama imkanı sağlamak ve müdahale alım fiyatları açıklandıktan sonra ürünlerini istedikleri şekilde pazarlayabilmelerini teminen, 31 Mayıs 2012 tarihinde taahhütname ile ürün alımlarına başlandığını aktardı. Eker, piyasadaki ürün fiyatlarının, hasatın başlangıcından bugüne kadar üreticiyi mağdur etmeyecek seviyelerde oluştuğunu aktardı.

 

“RANDEVULU ALIM SİSTEMİ İLE ÜRETİCİLER SIRA BEKLEMEDEN AYNI GÜN İÇİNDE ÜRÜNLERİNİ TESLİM EDEBİLECEK”

Bakan Eker, bu yıl hububat ürünlerinde izlenecek politikaları da açıkladı. TMO’nun bu yıl hububat alımlarında tüm Türkiye’de 310 noktada faaliyet göstereceğini belirten Bakan Eker, “Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO’ya teslim etmiş olan üreticiler, yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek veya TMO’ya satabilecek. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak.

Ürünler bu yıl da fiziksel analizlerinin yanında, kimyasal analiz değerlerine göre fiyatlandırılacak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanacak. Geçen yıl ” Kaliteli Üret, Daha Fazla Kazanç Elde Et’sloganıyla başlattığımız bu sistem ile sertifikalı tohumluk kullanımı da artmış. Hasattan elde edilen ilk verilere bakıldığında, üretilen ürünlerin kalite ve veriminde de artış sağlandı. Bu yıl ilk kez uygulamaya başlanacak olan Randevulu Alım Sistemi ile üreticilerimiz, randevu almak suretiyle sıra beklemeden, aynı gün içerisinde ürünlerini teslim edebilecekler.

ÜRÜN BEDELİ ÖDEMELERİ, TMO’YA TESLİM TARİHİNDEN İTİBAREN 30 GÜN İÇİNDE ÖDENECEK

Bakan Eker, altyapısı uygun olan 16 borsada alım yapmaya devam edileceğini belirterek, ürünlerini lisanslı depolara bırakan üreticilerin ürün senediyle, TMO depolarına emanete bırakan üreticilerin ise makbuz senediyle TMO’dan yüzde 30 avans alabileceğini kaydetti.

Tüccarlar kendi deposunda bulundurduğu ürünlerini, lisanslı depoya bıraktığı ürünlerini ve TMO depolarına emanete bıraktığı ürünlerini üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla 1 Kasım 2012′den itibaren TMO’ya satabileceğini açıklayan Bakan Eker, “Bu yıl ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarabilecek. Ancak ürününü anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı ile teslim eden üreticilere 30 gün yerine 10 gün içinde ödeme yapılacak” diye konuştu.

 ”FİYATLARA ÜRETİCİ LEHİNE MÜDAHALE EDİYORUZ”

Bakan Eker, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın ton başına piyasa fiyatının 630 TL civarında gerçekleştiğini ifade ederek, bu rakama üretici lehine müdahale ederek fiyatı ton başına 665 TL’ye çıkardıklarını söyledi. Bakan Eker, 12 bankayla anlaşmalı olarak üreticiye sunulan ürün kartı ile ilgili olarakta bu 12 banka arasında gerek kamu bankaları, gerek özel bankalar gerekse bazı özel finans kurumlarının da bulunduğunu söyledi. Bakan Eker, ürün kartının özellikle ödemede getirdiği 10 gün içerisinde ödeme yükümlüğünün büyük imkan ve kolaylık sağladığını ifade etti.

Borsaların işlem görmesini arzu ettiklerini söyleyen Bakan Eker, o nedenle Borsaların çalıştığı yerlerde TMO’nun işlem yaptığını belirtti. Lisanslı depoculuğunsa mutlaka geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Eker, 3 tane lisanlı deponun olduğu yerde bu lisanslı depo faaliyetlerine iştirak etiklerini söyledi.

 

-ARPA’DA BU YIL 6.5 MİLYON TON ÜRETİM BEKLENİYOR-

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Eker, bir gazetecinin bu yıl arpada ne kadar üretim beklediklerini sorması üzerine, arpada bu yıl asgari 6.5 milyon ton civarında üretim beklediklerini söyledi. Bakan Eker, arpa ile ilgili şuanda ne arz talepte ne de fiyatta hiçbir sıkıntı olmadığını belirterek, piyasanın kendi mekanizması ile şuanda iyi şekilde işlediğini ve orada bir problem olması halinde de oraya anında müdahale edecek durumda olduklarını ifade etti.

Bakan Eker, bir başka gazetecinin basına yansıyan bozuk süt iddialarına ilişkin sorusu üzerine ise o konuların başka bir zaman konuşulmasını, toplantıda hububatın ele alınması gerektiğini söyledi.